În perioada 20-22 septembrie, la Iaşi se desfăşoară cel de-al XVII-lea Congres al Societății Române de Obstetrică și Ginecologie. La eveniment participă specialişti în domeniul obstetricii şi ginecologiei atât din ţară cât şi din străinătate. Deschiderea oficială a congresului a avut loc astăzi, 20 septembrie, în Sala Mare a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” fiind reprezentată de Prorector Prof. Univ. Dr. Luminița Smaranda Iancu.

În acest an, tematicile congresului – „Afecţiuni medicale şi chirurgicale asociate sarcinii” şi „Actualităţi de diagnostic şi tratament în Obstetrică şi Ginecologie” – vor aduce în discuţie subiecte de interes multiple: de la diagnosticul prenatal, intervenţii chirurgicale intrauterine, întârzierea de creştere intrauterină, boli asociate sarcinii, fertilizarea in vitro dar şi naşterea la domiciliu până la oncoginecologie, uroginecologie, ecografie în obstetrică şi ginecologie, utilizarea RMN în obstetrică şi ginecologie.

Este demn de menţionat şi faptul că la acest congres va fi supus aprobării primul protocol medical realizat prin colaborarea a două societăţi ştiinţifice naţionale: „Va fi supus aprobării Adunării Generale şi Protocolul Medical – Anestezia în Obstetrică, realizat sub egida Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi a Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România. Este primul protocol medical realizat prin colaborarea a două societăţi ştiinţifice naţionale și sper că vor fi şi altele. Acesta are ca scop îmbunătăţirea calităţii şi siguranţei analgeziei și anesteziei la gravidă, scăderea frecvenţei şi severităţii complicaţiilor asociate cu acestea dar şi creşterea nivelului de satisfacţie în rândul gravidelor. Acest ghid cuprinde managementul analgeziei la gravidă în timpul naşterii naturale şi a anesteziei pentru operaţia cezariană, dar şi în timpul perioadei post partum”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR).