deschidere_umf_02-10-2016-33

prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi

Dragi colegi și studenți,

În aceste momente, când deschidem un nou an universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, gândul meu se îndreaptă în primul rând la studenții de anul I. Îmi face o mare plăcere să vă urez „Bine ați venit!” – atât în rândurile studenților noștri, cât și în ceea ce numim „studenție”, o etapă de viață despre care v-au vorbit poate cu nostalgie părinții voștri.

Este o etapă pe care vă asigur că n-o veți uita. E „copilăria vieții de adult”, primii ani în care veți începe să simțiți viața în plină lumină, ceva mai departe de umbra protectoare a familiei care (și voi o știți mai bine!) acceptă uneori cu dificultate că nu mai sunteți copii. Îmi place să cred că oamenii pe care îi veți întâlni în Universitatea noastră – fie ei cadre didactice sau colegi din ani superiori – vor face această tranziție plăcută și memorabilă pentru voi.

Pentru voi, studenții noștri, indiferent de an, studenția este o etapă a devenirii voastre ca indivizi, dar și ca oameni în societate. Spuneți-i meserie sau vocație, job sau carieră – medicina, indiferent de specialitatea pentru care optați, e un drum cu sens unic și fără sfârșit. Și nu ați ales un drum ușor, este onest să v-o spun. Veți avea de asimilat multă informație, va trebui să înțelegeți mecanisme funcționale complexe și să aveți răbdarea și perseverența de a pune în mintea dumneavoastră toate piesele în ordinea corectă.

Vestea bună este că, nu peste mult timp, veți descoperi că, mai mult decât orice altă profesie, medicina te definește nu doar ca profesionist, ci și ca om.

În ceea ce ne privește pe noi, echipa de conducere a Universității, vă asigurăm că facem tot ce ne stă în putință pentru a vă face acest drum mai ușor: prin echipa de cadre didactice, prin personalul administrativ, prin dotările pe care vi le punem la dispoziție încercam zi de zi să construim pentru voi un mediu de studiu cât mai aproape de ideal.

De asemenea, veți descoperi în Universitatea noastră un veritabil centru de multiculturalism. 57 de națiuni și 3 continente sunt reprezentante aici, la Iași, de studenții Universității noastre. Este cadrul ideal în care putem cultiva împreună spiritul toleranței și deschiderii față de nou. Avem imensa oportunitate de a intra în contact direct cu valorile culturale ale lumii contemporane și, în egală măsură, oportunitatea de a împărtăși lumii valorile noastre, românești.

În loc de concluzii, am o rugăminte și o urare pentru voi.

Rugămintea mea este ca în toți anii studenției să țineți permanent proaspătă în minte responsabilitatea pe care o veți avea ca absolvenți de învățământ medical superior. Ca medici, stomatologi, farmaciști sau bioingineri veți avea adesea, poate zilnic, în fața voastră oameni în suferință, oameni care vor depinde de voi și care vor cere mult de la voi. Pregătindu-vă profesional astăzi în băncile facultății vă pregătiți, de fapt, ca mâine să nu-i dezamăgiți.

Urarea e simplă: să vă găsiți vocația în profesia pentru care vă pregătiți astăzi. Veți fi atunci cu adevărat oameni fericiți și împliniți și veți înțelege ușor de ce halatul alb e una dintre cele mai onorabile și respectate uniforme, oriunde în lume.

Succes și drum bun într-un nou an universitar!

Prof.Univ.Dr. Viorel Scripcariu
Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași