Centrul de Simulare al UMF Iași, finanțat din bani europeni

sept. 2, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Săptămâna trecută, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și domnul Vasile Asandei, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, au semnat contractul de finanțare a proiectului „Investiții în infrastructura de învățământ din cadrul UMF Iași – Centrul de Simulare”. În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 2 septembrie, de la ora 12.00, în moderna Aulă a Centrului de Simulare Prof. Dr. Cristian Dragomir”, Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, domnul Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, domnul Cristian Zamă, director Direcția Organism Intermediar POR și domnul Csaba Kantor, directorul Centrului de Simulare au furnizat detalii legate de contract.

Suntem mulțumiți și încântați că Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est ne-a direcționat pașii pentru a putea câștiga acest proiect. Finanțarea ne permite să recuperăm cea mai mare parte din suma investită în acest centru de simulare, respectiv 18.161.332,12 lei, ceea ce înseamnă 3,7 milioane de euro, din investiția totală de 32.897.092,49 lei, adică 6,7 milioane de euro. În acest moment, partea de infrastructură este finanțată complet, iar partea de dotare este parțial finanțată, ne aflăm în plin proces de achiziționare a echipamentelor. De asemenea avem segmentul de Terapie Intensivă, dotat 90% prin achiziționarea echipamentelor dintr-un alt proiect. Proiectul include simularea pe manechine, virtuală – pe echipamente și un al treilea segment – simulare tip Pacient Standardizat, care se va desfășura în corpul de clădire Nicolae Leon”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Domnul Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, a subliniat faptul că Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași este un partener valoros, cu proiecte importante, de impact, unele deja realizate, altele în curs de implementare. Proiectul de față vine într-un moment potrivit, pentru că suntem într-o perioadă cu multe probleme și provocări și cu șanse de a ne dezvolta în viitor. Suntem în zona sănătății, pandemia de coronavirus a făcut ca sănătatea să redevină prioritară și pentru proiectele europene. Suntem și în zona educației, care de asemenea este un segment extrem de important pentru ce urmează să facem în viitorii ani” a declarat directorul ADR Nord-Est.

Proiectul „Investiții în infrastructura de învățământ din cadrul UMF Iași – Centrul de Simulare” este finanțat de Uniunea Europeană, pe axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii educaționale a UMF Iași, incluzând dotarea unui Centru de Simulare Medicală, în condiții de performanță, durabilitate și incluziune socială.

Obiectivele specifice ale proiectului constau în:

 1. Finalizarea lucrărilor de construcții și instalații executate asupra corpului A al imobilului situat in Str. Mihail Kogălniceanu nr 9-13, în vederea operaționalizării Centrului de simulare – esențial predării medicinei aplicate. Prin execuția de lucrări specifice asupra infrastructurii subiect al cererii de finanțare, se asigură participarea, simultan, la un proces educațional de calitate ce acoperă cel puțin două domenii de specializare inteligentă, pentru 510 de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași;
 2. Dotarea infrastructurii cu echipamente specifice, prin achiziția, până la finalizarea implementării proiectului, a 14 echipamente și software, necesare integrării în procesul de formare a studenților UMF Iași a tehnologiei inovative, sustenabilă și incluzivă, aspect care va contribui la soluționarea asimetriilor existente între curriculele universitare și necesitatea de a dezvolta competitivitatea economiei românești.

Rezultatele așteptate prin implementarea proiectului constau în modernizarea și dotarea cu 14 echipamente și software a unui nou imobil din patrimoniul UMF Iași, finalizat și destinat procesului educațional care respectă standardele de calitate europene. În cadrul centrului, studenții, rezidenții, specialiștii, cercetătorii științifici și asistenții medicali au ocazia de a dobândi și exersa aptitudini tehnice medicale, clinice sau chirurgicale, abilități de comunicare și decizie atât pe plan personal cât și în echipă, vor acționa într-un mediu realist cu multiple cazuri clinice astfel încât cel vizat, prin feedback direct sau software, să capete încredere în sine și în acțiunile lor.

Fiecare disciplină va fi dotată cu simulatoare specifice pentru dezvoltarea abilităților de bază sau avansate, simulatoare hibride sau de înaltă fidelitate, simulatoare tip VR, haptice, platforme software virtuale, simulatoare tip manechin, interactive, controlate wireless.

În laboratoarele Centrului vor funcționa urmatoarele specialități:

 • Anatomie și radiologie
 • Anestezie și terapie intensive
 • Cardiologie
 • Chirurgie generală
 • Farmacologie
 • Gastroenterologie
 • Medicina de urgență
 • Medicină dentară
 • Nefrologie
 • Neonatologie
 • Neurochirurgie
 • Neurologie
 • Obstetrică și ginecologie
 • Oftalmologie
 • Otorinolaringologie
 • Ortopedie-traumatologie
 • Pediatrie
 • Pneumologie
 • Urologie

În prezent, laboratorul ATI este deja pregătit d.p.d.v al dotărilor să își înceapă activitatea.

În cadrul centrului, o importanță deosebită a fost acordată și spațiilor de debriefing adecvate conversației, reflecției și corecției, astfel încât să crească coeziunea grupului.

Amfiteatrul Centrului, cu o capacitate de 165 de locuri, este dotat cu ecran de monitoare central și lateral, permite conectarea și participarea activă prin intermediul instalației AV, a lucrărilor practice care se desfășoară în cadrul laboratoarelor specializate și nu în ultimul rând desfășurarea unor acțiuni de tip conferințe, congrese, întruniri medicale.