Lansare specială a unei cărți apărute la Editura „Grigore T. Popa” astăzi, 10 noiembrie, în Amfiteatrul Chirurgie a Spitalului Sf. Spiridon. Este vorba de volumul „Răniți și ranițe. Chirurgia Marelui Război” – scrisă de medicul Mihai Ștefănescu-Galați, unul dintre întemeietorii urologiei românești și decanul Facultății de Medicină din Iași (1925 – 1930), ediție îngrijită, note și prefață de dr. Richard Constantinescu și postafță de conf. univ.dr. Radu-Florin Popa. Volumul a fost lansat în cadrul manifestării prilejuite de aniversarea a zece ani de la înființarea Clinici de Chirurgie Vasculară „Robert Van Gestel” a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași, condusă de conf. univ. dr. Radu-Florin Popa. Apariția cărții a fost inclusă și pe lista de evenimente a programului CENTENAR al Primăriei Iași, dedicat împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire, înscriindu-se într-un demers recuperator și de evidențiere a contribuției medicinei ieșene în cadrul războiului pentru reîntregirea neamului.
Volumul este alcătuit dintr-o serie de articole și relatări din timpul Primului Război Mondial, semnate de medicul Mihai Ștefănescu-Galați, apărute în numeroase publicații, printre care și „Viața românească” sau „Însemnări ieșene”. „Oricât ni s-ar strânge inima, însă, căci meseria noastră medicală este făcută numai din milă pentru suferința altuia, vremea nu este astăzi pentru înduioșări. Vântul care suflă în toată Europa a împietrit inimile; pe ale noastre trebuia să le oțelească, ca să fim pregătiți și vrednici pentru ziua de mâine”, scria Mihai Ștefănescu Galați.
Valoarea cărții este dată și de efortul iatroistoriografului Richard Constantinescu, de la catedra de Istoria medicinei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași , de a descoperi, de a pune în lumină biografia unui specialist de marcă, a unui scriitor talentat și a un om vertical – calități care-l așează pe scara valorilor alături de cel care i-a fost elev – patronul spiritual al UMF Iași, savantul Grigore T. Popa. „Primul medic secundar de clinică genito-urinară din București, al doilea ctitor al urologiei române, primul profesor de urologie de la Facultatea de Medicină din Iași, Mihai Ștefănescu Galați s-a contopit cu medicina. Spunea cu mândrie, dar și cu tristețe, că a fost un amestec sufletesc prea adânc între el și specialitatea căreia i s-a dăruit: urologia. Considera spitalul ca pe o biserică în care icoană e suferința, iar închinare, bunătatea”, îl descrie dr. Richar Constantinescu, în prefața cărții.
În postafață, conf.univ.dr. Radu-Florin Popa subliniază cât de nedrepți au fost contemporanii cu „această figură de seamă a urologiei românești, un personaj important în asistența sanitară din vremea Primului Război Mondial, un dascăl de vocație , un autor aparte de manuale și un povestitor iscusit”, dar și de „incuria și neglijența” de care a avut parte în posteritate. Editorul acestei cărți a remediat o gravă confuzie egată atît de data nașterii , cât și de anul și locul morții.