În cadrul unei întâlniri care a avut loc joi, 9 martie, la UMF Iași, între membrii conducerii Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași și cei ai Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, s-a stabilit semnarea unui memorandum de colaborare, în perioada următoare, între cele două instituții de învățământ superior.

Inițiativa aparține conducerii UMF Iași, în spiritul politicii de consolidare a relațiilor de cooperare cu cele mai importante structuri de cercetare ale Iașului. De curând,  Universitatea a mai primit delegațiile Institutului de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” Iași, companiei “Antibiotice” Iași și Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iași.

De la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iași  au participat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, prof. univ. dr. ing. Cezar Oprișan, prorector responsabil cu relația cu studenții si prof. univ. dr. Liviu Goraș, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat din cadrul TUIAȘI.

Din partea Universității de Medicină și Farmacie, au participat la discuții rectorul – prof. univ. dr. Viorel Scripcaru, prorectorul responsabil de studii universitare ciclul de studii învățământ fundamental și de strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești – conf. univ. dr. Mihai Danciu, prorectorul responsabil cu studiile postuniversitare și formare profesională continuă – prof. univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorectorul responsabil cu relațiile internaționale și parteneriate academice – prof. univ. dr. Monica Hăncianu, prorectorul ce coordonează activitatea de  cercetare științifică – prof. univ. dr. Adrian Covic, prorectorul responsabil cu studiile universitare ciclul de studii învățământ clinic și masterat – prof. univ. dr.Carmen Vulpoi , președintele Senatului – prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, decanul Facultății de Medicină Dentară – prof. univ. dr. Norina Consuela Forna și decanul Facultății de Bioinginerie – prof. univ. dr. Anca Irina Galaction.

Față de celelalte universități ieșene, Universitatea Tehnică are cele mai multe colaborări cu Universitatea de Medicină și Farmacie. Practic, întâlnirea de astăzi nu a făcut decât să confirme această legătură tradițională. Am stabilit să elaborăm un memorandum pe care să-l semnăm – un cadru general, dar oricum ne vom desfășura colaborarea pe direcțiile cercetării – pentru depunerea de proiecte de cercetare pentru transfer tehnologic, pe direcțiile educaționale – vom identifica posibilitatea creării unor programe de masterat și doctorat cu dublă recunoaștere a diplomei, și pe tot ceea ce înseamnă colaborare la nivelul orașului pentru a susține mediul universitar ieșean”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI, la sfârșitul vizitei.

Între cele două universități există deja colaborări tradiționale, dar cu ocazia acestei vizite am dorit să redefinim relațiile de cooperare strânsă între UMF Iași și TUIASI, cu scopul de a găsi niște preocupări comune în ceea ce privește cercetarea științifică, școala doctorală, conducerile de doctorate și conducerile în co-tutelă de doctorate. Am avut în vedere și faptul că una dintre cele patru facultăți ale noastre are un profil atât tehnic, cât și medical – Facultatea de Bioinginerie Medicală, și foarte multe cadre didactice de aici au absolvit  Universitatea Tehnică și au păstrat legături strânse cu această instituție. În cadrul întâlnirii, s-a luat hotărârea ca, în perioada următoare, să se semneze  un memorandum care va consfinți această nouă colaborare între Universitatea Tehnică și Universitatea de Medicină”, a explicat și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Noi avem un istoric al colaborării dintre Universitatea Tehnică și Universitatea de Medicină și Farmacie, s-au dezvoltat de mult timp proiecte în comun, spre exemplu, proiecte vizând materiale pentru proteze dentare, materiale pentru eliberare controlată a medicamentelor cu aplicație în dermatologie, proteze-orteze, în domeniul imagisticii medicale, deci sunt câteva direcții care sunt deja consacrate și au un anumit stadiu de rezolvare. Vom merge în continuare pe aceste direcții și, în plus, s-au mai conturat noi direcții de cercetare comună pe partea de biomateriale și de telemedicină”, a punctat și prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, prorectorul  responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare de la Universitatea Tehnică.