Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) premiază  tineri români cu rezultate academice și extracurriculare de excepție, într-o Gală a valorilor care a ajuns la a opta ediție. Printre finaliștii din acest an se numără și trei mediciniste de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași.

Premiile sunt împărțite pe opt categorii: Europa Universitar, Europa Post-universitar, America de Nord, Alte Continente, România, Erasmus și Arte. La categoria ”România” concurează șapte finaliști, printre care Ana-Gabriela Benghiac, medic specialist chirurgie dento-alveolara si bioetician, absolventă a UMF Iași și Delia Nebunu, studentă în anul VI al UMF Iași, iar la categoria Erasmus a ajuns în finală și Ana Maria Dogaru, studentă în anul 6 la medicină generală la UMF „Gr. T. Popa”.

Câștigătorii celor opt premii, ce vor fi aleși dintre finaliști de către Juriul Galei 2017, vor fi anunțați în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate, care va avea loc la Palatul Parlamentului, în data de 5 ianuarie 2017.

 

Prezentarea finalistelor de la UMF Iași:

Categoria ”România”

Ana-Gabriela Benghiac

Sunt Ana-Gabriela Benghiac, medic specialist chirurgie dento-alveolara si bioetician. Am absolvit Facultatea de Medicina Dentara (UMF, Iasi, 2010) si un master in Cariologie si Odontoterapie Restauratorie (UMF Iasi, 2011). In 2011 am beneficiat de o bursa Fogarty in SUA la Case Western Reserve University, Cleveland, OH obtinand in 2012 un master in Bioetica si avand o contributie deosebita la Departamentul de Bioetica al Facultatii de Medicina prin publicatii stiintifice despre HIV si despre osteonecroza maxilara indusa de bifosfonati. Tema lucrarii de master a fost etica transplantului facial de alogrefe compozite. Ulterior am realizat primul DVD educational bilingv din Romania privind consimtamantul informat in cercetarea cu participanti umani.

Am urmat un rezidentiat in chirurgia dento-alveolara si in prezent sunt doctorand la UMF Iasi in Radiologie studiind implicatiile CBCT in medicina legala. In 2016 am absolvit programul de certificare in bioetica pediatrica oferit de Children’s Mercy Hospital si Universitatea Missouri-Kansas City, Facultatea de Medicina (Bursa Glassnapp), Kansas City, MI, SUA, sustinand un proiect de cercetare privind etica transplatului facial la copii.

Delia Nebunu

Sunt studentă în anul 6 la Facultatea de Medicină Generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași România si m-am născut în orașul Vaslui, România. Fiind an terminal, mi se conturează treptat o perspectiva retrospectivă din ce în ce mai fidelă a ceea ce a însemnat pentru mine studenția. A fi student înseamnă pentru mine o cale profesională, dar și sculptarea identității.

Am ales medicina pentru a putea lupta pentru un pacient și îmi doresc să denote conduita mea urmatoarea atitudine: “Sunt aici pentru tine și voi face tot ce îmi stă în puteri să nu fac rău și apoi să fac bine. De când am ales acest drum, m-am pregătit în mod perseverent pentru impasul tău”.

 

Categoria: Erasmus

Ana-Maria Dogaru

Universitate „Joseph Fourier”, Grenoble, Franța

Mă numesc Ana Maria Dogaru, sunt studentă în anul 6 la medicină generală la UMF „Gr. T. Popa”, Iași, și am efectuat o mobilitate Erasmus în Franța, Grenoble, la universitatea „Joseph Fourier” în anul 2015-2016.

„Lăsați lumea un pic mai bună decât ați găsit-o” este un motto pe care l-am urmat de-a lungul vieții, începând de la alegerea unei cariere în medicină pentru a vindeca suferința umană, până la numeroasele activități de voluntariat în cadrul Societății Studenților Mediciniști Iași și apoi la nivel internațional. Sunt o persoană energică și determinată în tot ceea ce fac. Încerc întotdeauna să îmi depășesc limitele și să îmi lărgesc orizontul prin integrarea în parcursul meu profesional și personal a aspectului internațional. În medicină, acest lucru înseamnă o performanță crescută și un tratament mai bun pentru pacient, iar țelul meu este de a deveni medicul performant pe mâinile căruia m-aș încredința oricând.