Pe 1 mai se împlinesc 125 de ani de la nașterea savantului Grigore T. Popa, patronul spiritual al Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Pentru a marca această zi specială, universitatea organizează o serie de manifestări care vor avea loc joi, 4 mai, de la ora 17.30, în Aula „George Emil Palade”.
Evenimentul debutează cu o conferință, „Grigore T. Popa – Dragostea în interbelic”, susținută de dr. Richard Constantinescu, cadru didactic la disciplina Istoria Medicinei, autor și iatroistoriograf. Tema conferinței este corespondența savantului cu soția sa, Florica, începând cu scrisorile pe care i le-a trimis în timpul Primului Război Mondial, apoi cele scrise din America, între 1925-1926, unde Grigore. T. Popa ajunsese cu o bursă Rockefeller și terminând cu cele concepute în cea mai neagră perioadă a vieții, când se ascundea de comuniști în subsolul Institutului de Anatomie din București.
În holul central din faţa Aulei „George Emil Palade” va avea loc vernisajul expoziției documentare „Grigore T. Popa”, cu fotografii și documente inedite.
Evenimentul se încheie cu lansarea volumului „Pericolul neisprăviților”, care face parte din seria de autor „Grigore T. Popa”, inițiată și coordonată de dr. Richard Constantinescu. „Sunt texte din perioada 1914-1940, scrise de Grigore T. Popa în diverse publicații, dar și un text nepublicat, <Pentru ce vă ucideți>, scris după încetarea Primul Război Mondial. Cel din 1914 reprezintă debutul său publicistic în revista <Neamul românesc> a lui Nicolae Iorga. Cele mai multe articole sunt din revista pe care el a coordonat-o, <Însemnări ieșene>”, a declarat dr. Richard Constantinescu.
Cuvântul înainte îi aparține dl. Theodor Paleologu și prefața este semnată de dl. Liviu Antonesei. Volumul va fi prezentat de scriitorul Liviu Antonesei și de prof. univ. dr. Ostin Mungiu.