În acest sfârșit de săptămână, Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) a organizat la Iași cea de-a 16-a ediție a Congresului Internațional pentru Studenți și Tineri Medici – CONGRESSIS 2019, care s-a desfășurat anul acesta sub motto-ul “Lead your way to innovation”. Organizatorii, împreună cu ajutorul necontenit al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, au asigurat coordonarea unui congres de cel mai înalt nivel al calității și profesionalismului. Fiind deja un punct de referință în calendarele studenților la medicină de pretutindeni, cea de-a 16-a ediție a Congressis reprezintă un reper cu un renume important în ceea ce privește organizarea evenimentelor medicale studențești. Timp de 4 zile, centrul universitar al Iașului a fost gazda a peste 1300 de participanți, studenți la medicină și tineri medici, care au luat parte la peste 70 de workshop-uri hands-on și la peste 20 de conferințe pe teme medicale inovatoare, toate acestea atestând Congressis 2019 ca fiind cel mai cuprinzător eveniment medical de acest gen organizat în România.

Personalități ale medicinei prezente la congres

Experiența medicală și științifică a fost cu adevărat desăvârșită, grație celor peste 200 de cadre didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași care au coordonat numeroasele și diversele workshop-uri și conferințe, totul sub atenta supervizare a Președintelui Știintific al Congresului, Prof. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universității. Dată fiind viziunea internațională a studenților organizatori, cadrelor didactice ieșene li s-au alăturat un număr de lectori internaționali cu renume în domeniul în care activează. Astfel, participanții veniți din toate colțurile lumii au avut ocazia de a cunoaște medici din Europa și din întreaga lume: Dr. Nicole Ruysschaert din Antwerp, Belgia, membră a Societății Internaționale de Hipnoză; Dr. Isabelle Saliba, Secretarul Colegiului Ginecologilor și Obstreticianilor din Malta; Dr. Tatiana Flisikowska, Președintele Organizației de Biotehnologie Animală din cadrul Universității Tehnice din München, Germania; Dr. Zeshan Qureshi, afiliat Spitalului “King’s College” din Londra, Marea Britanie, speaker TEDx și scriitor; Dr. Osama M. Odat, coordonatorul Organizației pentru Dezvoltarea Displaziei de Șold din cadrul Ministerului Sănătății al Iordaniei; Dr. Christian Hammer, coordonatorul educațional al Departamentului de Radioterapie de la Spitalul “University Medical Center” din Groningen, Olanda. De asemenea, participanții au putut audia prelegeri ținute de Dr. Constantin Stan, membru al Societății Internaționale de Chirurgie Plastică și Estetică, Dr. Bogdan Ivănescu, Directorul Băncii Engleze de Celule Stem sau Dr. Sorin Alexandrescu, afiliat Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic “Dan Setlacec”, Instututul Clinic Fundeni.

Acestor lectori naționali și internaționali li s-au alăturat profesori ieșeni, care au susținut permanent eforturile studenților organizatori în demersul lor științific. Limba oficială a congresului fiind limba engleză, organizatorii și-au dorit să creeze un cadru multicultural, care să încurajeze schimbul de idei inovatoare, creativitate și curiozitate științifică. Astfel, demersurile științifice ale participanților au putut fi prezentate în cadrul Sesiunilor de Prezentări Orale și Postere pe secțiunile Științele Comportamentului și Bioetică, Științe Fundamentale, Medicină Internă și Chirurgie. Cele aproape 200 de proiecte științifice au fost analizate de către comisiile de jurizare, cadrele didactice au acordat sfaturi și sugestii, iar eforturile celor mai dedicați studenți au fost răsplătite prin premierea lucrărilor.

Publicarea abstractelor într-un supliment al Revistei Medico-Chirurgicale

Una dintre noutățile pe care organizatorii au fost încântați să le anunțe a fost publicarea în premieră a abstractelor acceptate într-un supliment al Revistei Medico-Chirurgicale a Societății de Medici și Naturaliști, primul jurnal biomedical din România. Un alt aspect inovativ introdus anul acesta a fost reprezentat de sesiunile de dezbateri pe teme medicale de interes, care se pretează la abordări diverse, din domeniile chirurgiei, terapiei intensive, cardiologiei intervenționale, nefrologiei și diabetului. Studenții și medicii au fost invitați să își exprime punctul de vedere, susținut de dovezi clare și argumente valide. Întrucât educația medicală de cea mai înaltă calitate, livrată într-un mod original și non-formal a fost preocuparea principală a organizatorilor, Congressis 2019 a fost acreditat cu un număr de 15 puncte de Educație Medicală Continuă de către Colegiul Medicilor din România.

Congressis 2019 reprezintă munca susținută a peste 20 de studenți implicați in Comitetul de Organizare și a celor peste 200 de voluntari din Echipele de Logistică și Persoane de Contact. Împreună cu colegii mei, suntem onorați că un număr impresionant de studenți și tineri medici și-au pus încrederea în Congresul Internațional de la Iași și au ales să vină ca participanți activi sau pasivi, în mod special ținând cont de faptul că anul acesta Congressis face parte din programul Iași – Capitala Tineretului din România. Ceea ce ne aduce o bucurie deosebită este interesul special al tinerilor pentru cercetare și inovație, dovadă fiind numărul mare de lucrări științifice de înaltă calitate, aceasta fiind motivația noastră principală pentru a ne continua demersurile de a aduce cele mai noi concepte medicale în fiecare an în cadrul Congressis. Susținerea continuă a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași ne oferă anual cadrul pentru a organiza acest eveniment de o calitate științifică excelentă și suntem convinși că edițiile viitoare vor continua direcția ascendentă clară pe care se află Congressis în acest moment”, a declarat Ștefana Luca, președintele Comitetului de Organizare al Congressis 2019.