Primăria Iași a acordat miercuri, 28 noiembrie, în cadrul unei ceremonii speciale, mai multe distincții unor personalități care s-au remarcat în an Centenar. Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” a fost singura instituție de învățământ superior din Iași premiată în cadrul acestei gale. Dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istorie a Medicinei din cadrul UMF Iași, a primit Medalia de Argint Centenarul Unirii Bucovinei cu România pentru implicarea în evenimentele desfășurate în Programul Centenar.

Toate universitățile ieșene s-au implicat activ în susținerea Programului Centenar dar o contribuție deosebită, mai aparte, am văzut-o din partea Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» Iași, motiv pentru care ne-am gândit să-i oferim această distincție domnului dr. Richard Constantinescu, cel care a coordonat, pe parcursul ultimilor doi ani, programul istorico-cultural al UMF Iași”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului.

Zilele Universității de Medicină și Farmacie din Iași „Grigore T. Popa” Iași au fost dedicate Centenarului încă de anul trecut, când a fost organizate numeroase conferințe, expoziții și lansări de carte închinate acestui important moment din istoria României. În parteneriat cu Primăria Iași, Editura „Gr. T. Popa” a publicat două volume semnate de Mihai Ștefănescu-Galați (1874-1945), un mare nume al medicinei românești căzut, pe nedrept, în uitare. Este vorba de „Amintiri din Marele Război” și „Răniți și ranițe. Chirurgia Marelui Război”, două volume editate și prefațate dr. Richard Constantinescu, autor și iatroistoriograf, titularul disciplinei de Istorie a Medicinei din cadrul UMF Iași, editor al operei de război a lui Mihai Ștefănescu-Galați. Medicul Mihai Ștefănescu-Galați a fost unul dintre întemeietorii urologiei românești și primul profesor de urologie din Iași.

Și în acest an, Zilele UMF Iași vor sta tot sub auspiciile Centenarului, cu un program special, în care sunt incluse conferințe ale unor reputați istorici, lansări de carte și vizionarea unui film documentar despre rolul medicilor ieșeni în Primul Război Mondial.