Aula ”George Emil Palade” a fost neîncăpătoare miercuri dimineață pentru studenți, profesorii și personalități ale urbei care nu au vrut să lipsească de la ceremonia aniversară a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași. Mihai Chirica, primarul Iașului, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și rectorii celor cinci universități de stat au felicitat universitatea de medicină ieșeană pentru împlinirea a 137 de ani de la înființare, la întîlnirea prezidată de prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF și moderată de către dr. Richard Constantinescu.
Discursul de deschidere al ceremoniei i-a aparținut rectorului Universității, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu și a fost adresat întregii comunități academice a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași:
„Îmi doresc să ne dorim împreună aceleași lucruri, aceleași fapte și același viitor.
Îmi doresc să ne sincronizăm inspirul și expirul nu doar la momente aniversare, ci zi de zi, oră de oră.
Îmi doresc nu doar să respirăm împreună, ci să aspirăm împreună spre un bine comun, care poate fi exprimat într-o simplă frază: să lăsăm în urmă măcar un pic mai bine decât am găsit.
137 de ani de istorie ne demonstrează că UMF Iași nu începe și nu se va termina cu noi. Nu vom avea busturi și portrete, dar gloria noastră trăiește în sănătatea pe care ne-am angajat s-o veghem. Gloria noastră există în binele atâtor mii de oameni pe care să fiți siguri că activitatea noastră, medicii pe care îi pregătim, îi vor atinge.
V-am mai spus-o, nu uitați, va rog: halatul alb este cea mai nobilă uniformă în această lume”, a conchis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Moderatorul evenimentului, dr. Richard Constantinescu, l-a evocat, la ceas aniversar, pe dr. Leon Scully, cel care a ținut, în 1879, cursul inaugural la Facultatea de Medicină din Iași. ”Sărbătorirea <Zilelor universității> stă cumva sub semnul chirurgiei sau al bisturiului. Facultatea de Medicină și-a început cursurile cu o prelegere de anatomie a unui tânăr profesor de 26 de ani, Leon Scully. A fost un spirit polemic. Conflicte au existat permanent, au fost mulți profesori sau doctori care s-au opus și au pus piedici înființării facultății, după cum i-au pus piedici și lui Leon Scully, care s-a trezit la un moment dat cu paturile și cu bolnavii afară. A avut însă și sprijinitori și a fost ajutat să-și deschidă o clinică”.
Mihai Chirica, primarul Iașului, a ținut să aducă în discuție lupta care se duce, în această perioadă, împotriva educației: ”Nebunia începe cu lupta împotriva educației și cred că în aceste zile, ce se întâmplă de-a lungul presei românești este o formă aleasă a nebuniei care o trăim”. ”În rest, la 137 de ani, ce poți să spui? Că nu a supraviețuit universitatea pentru că au vrut alții, ci pentru că ați vrut dumneavoastră prin muncă, prin sacrificiu personal, prin știința de carte pe care ați sădit-o în sufletul și în mintea celor care v-au fost studenți. Doar așa poate să supraviețuiască o universitate 137 de ani, și pe vreme de pace, și pe vreme de război”, a mai subliniat primarul, în discursul său.
Maricel Popa, președintele CJ, a ținut să felicite conducerea UMF pentru ”performanțele obținute de studenții dumneavostră la Rezidențiat. Este un motiv de bucurie și mândrie, nu doar pentru cei de aici, dar pentru tot județul nostru. Mi-aș dori ca foarte mulți dintre viitorii rezidenți să rămână în țară, să-și continue studiile aici, pentru că avem nevoie de specialiști foarte bine pregătiți în spitalele noastre”.
Prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” a transmis salutul rectorilor universităților din Iași. ”Există în Iași un cvintet de ași, este vorba de cele cinci universități. De fapt, ar putea fi un pătrat în centrul căruia existați dumneavoastră, Universitatea de Medicină și Farmacie, pentru că trebuie să recunoaștem, sunteți cei care protejați subiectul activității noastre, viața. Dumneavoastră protejați viața, noi, inginerii, indiferent de la ce facultate provenim, îi asigurăm confortul, umaniștii îi creează spiritul iar artele îi hrănesc sufletul”. Rectorul Universității Tehnice a pus accent, în discursul său, și pe ”nevoia de solidaritate”, în perioada tulbure pe care o traversăm. ”Este nevoie de solidaritate la nivelul Iașului, este nevoie de solidaritate la nivelul universităților, împreună cu autoritățile locale, pentru că dincolo de aspectele și de partidismul politic, Iașul trebuie să arate că este unit, că este o forță în ceea ce privește învățământul. Că nu este undeva unde, practic, doar armata a trecut munții, văd că nici autostrada nu trece munții acum… Dar nu suntem izolați și Iașul, așa cum o arată toate clasamentele, indiferent de natura lor, are universități care se găsesc în primele locuri”.
Film documentar, expoziție de pictură, lansări de carte
La sfîrșitul discursurilor, în partea doua a ceremoniei aniversare, a avut loc proiecția filmului ” Arta chirurgului”, realizat de Adrian Buga, critic de artă, despre colecția de tablouri a renumitului oncolog prof. dr. Ion Chiricuță, iar de la ora 12.00, în holul Aulei ”George Emil Palade” s-a desfășurat vernisajul expoziției de pictură, grafică și obiect ”Vivat Academia”. Expoziția, care va putea fi vizitată timp de o lună, reunește 20 de lucrări de pictură, grafică și obiect, semnate de șase artiști, Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, Christian Paraschiv, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu și Victoria Zidaru.
Ziua aniversară s-a încheiat cu cinci lansări de carte ale Editurii ”Grigore T. Popa”, Editura Medicală și Editura Academiei:
- ”Tratat de terapie intensivă pediatrică”. Autori: C. Iordache și Adina Costina Luca, Editura Medicală, București, 2016. A prezentat Univ. Dr. Ingrith Miron.
- ”Istoria Universală a Medicinei și Farmaciei”. Autor: Radu Iftimovici, Editura Academiei Române, 2015, în prezența autorului. Au prezentat Prof. Univ. Dr. Hortenziu Aldea și Prof. Univ. Dr. Dana Baran
- ”Decani și rectori ai Universității de Medicină și Farmacie din Iași (1879-2016)”. Autor: Dana Baran, Editura “Grigore T. Popa” U.M.F. Iași, 2016. A prezentat Prof. Univ. Dr. Eugen Târcoveanu
- ”Manualul chirurgului de gardă”. Autori: Cristian Dragomir, Iulian Radu, Raluca Dragomir, Dragoș Scripcariu, Editura “Grigore T. Popa” U.M.F. Iași, 2016. A prezintat Prof. Univ. Dr. Cristian Lupașcu.
”Elemente de instrumentație biomedicală”. Autori: Călin Corciovă, Radu Ciorap, Editura “Grigore T. Popa” U.M.F. Iași, 2016. Au prezentat Prof. Univ. Dr. Dragoș Arotăriței și Prof. Univ. Dr. Anca Galaction.
[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/zilele-umf-2016/”]