Miercuri, 26 iunie, pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, s-au adunat mii de părinți, absolvenți și cadre didactice ale Universității, pentru a sărbători împreună Ceremonia de Absolvire a Promoției 2019. A fost un adevărat maraton al absolvenților, care a început dimineață și care s-a terminat seara, cu emoționanta ceremonie de investire, parafată de Jurământul lui Hippocrate. La capătul acestui maraton, toți cei 1702 de participanți au fost declarați învingători. Emoțiile lor s-au conectat cu cele ale părinților, fraților, prietenilor și cadrelor didactice, transformând Piața Națiunilor, pentru o zi, în Piața Bucuriei.
Evenimentul a debutat cu înmânarea diplomelor celor peste o mie de absolvenții ai Facultății de Medicină, a cărei decan, prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, i-a radiografiat dintr-o privire: „A sosit momentul prezentării dvs. la ultimul raport de gardă din viața de student. Astăzi se prezintă o mie de absolvenți de medicină, cu simptomele unei patologii rare: o mare febră interioară, cauzată de emoții puternice și entuziasm”.
Decanul de suflet, prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, și-a mărturisit în fața studenților crezul că i-a învățat mai mult decât „câteva noțiuni de bază de antestezie și terapie intensivă”, „că v-am învățat cum să deveniți medici buni. A fi medic bun înseamnă a iubi cunoașterea, a iubi miracolul vieții, a iubi cu înțelegere și compasiune pacienții, a iubi deopotrivă reușitele, dar și eșecurile. Eșecuri însemnând asumarea cu responsabilitate a evoluției uneori nefaste a pacientului din fața noastră”.
Decanul Facultății de Medicină Dentară, prof. univ. dr. Norina Forna: „Sunteți a 59-a promoție a Facultății de Medicină dentară, într-o facultate cu o vechime de 71 de ani, într-o universitatea cu o vechime de 140 de ani. Tot ceea ce ați realizat în facultate – programe, evenimente, proiecte, voluntariat, v-au definit în pozițiile cele mai bune. V-ați diferențiat din toate punctele de vedere și sunt convinsă că pe pistele pe care veți urca veți câștiga cele mai înalte titluri, indiferent unde veți merge în lume și veți crea artă, așa cum este considerată medicina stomatologică.”
Prof. univ.dr. Lenuța Profire, decanul Facultății de Farmacie și decanul de suflet al promoției 2019: „Mai ieri pășeați timid în facultate, având un vis frumos. Iar astăzi celebrăm împreună împlinirea acestui vis. Acela de a deveni specialistul numărul 1 în domeniul medicamentului, adică farmacist. A fost o perioadă frumoasă, în care ați acumulat cunoștințe, amintiri, v-ați autodepășit, și iată-vă acum la finalul unui drum, dar la începutul unei noi etape în care responsabilitatea, empatia și iubirea trebuie să vă guverneze drumul profesional.”
Prof. univ. dr. Anca Galaction, decanul Facultății de Bioinginerie Medicală: „Transmitem niște sentimente, niște senzații, astăzi – niște amintiri, care vor dăinui toată viața. Pentru că acum câțiva ani ați început cu emoții, cu speranțe, poate cu nesiguranță. Astăzi, putem spune același lucru: suntem emoționați, avem speranțe și poate suntem un pic nesiguri. Și cum v-am spus de fieare dată, am fost întotdeaua de aceeași parte a barierei, în aceeași barcă și am vâslit în același sens. Și am înțeles cu toții, profesori și studenți, să ne unim forțele, ne-am unit energiile și am încercat să facem lucruri frumoase și importante.”
Asist. dr. Vera Bălan, decan de promoție Bioinginerie Medicală: „Această zi este despre voi, bucurați-vă. Vreau să vă vorbesc astăzi despre curaj. Curajul de a fi voi înșivă. Vă doresc să vă faceți profesia în primul rând cu dăruire, fie că sunteți bioingineri, fie că sunteți fizioterapeuți. Cu mult profesionalism, cu respect pentru oameni și fără frică. Aveți curaj să greșiți, aveți curaj să cădeți și ulterior să vă ridicați.”
„A fost o călătorie lungă, dar am ajuns la linia de sosire”
Șefii de an, de la toate liniile de predare, au descris, fie în română, engleză sau franceză, același drum lung și plin de încercări pe care l-au avut de străbătut aici, la UMF Iași. „A fost o etapă de șase ani plină de provocări, care totuși nu ne-au împiedicat ca să fim astăzi aici și să devenim absolvenți ai Facultății de Medicină. Deși au trecut foarte repede, eu sunt sigură că fiecare dintre noi a rămas cu numeroase amintiri. Nu cred că ați uitat nici măcar acum cum în anul I stăteam nopți întregi încercând să învățăm toți nervii și mușchii, la Anatomie, sau în anul II, când ne-am confruntat cu tratate și am simțit pe pielea noastră ce înseamnă să învățăm toți microbii și toate antibioticile. De-abia în anul III am început să ne mai dezmeticim, pentru că am începtu să ne simțim doctori, odată cu stagiile de semiologie medicală.În anul IV, nu doar că ne-am familiarizat cu chirurgia, dar am învățat și ce înseamnă ritmurile inimii – și nu doar metaforic, iar în anul VI cuvântul rezidențiat a căpătat alte semnificații.”, a transmis colegilor săi Alexandra Simona Zamfir, șef de an la Medicină Generală, linia de predare română. Și Jawad Khalayleh, șef de serie Facultatea de Medicina – limba engleză, și-a felicitat colegii și le-a mulțumit familiilor, cadrelor didactice și secretarelor pentru tot ajutorul oferit în decursul celor șase ani de studii: „A fost o călătorie lungă, dar am ajuns la linia de sosire, prin muncă asiduă, și pentru asta vă spun: «Felicitări, am reușit!» Vă doresc mult noroc în următoarele capitole din viață și vă doresc să ajungeți cei mai buni doctori”.
Despre „Un drum plin emoții, stres, examene, dezamăgiri și bucurii, de care ne despărțim astăzi cu greu” a vorbit și Andreea Iordan, șef de an la Medicină Dentară, linia de predare română, care le-a mulțumit părinților și cadrelor didactice pentru sprijinul oferit. „Nu putem decât să vă promitem că veți fi la fel de mândri de noi în viitor, așa cum sunteți astăzi.
„În urmă cu cinci ani ne găseam tot aici. Ne alegeam cu emoție, poate cu teamă și nesiguranță, drumul. Am păstrat emoția până astăzi. Unii dintre noi poate și nesiguranța. Dar ce e mai important este că am reușit să aducem alături de aceste sentimente și mulțumire. Vă mulțumim astăzi dragi profesori pentru că ne-ați oferit lecții și povești”, a transmis și Maria Grigoraș, șefa de an la Facultatea de Farmacie.
Camelia-Andreea Teodorescu, șef de an la Facultatea de Bionginerie Medicală, a vorbit cu multă căldură despre colegii ei: „În toți acești ani i-am analizat pe rând pe fiecare dintre ei și vreau să-i felicit pe toți, nu doar pentru absolvirea de astăzi ci, în primul rând, pentru evoluția pe care a avut-o fiecare dintre ei de-a lungul celor patru ani de Bioinginerie. Indiferent care a fost nivelul de la care a pornit fiecare, am putut vedea o evoluție. Am observat entuziasmul și motivația, dorința de autodepășire și dorința de nou”.
„Vă invit să rezistaţi umilinţelor şi compromisurilor, să nu încetaţi să căutati performanta, excelența în tot ceea ce veți face, să vă luptați cu mediocritatea”
Partea a doua a Ceremoniei de Absolvire a debutat cu defilarea drapelelor din cele 33 de state care au reprezentanți în rândul tinerilor absolvenți. După tradiționalul ceremonial al drapelurilor, a urmat salutul rectorului UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care a ales în acest an să vorbească despre despre trei valori majore promovate de universitatea pe care o conduce: cunoaştere, demnitate şi emancipare. „Acestora astăzi li se opun simulacrele create de societatea de consum: astfel, în loc de cunoaştere avem informaţia, în loc de demnitate avem succesul, iar în loc de emancipare libertatea de a face orice. Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași a fost gândită de întemeietorii săi, în a doua parte a secolului al XIX-lea, drept acea cale unică şi exclusivă care poate conduce un subiect autonom, înzestrat cu conştiinţă de sine şi voinţă proprie, înspre cunoaşterea specifică profilului medico-farmaceutic, înspre demnitatea înţeleasă în primul rând ca stăpînire de sine şi refuz al umilinţelor, şi înspre emancipare, înţeleasă ca eliberare de prejudecăţi, de dogme, de opresiuni. Astăzi, aşa cum putem constata zi de zi, universitatea nu mai e o cale unică, nici măcar privilegiată, spre toate acestea. S-au inventat tot felul de scurtături ademenitoare şi facile, Google ţine loc de cunoaştere, ratingul şi banii ţin loc de demnitate, faptul de a face ce vrei şi de a nu da seama de nimic din ceea ce faci ţine loc de emancipare. Şi la toate se poate ajunge foarte uşor, nu e nevoie de biblioteci, de examene, de stres. Aş dori să încerc să vă conving că facultatea pe care tocmai o absolviți este unul din puţinele locuri în această societate unde cunoaşterea, demnitatea şi emanciparea n-au fost deturnate de aceşti rivali seducători. Presiuni şi tentaţii există ca să ne lăsăm ademeniţi, ne-ar fi cu siguranţă mai uşor şi nouă să cedăm. Însă dacă voi veţi fi in continuare exigenţi şi nu veţi accepta compromisuri, atunci drumul vostru spre succes în carieră este garantat.”, a subliniat rectorul.
„Închei prin a vă spune că studiile în universitate pe care tocmai le încheiați sunt, poate, etapa cea mai importantă a vieţii voastre. E perioada în care v-ați format, ca oameni deplini, deopotrivă medici, farmaciști, bioingineri medicali, cetăţeni, fiinţe demne. Este perioada în care sigur v-ați frământat despre cum va arăta viitorul vostru după ce veţi încheia aceste studii şi – în numele căutării unui răspuns la această întrebare (o căutare care este tocmai studiul academic şi tot ce se ţese în jurul lui: prietenii, iubiri, solidarităţi, respect) – în numele deci al acestei căutări acum, la final, vă invit să rezistaţi umilinţelor şi compromisurilor, să nu încetaţi să căutati performanța, excelența în tot ceea ce veți face, să vă luptați cu mediocritatea”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, la finalul discursului său.
Și decanii celor patru facultăți din cadrul UMF iași (Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Bioinginerie Medicală) au adresat câteva cuvinte încărcate de emoție absolvenților.
„Astăzi celebrăm finalizarea a șase ani de muncă asiduă, dar cu rezultate, cel puțin până acum, de succes. Ați mai făcut un pas destul de important spre împlinirea viziunii și obiectivelor atât de necesare unei vieți frumoase. Ați ajuns în acel punct al vieții de student care reprezintă dovada libertății care va veni, momentul în care veți fi forțați să vă maturizați. Sunteți cei care vor avea o profesie nobilă, umană, care solicită onestitate, gândire și profesionalism. Sunteți cei care vor proteja demnitatea profesiei de medic.” – Prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decan Facultatea de Medicină
„Aș dori să felicit a 59-a promoție a Facultății de Medicină Dentară și a 26-a promoție de Tehnică Dentară, transmițând salutul nostru cald, al tuturor cadrelor didactice. Deopotrivă, dorim să felicităm pe părinții care v-au susținut și au vegheat asupra voastră în timpul studiilor.
În acest moment festiv îmi imaginez că bilanțul pe care fiecare dintre voi îl realizează să însemne un gând optimist și totodată pragmatic știind că aceasta facultate a oferit tuturor o reală oportunitate de a dezvolta o carieră frumoasă pentru a susține existența viitoare.” – Prof. univ. dr. Norina Forna, decan Facultatea de Medicină Dentară
„Vă mulțumesc că ați visat să fiți farmaciști, că ați crezut în visul vostru, ați investit timp și cunoaștere. Profesia pe care ați ales-o și în care sunt sigură că vă veți găsi împlinirea este o profesie frumoasă, nobilă, guvernată de valori fundamentale precum respectul, integritatea, încrederea, generozitatea și înțelepciunea. Am convingerea că veți face totul ca aceste valori o să fie respectate, că o să vă practicați profesia cu multă pasiune și dăruire.” – Prof. univ. dr. Lenuța Profire, decan Facultatea de Farmacie
„Dragi absolvenți, sunteți aici în această seară pentru că este un moment special. Ați făcut istorie, o istorie a Facultății de Bioinginerie Medicală. O istorie care durează de 25 de ani. În acest an împlinim 25 de ani de performanțe în educație și cercetare. 25 de ani de prestigiu, de excelență în viața academică, 25 de ascensiune, de dezvoltare, în care am stat alături într-un parteneriat adevărat, cald și sincer, profesori și studenți” – prof. univ. dr. Anca Galaction, decan Facultatea de Bioinginerie Medicală
Momentul muzical al serii a fost asigurat de simpaticii și talentații studenți care alcătuiesc corul Ceata de Mediciniști, care au cântat cele două variante ale Imnului Absolventului UMF.
Rectorul Universității a premiat apoi pe cei mai silitori studenți – șefii de promoție de la liniile de predare în limba engleză, franceză și română de la toate facultățile.
„Forza UMF!”
Surpriza zilei a fost oferită de cunoscutul actor și realizator radio Daniel Buzdugan. Tonic și glumeț, Buzdugan a oferit un discurs amestecat: jumătate stand-up comedy, jumătate nostalgic. „Eu strig Forza, voi UMF!” „Acum mulți ani în urmă, fosta mea iubită, actuala mea soție, lua la Medicină. Erau 26 de concurenți pe loc, m-am dus să văd dacă a luat, s-a spart geamul, m-am tăiat, dar nu-mi pare rău, iată prima amintire legată de Medicină”.
Invitatul special al evenimentului a dedicat tuturor absolvenților o poezie care a stârnit hohote de râs:
„Sunt aici, pentru voi, pentru că-i a voastră vină
A celor care și-au dat ani ca să facă Medicină!
V-ați pierdut un sfert din viață prin săli și laboratoare,
Ca să am unde merge mâine dacă îmi e rău sau doare.
Acum voi înspre spitale ca și medici face pași
Lăsând mii de amintiri chiar în UMF, la Iași.
Ați tocit sârguincios la Bioinginerie,
Medicină Generală, Stomato sau Farmacie.
Uneori ați făcut cursuri prin Fratelli sau prin Skin,
Sau pe-o bancă în Copou, noaptea, când e cer senin…
Sigur mai găseați pe-atunci o studentă mai zglobie,
Ca s-o pipăiți făcând pe viu anatomie.
Uneori, pe la Timeout, ați chiulit la o cafea
Sau poate-ați făcut stomato – adică ați tras la măsea.
Sau la cardiologie, ați simțit inima gen
Cum bătea în palma pe care o băgați în sutien.
Veți lăsa în urmă Iașul și o să plecați agale
Ca să faceți oameni bine prin clinici și prin spitale,
Să nu uitați Jurămăntul, ăla, al lui Hippocrat
Care spune să nu umpleți buzunarul la halat.
Și eu am nevastă medic, tot de aici, de la voi, luată,
Pentru meseria asta, eu n-am s-o schimb niciodată.
Să nu vă schimbați nici voi meseria asta frumoasă,
Și nu mai plecați afară – faceți oameni bine-acasă!”
„Omnia mea mecum porto”
În fiecare an, un cadru didactic este ales să țină ultimul curs tuturor absolvenților. Nu este un curs obișnuit, ci unul despre alegeri și îndoieli, despre curaj și frică. Despre viață. În acest an, prof. univ. dr. Radu Iliescu a fost povestitorul serii. „Când am fost invitat să vin azi să va vorbesc, am acceptat imediat, cu mare bucurie. La urma urmei, este o mare onoare să vorbești, după 20 de ani, absolvenților Universității unde ai învățat tu însuți. Apoi, odată trecută euforia momentului, m-am speriat : cum faci un discurs de absolvire care să economisească bateriile telefoanelor celor din piață ? Google mi-a spus că o formulă bună este să începi cu dictonul tău favorit. « N-am nici unul », mă gândesc, cu excepția unei propoziții în latină, atârnata pe un perete în camera mea de copil, pe la 10 ani. Profesoara de latină mă făcuse să o aleg, dintr-o listă, și cum cele înălțătoare sau eroice fuseseră deja luate, am rămas cu «Omnia mea mecum porto». O spusese un înțelept grec, refugiindu-se din orașul sau, atacat de invadatori. « Tot ceea ce am, port cu mine ». La absolvirea facultății de medicină a acestei universități, aveam un apartament în care locuiam, cu lucruri mai vechi și mai noi, cu părinți și bunici și o pisică. Am plecat imediat la Berlin, pentru doctorat, și le-am lăsat în urma. Apoi plecând în Statele Unite, am lăsat în urmă ce am adunat la Berlin. Reîntorcându-mă în România, am lăsat în urmă ce aveam în America. Spre surpriză mea, ce lăsasem aici, acasă, nu mai era. Lucruri și ființe dispăruseră, iar cele și cei rămași nu mai erau aceiași. Evoluaseră, se schimbaseră, așa cum și eu, la rândul meu, eram, nu altul, ci altfel. În America, îmi era dor de România. Iar acum, în România, îmi e dor de America. De aceea mă tot duc în vizită. Tocmai m-am întors, alaltăieri. Dar valiza nu a ajuns nici azi… «Omnia mea mecum porto»”, a istorisit prof. univ. dr. Radu Iliescu.
Cadrul didactic i-a sfătuit pe tinerii absolvenți să gândească în afara cutiei – „thinking outside the box”, „să nu luati nimic drept adevăr absolut doar pentru că vine de la un profesor pe care îl respectați, sau de care vă temeți; sau de la un părinte sau rudă doar pentru ca sunt din familie; sau dintr-un ziar respectat sau o publicatie stiințifică doar pentru că toata lumea le citește. Întrebați-vă în permanență de ce faceți ceea ce faceți. Întrebați-vaă dacă este cu adevărat ceea ce vreți să facetți sau e un drum deja bătătorit sși e mai ușor așa. Fiți curioși și întrebați-vă întotdeauna «de ce?»”.
Seara s-a înceiat apoteotic cu cel mai așteptat moment: rostirea jurământului lui Hippocrate și investirea absolvenților de către rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.