Al 48-lea Congres al Societății Internaționale de Istoria Medicinii – 15-18 septembrie 2022, Iasi, România

aug. 8, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

Vă invităm să participați la cel de al 48-lea CONGRES AL SOCIETĂȚII INTERNAȚIONALE DE ISTORIA MEDICINEI (ISHM) – ce va avea loc la Iași, între 15-18 Septembrie 2022, sub deviza „SEMPER ALTIUS. EXTINDEREA FRONTIERELOR”.

Va fi pentru a treia oară când centenara ISHM ține un Congres în România, după cel de-al 9-lea, organizat la București în 1932, și cel de-al 22-lea, care a avut loc la București și Constanța în 1970. Congresele ISHM desfășurate anterior în România au stimulat interesul pentru domeniul iatro-istoric, permițând în același timp extinderea ISHM către țările din Europa de Est și Balcani.

Pe parcursul celor 93 de ani de activitate, Societatea Română de Istoria Medicinei (SRIM), a fost constant reprezentată în ISHM și s-a străduit să se implice în proiectele științifice ale acesteia. Colaborarea a continuat sub coordonarea președintelui actual al SRIM, Dl. Prof. Univ. Dr. Nicolae Marcu, delegatul național al României la ISHM.

Societatea Română pentru Istoria Farmaciei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași și Academia de Științe Medicale din România – Filiala Iași s-au alăturat SRIM în promovarea și organizarea celui de-al 48-lea Congres ISHM.

Congresul este dedicat evoluției Medicinei și Farmaciei, personalităților de renume și descoperirilor marcante care au influențat istoria societății omenești în diferite timpuri și zone geografice, dar și perspectivelor. Impactul bioingineriei medicale, nutriției și sportului va fi luat în considerare în egală măsură, alături de rolul pe care cultura, spiritualitatea și etica profesională îl joacă în teoria și practica medical și farmaceutică.

De o atenție deosebită se bucură progresul medicinei și farmaciei românești, evaluate în contextul standardelor și provocărilor europene și mondiale curente, ce privesc sănătatea și morala cercetărilor și asistenței socio-medicale.

Declarat oraș regal și capitală istorică a României, Iașul este un important centru multicultural, științific și academic, loc de unde au pornit numeroase inițiative și realizări de pionierat de-a lungul secolelor. Este locul primei societăți științifice naționale (1830) și al primei Universități moderne din România (1860), al multor mișcări culturale, un oraș de artiști, scriitori, poeți, dar deopotrivă de oameni de știință.

Împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, care și-a sărbătorit 142 de ani de existență în decembrie 2021 și Societatea de Medici și Naturaliști din Iași, care a împlinit 192 de ani în ianuarie 2022, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Primăria orașului sprijină acest eveniment.

În prezent, România se află la granița de est a Comunității Europene, iar Iașul are rol principal în programele operaționale comune stabilite în cadrul strategiilor europene de vecinătate și parteneriat transfrontalier.

În circumstanțele concrete ale lumii de azi, vom realiza un eveniment hibrid, incluzând sesiuni onsite și online, vizite virtuale și reale la monumente și muzee semnificative ale Iasului sau din împrejurimile vechii așezări moldave.

Acest Congres va putea oferi, sperăm, șansa de a se redefini statutul istoriei medicinei și, în general, a istoriei științelor, în diversele instituții academice, de a se descoperi și reinterpreta documentat aspecte ale trecutului și prezentului medico-farmaceutic, redimensionându-se, poate, conceptual, viitorul, întărindu-se, în același timp, cooperarea și încrederea în depășirea cu bine a încercărilor proprii contemporaneității care privesc nemijlocit starea de sănătate a fiecărui viețuitor al Planetei, precum și dinamica principiilor etice și bioetice.

Vă așteptăm să fiți parte a acestui eveniment.

Prof. dr. Dana Baran
Președinte de Congres
Secretar general ISHM

 

 

ORIENTĂRI TEMATICE ALE CONGRESULUI

  • Societatea Internațională de Istoria Medicinei (ISHM) – Spre un nou centenar
  • Sesiunea comună a Societății Internaționale de Istoria Medicinei și a Asociației Internaționale de Istoria Nefrologiei (IAHN)
  • Confluențe internaționale în medicina est-europeană
  • Coordonate internaționale în istoria medicinei și farmaciei românești
  • Descoperiri științifice, personalități și instituții relevante pentru evoluția Medicinei și Farmaciei
    • Bicentenarul nașterii lui Gregor Mendel
    • Centenarul insulin-terapiei
  • Progresul bioingineriei și revoluțiile medicale
  • Microbiologie-Vaccinologie-Epidemiologie
    • Epidemii și pandemii de-a lungul istoriei
    • Bicentenarul nașterii lui Louis Pasteur
    • Infecții cu HIV și SARS-CoV 2
    • Abordări tradiționale și actuale ale bolilor epidemice și pandemice
  • Natură, Hrană și Sănătate – Medicină, Nutriție, Bioecologie
  • Etică și deontologie medicală și farmaceutică – provocări contemporane
  • Medicina si sportul de-a lungul timpului
  • Medicină, spiritualitate și cultură
  • Clădiri de patrimoniu aparținând unor instituții medicale

Site Congress: https://www.ishm2022iasi.ro

Contact: ishm.congress.iasi@gmail.com