„Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași i-a fost conferit de către Președintele României „Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer. Înalta distincție a fost oferită în semn de apreciere „pentru rezultatele de excepție obținute în formarea intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și în procesul de cercetare științifică, remarcându-se ca model de excelență în învățământul superior românesc și contribuind, pe această cale, la ridicarea prestigiului comunităților locale și naționale”. Distincția a fost înmânată rectorului UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, de către președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, 29 noiembrie, la Palatul Cotroceni.

În alocuțiunea sa rostită în cadrul ceremoniei de decorare, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a subliniat că „Educația este una dintre prioritățile mele ca Președinte al României. În același timp, educația este liantul care a contribuit la construirea statului român modern și care va fi indispensabil în asigurarea coeziunii sociale și a dezvoltării economice de care țara noastră are atât de multă nevoie. Un rol important în arhitectura sistemului educațional îl joacă universitățile noastre. Instituții precum Universitatea de Medicină «Grigore T. Popa» din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara sau Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu au contribuit, prin formarea de specialiști și prin numeroase activități de cercetare, la atingerea multor deziderate pe care românii le-au exprimat de-a lungul timpului.”.

„În urmă cu o lună, primeam decorația regală «Nihil Sine Deo», iar astăzi Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași îi este conferită înalta distincție «Ordinul Meritul pentru Învățământ» în grad de Mare Ofițer. Mă bucur enorm că eforturile noastre, ale conducerii, cadrelor didactice, studenților și personalului administrativ – de fapt ale întregii familii UMF Iași, sunt recunoscute și apreciate la cel mai înalt nivel, că reprezentăm un «model de excelență în învățământul superior românesc»”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

În cadrul aceleiași festivității au fost premiate și decorate mai multe personalități ale României, dar și alte două universități: Universitatea de Vest din Timișoara a primit ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Ofițer, iar Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de cavaler.

Ordinul Meritul pentru Învățământ este o decorație care se poate acorda cetățenilor români sau străini, personal didactic, de cercetare științifică și alte categorii de personal, care au merite deosebite în dezvoltarea învățământului de diferite tipuri, niveluri și forme de organizare și în cercetarea științifică sau au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituțiile de învățământ din străinătate și cele din România. Instituțiile și unitățile de învățământ de prestigiu din țară sau din străinătate, care au o vechime de cel puțin 50 de ani, pot fi decorate, în mod excepțional, cu Ordinul Meritul pentru Învățământ. Ordinul Meritul pentru Învățământ cuprinde 4 grade. Ierarhia în ordine descrescătoare este următoarea: Mare Ofițer, Comandor, Ofițer și Cavaler.