O carte insolită și interesantă va fi prezentată miercuri, 17 aprilie 2019, începând cu ora 17,30, în Amfiteatrul Rectorat „I. Enescu” al UMF Iași, la o nouă întâlnire a Clubului de literatură „V. Voiculescu”. Este vorba de „Excitat. Istoria hormonilor și modul în care controlează aproape totul”, scrisă de Randi Hutter Epstein, profesor la Columbia University și lector la Yale University, tradusă de Adina Avramescu și apărută în acest an la Editura Publica.
„Cartea este o lectură necesară pentru toți mediciniștii, dar și pentru aceia care vor să înțeleagă mai multe despre funcționarea corpului lor. Într-o conferință, susținută în anul 1942, Grigore T. Popa își amintea că, în vremea studenției sale, endocrinologia «apărea ca un fel de parascovenie, ca ceva lipsit de sens până într-atâta, încât la susținerea unei teze despre hipofiză, unul dintre profesorii din comisie și-a pus capul în palmă și cotul pe masă și, întorcând spatele juriului, s-a adresat auditoriului ostentativ: Ei, vezi dumneata, eu nu mă ocup cu prostii de aestea, pentru mine nu există secreții interne».
Anca Vereș și Ema Boghiu Hândrescu, studente în primul an la Facultatea de Medicină Dentară a UMF Iași, ne vor introduce în lumea minunată a hormonilor și a descoperitorilor acestora. Anca și Ema, nu vor fi asemenea estrogenului și testosteronului, parteneri care acționează în cârdășie, și nici nu vor încerca să vă influențeze metabolismul, comportamentul, somnul, stresul, lupta, abandonul, ci vă vor lua delicat de mână și vă vor conduce în vremea în care medicina era adolescentă. În timpurile în care un medic englez își hrănea fiul cu glande suprarenale de oaie și vacă, pe care i le oferea un măcelar, să observe ce se întâmplă în organismul băiatului său. Tensiunea arterială a crescut. Băiatul a suferit. Dar tatăl a fost bucuros. A trecut cu experimentele de la băiat la câini și, de aici, s-a putut descoperi, ulterior, adrenalina”. a declarat dr. Richard Constantinescu, iatroistoriograf, titularul disciplinei Istoria Medicinei și coordonator al Clubului de literatură „V. Voiculescu”.
Amfitrion: dr. Richard Constantinescu – coordonator al Clubului de literatură „V. Voiculescu”.
Intrarea, gândirea și ieșirea sunt libere.