CENEMED, o nouă premieră: Utilizarea procedurii ECMO pentru un pacient în stop cardiac
Proiectul de cercetare CENEMED, desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași, marchează astăzi, 15 noiembrie 2022, o nouă premieră, după realizarea, în iunie, a primei intervenții chirurgicale asistate robotic în regiunea de Nord-Est. Este vorba de utilizarea procedurii ECMO în resuscitare oxigenare extracorporeală în stopul cardiac pentru un pacient de 53 ani din Iași. Cunoscută și sub denumirea de suport vital extracorporal (ECLS), ECMO este o tehnică extracorporală de acordare a unui suport cardiac și respirator prelungit persoanelor a căror inimă și plămâni nu sunt în măsură să asigure o cantitate adecvată de schimb de gaze sau de perfuzie pentru a menține viața. Dispozitivul utilizat este un oxigenator cu membrană, cunoscut și sub numele de plămân artificial.
„Pacientul a fost resuscitat întâi în prespital, apoi în Unitate de primire urgențe (UPU), s- a aplicat șoc electric pentru fibrilație ventriculară, dar fără să reușim repornirea cordului. Atunci funcția lui a fost trecută pe un aparat de circulație exteacorporeală și oxigenarea s- a reluat. Va fi preluat de secția ATI”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, managerul proiectului CENEMED.
Pentru această procedură, echipa de proiect pe medicină de urgență, cuprinzând cercetători și doctoranzi din domeniile medicină de urgență și terapie intensivă, s- a pregătit atât la Spitalul clinic din Regensburg, Germania, cât și la Iași, în cadrul CENEMED. „Dorim să continuăm implementarea acestei tehnici de vârf recomandată de «Ghidul european de resuscitare». Este prima dată cînd se folosește în regiunea de Nord-Est și pentru prima dată cu dublu scop, medical și de cercetare, în timpul resuscitării cardiopulmonare . În România suntem al doilea centru de medicină de urgență care am utilizat această tehnică, după Oradea, care a folosit-o însă la pacienții Covid în stare gravă, cu insuficiență respiratorie”, a mai precizat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu.
Reamintim că pe data de 23 iunie a.c. a fost practicată prima intervenție chirurgicală asistată robotic, din regiunea de nord-est a țării, folosind sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, sistem achiziționat tot prin intermediul proiectului CENEMED. „Este vorba despre o colectomie segmentară stângă joasă, la un pacient de 63 de ani, diagnosticat cu neoplasm de colon sigmoid. Intervenția s-a desfășurat în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași, Clinica I Chirurgie Oncologică și a fost realizată sub observația domnului doctor Victor Tomulescu, de la Ponderas Academic Hospital – Regina Maria din București, în calitate de mentor. Evoluția postoperatorie a pacientului a fost favorabilă, fiind externat la 6 zile postoperator, cu o stare generală foarte bună.”, preciza atunci asist. univ. dr. Dragoș Scripcariu, care a efectuat această primă intervenție chirurgicală.
CENEMED este un proiect unic în România, al cărui obiectiv este creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile: urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvină, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie, cu scopul de a cerceta metode diagnostice și mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes capabile să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din regiunea de Nord-Est.
În cadrul proiectului CENEMED, vor fi abordate 16 teme de cercetare care reprezintă provocări prioritare în domeniu, pentru care există 16 acorduri de parteneriat încheiate cu membrii Clusterului RoHealth, cu membrii Clusterului BioROne şi cu membrii Clusterului IMAGOMOL, clustere inovative din care Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași face parte. Temele de cercetare abordate prezintă un real interes pentru agenţii economici, membri ai unor structuri existente de tip cluster, care vor utiliza rezultatele de cercetare ale UMF „Grigore T. Popa” din Iaşi în realizarea de produse, procese sau servicii noi sau îmbunătăţite, generând 3 acorduri de parteneriat de la instituţii publice şi 13 de la asociaţii şi societăţi private.
CENEMED în cifre
- Proiectul „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea NE” – CENEMED, finanţat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate – 2014-2020/
- Valoarea totală a proiectului: 66.813.161,60 lei
- 4 laboratoare noi
- 3 laboratoare existente vor fi modernizate
- 113 echipamente și instrumente medicale
- 16 teme de cercetare
- Proiectul a început pe data 14 septembrie 2021 și se va finaliza la 31 decembrie 2023.
Trackback-uri/Pingback-uri