Premieră în România: studenții mediciniști ieșeni vor putea accesa o linie de finanțare pentru plata taxei, iar ratele le vor achita la sfârșitul studiilor, din salariul de medic rezident. Pe 28 septembrie 2016, în prezența conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și a reprezentanților Băncii Române pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, s-a semnat protocolul de parteneriat între cele două instituții pentru linia de finanţare a studiilor de licenţă ”Student la UMF Iaşi”
„Este un proiect pilot lansat cu UMF Iaşi. În funcţie de evoluţia şi cererea cu UMF, vom dezvolta acest parteneriat şi cu alte universităţi din ţară. Este un proiect de creditare pe termen lung care vine în sprijinul studenţilor de la Medicină, să-i ajute în finanţarea studiilor, cu dobândă foarte avantajoasă, rambursarea după terminarea studiilor şi fără alte comisioane”, a declarat Gheorghe Marinel, director general adjunct BRD GSG.
În ultimii ani, 30 de studenți ai UMF Iași au fost nevoiți să-și abandoneze studiile din motive financiare, un motiv în plus pentru conducerea instituției de învățământ de a căuta soluții de prevenire a abandonului universitar.
„Programul s-a născut după identificarea unei probleme. UMF Iași susţine de circa cinci ani de zile un program social din veniturile proprii ale universităţii, acordând studenţilor pe criterii, din păcate, strict cu privire la veniturile obţinute, un sprijin financiar ce reprezintă doar un sfert din taxa de studiu. Am constatat că, de la an la an, această cerere creşte şi că plafonul acordat nu mai rezolvă această problemă“, a explicat ec. Daniela Druguş, directorul general al UMF Iaşi.
Unul dintre atu-urile programului este flexibilitatea sa. În funcție de rezultatele academic obținute, studentul poate să treacă de la un regim cu taxă la unul gratuit și invers, astfel că suma cerută BRD poate varia.
Perioada de grație parțială pe durata studiilor, până la 72 de luni, este egală cu perioada studiilor de licență.
Practic, pentru o finanţare în valoare de 36.000 de lei acordată pe 10 ani, în 6 tranşe anuale în valoare de 6.000 de lei fiecare şi cu perioadă de graţie parţială de 72 de luni, suma lunară de plată aferentă primului an de graţie parţială este de 30 lei, iar suma lunară de plată după finalizarea perioadei de graţie este de 860 lei.
Titularul finanțării va fi studentul, iar analiza condițiilor pentru finanțare se va realiza în baza veniturilor prezentate de co-împrumutați. Banca acceptă până la maxim 3 co-împrumutați, prezența unui părinte ca și co-împrumutat este obligatorie (pentru direcțiile de studii de 180 și 240 de credite), iar pentru studenții care urmează o formă de școlarizare pe 5 sau 6 ani prezența ambilor părinți este obligatorie (excepție fac cazurile de divorț, văduvie, necăsătorie). Finanțarea va fi pusă la dispoziția studentului în contul curent BRD (în baza informațiilor transmise de U.M.F. Iași cu privire la statutul lui școlar), în trei tranșe anuale, eliberate la datele stabilite prin contractul de studii.
Soluția financiară propusă de conducerea UMF Iași este una tradițională pentru spațiul vest-european și nord-atlantic, dar neexplorat în mod real în România, în ciuda prevederilor legale din Legea Educației Naționale. Există, de exemplu, o Agenție de Credite pentru Studenți, aflată sub umbrele Ministerului Educației, înființată în 2009, dar care nu a acordat niciun împrumut până în acest moment. Agenția ar fi trebuit să finanțeze 1000 de credite pe an, cu o valoare între 15.000 și 20.000 de euro – bani de la Uniunea Europeană, conform declaraței fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.
Trackbacks/Pingbacks