Anul acesta, Conferința Națională de Chirurgie, organizată de Societatea Română de Chirurgie, se va desfășura la Iași, în perioada 4-7 octombrie. Temele principale ale evenimentului din acest an sunt “Chirurgia minim invaziva a tubului digestiv” și „Complicații majore în chirurgia abdominala”.

Lucrările manifestării debutează astăzi, la Hotelul Internațional, cu o serie de 8 cursuri pre-conferință:

C1. Ce trebuie să conţină un raport structurat RMN în cancerul rectal? Curs pentru chirurgi de explorare imagistică IRM în cancerul de rect
Coordonator curs: Ferdinand Bauer

C2. Intestinul. Noi perspective patologice și terapeutice
Coordonator curs: Ioana Grigoraş

C3. Tehnologii şi tehnici moderne de diagnosticare şi tratament în chirurgia hepato-biliară
Coordonatori curs: Irinel Popescu, Cristian Lupaşcu

C4. Chirurgia laparoscopică a colonului: o indicaţie bine stabilită
Coordonatori curs: Cătălin Copăescu, Victor Tomulescu

C5. Cancerul rectal. Chirurgie deschisă sau chirurgie minim invazivă?
Coordonatori curs: Viorel Scripcariu, Cătălin Vasilescu

C6. Diagnosticul şi tratamentul endoscopic al formaţiunilor tumorale gastroduodenale
Coordonator curs: Marcel Tanțău

C7. Standarde şi ghiduri în chirurgia pancreatică
Coordonator curs: Sorin Barbu

C8. Erori în practica managementului politraumatismelor
Coordonator curs: Lidia Ionescu

Cursurile sunt creditate de Colegiul Medicilor din România cu 3 credite EMC.

Ediția din acest an este găzduită de orașul Iași, cel mai vechi centru universitar al României. Aici, și studiul medicinei are rădăcini vechi și adânci, certificatul de naștere al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” purtând data 30 septembrie 1879. Președintele Comitetului local de organizare este colegul și prietenul nostru Prof. Dr. Viorel Scripcariu, în dubla să calitate de chirurg membru al Societății Române de Chirurgie și rector al U.M.F. „Grigore T. Popa” Iași. Am convingerea că temele de dezbateri propuse, calitatea lucrărilor dumneavoastră precum și efortul comun al organizatorilor reprezintă tot atâtea premise pentru că și ediția din acest an a Conferinței Societății Române de Chirurgie să fie nu doar un succes, ci și un eveniment cu adevărat memorabil”, a subliniat prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu, președintele conferinței.

Programul științific al Conferinței Naționale de Chirurgie va include sesiuni pentru medici, asistenți medicali și studenți. Lucrările se vor desfășura în sălile de conferința din cadrul Palatului Culturii, Centrului de Conferințe Palas (sălile Rossini și Verdi) și din cadrul Hotelului Internațional.

Lucrările conferinței sunt creditate EMC de către Colegiul Medicilor din România cu 18 credite EMC.

Programul CNC 2017 și detalii despre eveniment sunt disponibile pe website-ul Conferinței, accesibil la adresa www.cnchirurgie.ro.