Conferința Națională de Îngrijiri Paliative: “Actualitati în îngrijirea paliativă”, organizată de Asociația Națională de Îngrijiri Paliative (ANIP) și Fundația HOSPICE Casa Speranței a ajuns la cea de a XVII-a ediție. Evenimentul se desfășoară în perioada 27-29 octombrie 2016, la Băile Felix, Hotel President.
Ediția din acest an este dedicată Zilei Mondiale Hospice și a Îngrijirii Paliative – 8 octombrie 2016 inițiată de The Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), sub sloganul „A trăi și a muri în durere este inacceptabil!”, prin care se intenționează evidențierea barierelor în accesul la medicația pentru tratamentul durerii și găsirea unor soluții eficiente adaptate la nivel național, care să ducă la scăderea rapidă a numărului celor care trăiesc cu durere necontrolată.
Potrivit organizatorilor, anual participă peste 150 de medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali, îndrumători spirituali și specialiști terapeuți din toată țara. Medicii interesați vin din 16 specialități diferite, cei mai numeroși fiind medicii de familie și medicii oncologi.
La conferința din acest an își vor prezenta lucrările treizeci de lectori din țară și străinătate. Printre subiectele abordate se numără: situația actuală a paliatiei în România, leadership, tratamentul durerii și a altor simptome, cazuri dificile, îngrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul și famililia și manevre și tehnici în îngrijirea paliativă de bază.
Din comitetul științific al Conferinței face parte și șl. univ. dr. Vladimir Poroch, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași și medic șef Compartiment “Îngrijiri Paliative”, Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi.
În cadrul confrinței, ANIP va decerna în premieră certificatele de acreditare pentru cei cinci furnizori de servicii de îngrijiri paliative care s-au supus voluntar în primăvara acestui an procesului de evaluare a calității serviciilor de internare în unități cu paturi și de îngrijire la domiciliu.
Două ghiduri lansate de HOSPICE Casă Speranței în vara 2016 vor fi disponibile pentru participanții la conferința: ”Ghidul de îngrijire paliativă de bază” și ”Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării”.
Conferința este creditată EMC de către Colegiul Medicilor din România și de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.