Miercuri, 24 mai, ieșenii au primit primit consultaţii gratuite, produse de igienă orală gratuite, precum şi broşuri informative despre igiena orală în punctele special amenajate din Parcul Teatrului Naţional, Tătăraşi – Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun – Piaţa Voievozilor şi Parcul Podu Roș, în cadrul Caravanei Profilaxiei, ajunsă la a IX-a Ediție.
Evenimentul, care în acest an s-a desfășurat sub titlul “Prevenția afecțiunilor stomatologice. Trecut-Prezent-Viitor”, este organizat de Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie” (ADRE), în parteneriat cu Societatea Studenţilor Stomatologi, Facultatea Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi și Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi.
“Pe parcursul celor opt ani de derulare a Caravanei Profilaxiei, peste 25.000 de persoane au beneficiat de consultații gratuite și de peste 150.000 de produse de igienă orală Ediția a IX-a și-a propus să ofere procente mai reduse de boală paradontală”, a declarat într-o conferință de presă de prezentare a manifestării prof.univ.dr. Norina Forna, președintele ADRE și decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași.
Pe lângă rolul educativ și profilactic, Caravana Profilaxiei mai are un rol important, acela de de a elabora un material statistic care să reflecte starea de sănătate orală a populației. Acesta s-a concretizat printr-un volum reactualizat anual – “8 ani de Profilaxie în Moldova”, care cuprinde rapoartele statistice complet ale studiilor cuprinse cu ocazia tuturor edițiilor.
Potrivit statisticii de anul trecut, majoritatea persoanelor realizează câte două igienizări pe zi – 59,8% sau chiar trei, ceea ce reprezintă un fapt îmbucurător. Procentajul pesoanelor care realizează o singură igienizare pe zi a scăzut în 2016 cu aproape două procente față de 2015. Aceste date sunt umbrite de faptul că ieșenii continuă să evite în mod sistematic cabinetele stomatologice. Anul trecut circa o treime dintre pacienți se prezintă la medicul stomatolog doar în situații de urgență.
Concluzia studiului este că “starea de sănătate orală și generală a populației din orașul Iași trebuie îmbunătățită”, iar una dintre metodele eficiente prin care se poate realiza acest lucru este accesul la informație.
O problemă semnalată în cadrul conferinței de presă a fost cea a “Cenușăresei medicinei dentare”– “cea școlară” – despre care a vorbit dr. Elena Ghiocel Nemțeanu, coordonator Cabinete Scolare Medicină Dentară din Iași. “Sunt doar 20 de cabinete la o populație școlară de aproape 30.000. Copiii care nu beneficiază de un cabinet de medicină dentară în școală sunt dezavantajați”.
Viceprimarul Iașului, dl. Radu Botez, a subliniat, în cadrul aceleiași conferințe, cât de importantă este activitatea Caravanei Profilaxiei pentru comunitate, ”o manifestare de nota 11” și a declarat că “este nevoie de o campanie de prevenție și conștientizare la nivel național, susținută bugetar”, care ar avea ca efect scăderea costurilor în spitale, deoarece multe boli sunt legate de afecțiuni stomatologice netratate la timp.