Buletin informativ Ședință Senat 9 decembrie 2021

dec. 14, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Stimați colegi , cu deosebită plăcere vă informăm că joi, 9 decembrie 2021, în cadrul festivităților organizate cu ocazia Zilelor U.M.F. ”Grigore T. Popa” din Iași, Senatul universității s-a întrunit în ședință exordinară în Sala Senat cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Dlui Dr. Prof.  Guido Silvestri.

În cuvântul de început, Dl Rector – Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu a prezentat o laudatio dedicată Dlui Prof. Dr. Guido Silvestri cadru didactic la Emory University School of Medicine, Atlanta, USA, afiliat al Georgia Research Alliance Eminent Scholar in Comparative Pathology și Coordonatorul Departamentului de Microbiologie și Imunologie al Yerkes National Primate Research Center.

Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Ancona, Italia, în anul 1987, Dl Prof. Univ. Dr. Guido Silvestri este o personalitate internațională marcantă în domeniul microbiologiei, în mod particular al virusologiei și imunologiei clinice.  Dintre realizările profesionale ale Dlui Prof. Dr. Guido Silvestri menționăm participarea ca lector invitat și expert la 194 de conferințe organizate în universități și centre de cercetare renumite din USA, Canada, Australia, Brazilia, Mexic, India, Italia, Elveția, Franța, Olanda și Marea Britanie, publicarea a 276 de articole în reviste prestigioase cum ar fi Nature Communications, Biomaterials, PIOs Pathogen,s Cell, Journal of Virology, Cell Reports, Pathogens and Immunity Journal etc. însumând un Indice Hirsh de 80 și un număr de peste  27 000 de citări. De asemenea, Dl Prof. Dr. Guido Silvestri este membru în comitetul editorial și evaluator la mai mult de 40 de reviste relevante în domeniul științelor medicale.

Momentul festiv de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, Dlui Prof. Dr. Guido Silvestri a fost precedet de lectura în limba latină a diplomei de către Dna. Asist. Univ. Dr. Irina Croitoru.

Cu această ocazie, Dl. Primar Mihai Chirică a înmânat Dlui Prof. Dr. Guido Silvestri, diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, în baza acordului dintre universitățile ieșene și Primaria Municipiului Iași de a onora împreună personalitățile laureate ale științei, care devin astfel ambasadori venerabili ai orașului nostru.

La final Dl Prof. Dr. Guido Silvestri a mulțumit Dlui Rector, Senatului universității și întregii comunități academice medicale ieșene pentru onoarea de a i se acorda această distincție primită cu mare bucurie. Vizibil emoționat, distinsul Prof. Guido Silvestri a mărturisit că primește acest titlu atât ca parte integrantă a prieteniei dintre România și Italia, țara de origine, dar și a prieteniei dintre România și SUA, țară unde profesează alături de colegi cercetători români.

Ședința s-a încheiat prin cuvântul de felicitare adresat de Dna Prof. Univ. Dr. Ioana Grigoraș, Președintele Senatului U.M.F. Iași, Dlui Prof. Dr. Guido Silvestri pentru toată activitatea de cercetare desfășurată până în prezent, exprimând totodată speranța de dezvoltare a relațiilor de colaborare dintre universitățile noastre.

Biroul Senat
14 decembrie 2021