Un S.C.O.P. nobil: ajutor psihologic pentru studenții UMF Iași

de | feb. 23, 2021 | @ Studenti | 0 comentarii

Anii facultății vin la pachet și cu provocări stresante, care îți dezvăluie vulnerabilitățile și te pot pune, la un moment dat, față în față cu anxietatea, sindromul burn-out sau chiar cu depresia. Indiferent însă de problemele „sufletești” cu care te confrunți, nu trebuie să te pierzi în labirintul singurătății sau să bravezi. Dacă nu sunt mărturisite și mai ales înțelese, problemele se transformă în frustrări și îți pot complica inutil existența. Dacă se regăsesc în astfel de situații, studenții români și străini ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași  pot apela cu succes la cei doi psihologi din cadrul Serviciului de Consiliere și Orientare Profesională (S.C.O.P.), psih. Monica Ciolan și psih. Corina Dondaș. „Organizăm ședințe individuale, dar și traininguri și ateliere pentru toți studenții care apelează la ajutorul nostru. Bineînțeles, aceste activități sunt gratuite, se țin atât în română, cât și în engleză și franceză – pentru studenți internaționali și respectăm confidențialitatea psiholog-student”, a explicat psih. Monica Ciolan.

S.C.O.P. este un departament dedicat studenților universității, prin intermediul căruia aceștia se  pot adresa unui psiholog pregătit să-i asculte și să-i ajute să depășească problemele, dar și să descopere informații care i-ar putea ajuta în viața academică. Nu vrem doar să le transferăm o serie de cunoștințe care să-i ajute să devină buni specialiști, ci ne preocupă și sănătatea lor mentală și echilibrul sufletesc, esențiale în parcursul profesional și personal al fiecăruia dintre noi”, a subliniat și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

S.C.O.P. a fost înființat la UMF Iași încă din 2008, dar din 2014 aceste centre de consiliere și orientare în carieră au devenit obligatorii în toate universitățile, printr-un ordin al Ministerului Educației. Obiectivele principale ale acestor structuri sunt consilierea studenților în privință traseului educațional, reducerea abandonului universitar cauzat de motive profesionale sau de orientare în carieră, facilitarea relației dintre studenți și piață muncii astfel încât aceștia să cunoască nevoile reale ale pieței muncii și creșterea angajabilitatii studenților în domeniile de studiu absolvite. De asemenea, centrele trebuie să ofere consiliere educațională și vocațională, consiliere și evaluare psihologică, precum și consiliere în carieră. „Universitatea de Medicină și Farmacie are specificul său, astfel că ne canalizăm mai mult pe consiliere psihologică, însă avem multe proiecte și activități care pun accent pe orientarea profesională”, a declarat psih. Monica Ciolan. Departamentul S.C.O.P. a fost implicat în derularea și implementarea unor proiecte cu fonduri europene, dedicate studenților universității având o componentă principală de consiliere și orientare profesională, precum MedVise sau MedCareer.

„Nu exagerez deloc când spun că asta a fost salvarea mea”

Problemele studenților UMF-iști sunt diverse, însă acestea se acutizează în sesiune și se transformă în anxietate.  „În primul semestru din anul al doilea de facultate am avut de trecut peste cea mai dificilă perioadă din viața mea. Venind dintr-o familie monoparentală și cu posibilități financiare reduse, nu-mi permiteam luxul de a apela la un psiholog sau de a discuta cu mama despre povara pe care o aveam pe umeri. Mă îndepărtasem de prietenii mei, de colegii de facultate și mă închideam din ce în ce mai mult în mine. Cel mai dificil a fost momentul în care am realizat că mă aflu în cădere liberă și nu lăsam pe nimeni să mă prindă. Exact atunci, când am avut cea mai mare nevoie, am aflat, prin prisma unui proiect, de serviciile de consiliere oferite de psihologii universității. Nu exagerez deloc când spun că asta a fost salvarea mea. M-am deschis, după foarte mult timp, în fata cuiva și aveam siguranța că trăirile și gândurile mele nu vor ajunge mai departe de ușa cabinetului. Am lucrat împreună un timp și, ușor, m-am redeschis față de cei dragi, am învățat să iau contact cu emoțiile mele și să îmi accept persoana chiar și atunci când nu face alegerile bune”, a mărturisit un student al Facultății de Medicină, sub protecția anonimatului.

Cei doi specialiști din cadrul S.C.O.P.  țin atât ședințe individuale, dar și workshop-uri, conferințe sau ateliere în care dezbat teme de interes pentru studenți. Ultima întâlnire online, organizată pentru studenții Facultății de Farmacie din cadrul UMF Iași, a fost un real succes. „Am început sesiunea de întrebări-răspunsuri la ora 20.00 și ne-am întins pînă la ora 23.00. Studenții au fost deschiși și au pus multe întrebări,  majoritatea legate de gestionarea timpului și a stresului din sesiune”, a explicat psih. Monica Ciolan. „Această activitate mi s-a părut foarte utilă deoarece m-a ajutat să realizez că nu sunt singură, iar anxietățile, fricile și emoțiile legate de examene și facultate sunt normale și rezolvabile. Am apreciat că ni s-a răspuns cu calm la toate întrebările, iar în sesiunea aceasta am reușit să pun în practică cateva sfaturi care m-au ajutat să îmi controlez mai bine emoțiile, fără să intru în panică și fără să las stresul să mă copleșească.”

S.C.O.P.  funcționează în clădirea Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală „Grigore T. Popa”, Strada Săulescu nr. 4, etajul 2, însă în această perioadă ședințele de consiliere psihologică se țin online, pe platform Microsoft Teams. Studenții interesați pot trimite o solicitare scrisă, la adresele: monica.ciolan@umfiasi.ro și corina.dondas@umfiasi.ro.

Ce spun studenții

„Participarea în cadrul activității a avut un impact pozitiv asupra experienței ce a conturat toată sesiunea de iarnă. Am putut ține cont de sfaturile doamnei psiholog, am reușit să combin utilul cu plăcutul, și anume că mi-am dat seama atunci când nu mai puteam să continui și alegeam să iau mai multe pauze, să mă opresc și să respir. Poate că activitatea în sine nu a avut o mare importanță atunci, pe moment, dar ideile principale au rămas adânc întipărite în minte. Aștept cu entuziasm următoarea colaborare cu dumneaei!”

„Activitatea din data de 12 ianuarie m-a ajutat destul de mult in ceea ce privește modul în care privesc eu lucrurile, adică sa nu tratez o simplă sesiune ca pe ultima din viață și să nu mă panichez fără motiv. Am constat faptul că un șir de gânduri negative duc tot la astfel de gânduri și tot așa, pana când începi sa cazi în deznădejde, iar pentru a ieși din aceasta stare ai nevoie de a discuta cu o persoană din exterior. Sunt foarte recunoscătoare pentru întâlnirea avută, deoarece am învățat sa cer ajutorul când am nevoie și să nu mai fiu atat de negativistă.”

„Personal, m-a ajutat foarte mult acea activitate dinainte de sesiune deoarece am trecut mai ușor peste sentimentul de vinovăție pe care îl simțeam atunci când luam o pauza de la învățat și m-am simțit mai ușurată văzând ca și colegii mei au trăit aceleași stări de anxietate pe care le am trăit și eu. M-am bucurat ca am putut vorbi deschis cu doamna psiholog despre stările pe care le-am simțit încă dinainte de începerea sesiunii.”

„Sesiunea de întrebări și răspunsuri la care am participat cu doamna psiholog Ioana Monica Ciolan m-a ajutat să gestionez stresul mai bine, să realizez că anxietatea este un lucru normal în zilele noastre, mai ales pe timp de pandemie. Am realizat că stresul se poate manifesta și prin simptome fizice, dar acestea pot fi ameliorate prin tehnici de respirație sau meditație. Ca urmare a acestei activități, pot spune că am început să mă împrietenesc cu stresul și am avut o performanță mai bună în sesiune.”

„Pe mine m-a ajutat prin faptul că am reușit să îmi dau seama că stresul sesiunii se manifestă “fizic”, mi-a oferit sugestii de momente de pauză pentru a mă relaxa în sesiune și mi-a oferit sugestii cu privire la exerciții de respirație care mă pot ajuta ca să mă calmez”

„Activitatea cu doamna psiholog a fost deosebită, m-a ajutat să mă relaxez in timpul sesiunii și să gestionez momentele de panică. Voi reveni cu mare drag la orice activitate de a dumneaei.”

„Pe mine consilierea m-a ajutat să mai stabilizez din haosul în care m-am învățat să funcționez în mod nesănătos. Îmi caut în continuare un echilibru, iar consilierea psihologică clar îmi ușurează din muncă. Complexitatea emoțiilor poate fi înțeleasă și gestionată în mod mai sănătos pentru tine și cei din jur.”

„În primul semestru din anul al doilea de facultate am avut de trecut peste cea mai dificilă perioadă din viața mea. Venind dintr-o familie monoparentală și cu posibilități financiare reduse, nu-mi permiteam luxul de a apela la un psiholog sau de a discuta cu mama despre povara pe care o aveam pe umeri. Mă îndepărtasem de prietenii mei, de colegii de facultate și mă închideam din ce în ce mai mult în mine. Cel mai dificil a fost momentul în care am realizat că mă aflu în cădere liberă și nu lăsam pe nimeni să mă prindă. Exact atunci, când am avut cea mai mare nevoie, am aflat, prin prisma unui proiect, de serviciile de consiliere oferite de psihologii universității. Nu exagerez deloc când spun că asta a fost salvarea mea. M-am deschis, după foarte mult timp, în fata cuiva și aveam siguranța că trăirile și gândurile mele nu vor ajunge mai departe de ușa cabinetului. Am lucrat împreună un timp și, ușor, m-am redeschis față de cei dragi, am învățat să iau contact cu emoțiile mele și să îmi accept persoana chiar și atunci când nu face alegerile bune”

„ Provenind dintr-o familie disfuncțională, și la începutul unei facultăți dificile, în cadrul departamentului S.C.O.P. am învățat tehnici să pot depăși anxietatea, să devin un om pozitiv, să pot forma relații de lungă durată. Mi-a fost de un real ajutor,î și pot spune că datorită lui am reușit să am un job paralel cu facultatea de medicină, să mă pot întreține fără sprijinul familiei, să am prieteni și relații frumoase și să depășesc momentele dificile din viața de familie. În timpul pandemiei, situația fiind un pic mai dificilă, am găsit un sprijin în echipa de psihologi de aici. Echipa este una minunată, mereu deschisă și doritoare să asculte și să ajute indiferent de probleme și de gravitatea lor. Consider că orice medicinist își poate găsi un sprijin în echipă, pentru a depăși mai ușor anii de facultate și a se putea bucura pe deplin de ei.”

„Mă bucur mult că în primul an de facultate am luat decizia de a merge la consiliere psihologică! E mult mai ușor să vorbești cu cineva care e obiectiv și te ajută să privești lucrurile și din altă perspectivă. Consilierea a fost impulsul de care aveam nevoie pentru a mă descoperi, de a deveni mai curajoasă, de a fi mai sigură pe mine și am învățat că nimic nu e sigur, totul e relativ! (spun asta pentru că sunt genul de persoană care gândește prea mult și îmi fac diferite filme in cap și după ce acționez realizez că totul era simplu, eu complicam lucrurile). Încă lucrez cu mine și simt că evoluez in fiecare an.”

„Încurajez pe oricare student să apeleze la S.C.O.P. Este o experiență care te ajută să te descoperi pe tine, iar doamnele psiholog reușesc să creeze un spațiu în care oricine se poate deschide în siguranță și poate găsi sprijin. Trecând printr-o facultate solictantă atât fizic, cât și psihic, aici am găsit un loc de stat cu capul în mâini în mijlocul sufletului și mi-am oferit un moment de respiro. Recomand și workshop-urile, căci vin cu multe oportunități de învățare.”

„Ca direct beneficiară a serviciului S.C.O.P., vreau pe această cale sa le mulțumesc in primul rând Corinei și Monicăi , primii soldați pe front și să îndrum pe toți studenții sa colaboreze cu acest sistem întrucât pentru mine a fost un real ajutor mai ales in momentele de criza când efectiv nu îți poți permite sau ajunge la un psiholog. Dragi colegi, nu ești nicio rușine sa apelezi la un astfel de serviciu și chiar dacă inițial intervine rușinea și vinovăția , vă sfătuiesc din toată inima să mergeți pentru că veți găsi nu doar poate o soluție de moment pentru problemele voastre, dar și două inimi deschise și dispuse să vă acorde un moment de umanitate. Acest serviciu a reprezentat pentru mine un «colac de salvare» și doresc să mulțumesc totodată și Universității pentru că a făcut posibila aceasta «mediere»”.

„Este o experiență care, de-a lungul timpului, m-a ajutat să evoluez, să mă deschid și să mă cunosc mai bine. Fiecare ședință s-a desfășurat într-un mediu plin de empatie și compasiune, în care m-am simțit acceptată.”

„A fost întotdeauna un mediu în care m-am simțit în siguranță și am putut să mă deschid,fară a avea frica de a fi judecat. Ședintele de consiliere au fost si vor rămâne, pentru mine, un factor important în căutarea acelui echilibru psiho-emoțional.”

„Prima dată când am aflat de departamentul de consiliere psihologică a fost în anul I și tot atunci a fost și prima dată când am mers la domnișoara psiholog Monica Ciolan. Au urmat mai multe ședințe la intervale mai mici sau mai mari de timp, în funcție de mine. Toate acele ore petrecute în cadrul consilierii m-au ajutat și mă ajută să îmi dau seama cine sunt și ce fel de persoană îmi doresc să fiu indiferent de factorii externi. M-au învățat că toate răspunsurile sunt întotdeauna la mine și cel mai important, m-au învățat cum să le caut singură. Consider orele de consiliere psihologică ca momente în care suntem așezați în fața unei oglinzi și ajutați să ne vedem pe «adevărații» noi, ceea ce este foarte important în vremuri în care timpul lasă loc doar superficialității. Și știu că oricând intru în impas, în cadrul ședințelor cu domnișoara psiholog Monica Ciolan voi găsi varianta potrivită pentru mine.”