Ambasadorul Franţei în România, în vizită la UMF Iași

feb. 16, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Excelenţa Sa doamna Laurence Auer, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei în România a făcut o vizită luni, 15 februarie 2021, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Excelența Sa a fost însoțită de dl. Mehmet Meydan – consul al Ambasadei Franţei la Bucureşti, de dl. Radu Grădinaru – consul onorific al Franței la Iași și de d-na Muriel Augry-Merlino – directorul Institutului Francez Iași. Delegația franceză a fost primită de către rectorul UMF Iași, prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, prof. univ. dr. Georgeta-Liliana Foia, prorector Relații internaționale și parteneriate academice și prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector Strategie instituțională și evaluare academică. A doua parte vizitei a fost rezervată unei întâlniri cu studenții francezi de la UMF Iași, întâlnire care a avut loc în Aula „George Emil Palade”.

„UMF Iași este un important pol al francofoniei în România, cu peste 1100 de studenți care studiază la liniile de predare în limba franceză. Universitatea a fost primită și în clubul restrâns al membrilor titulari ai Agenției Universitare a Francofoniei, asociație internațională care reunește 990 de instituții de învăţământ superior şi de cercetare din toată lumea, iar anul trecut am fost prima universitate din Europa Centrală și de Est care a semnat un un contract de parteneriat cu UNESS, în baza căruia studenții noștri francofoni au acces la platforma educațională digitală franceză, care permite pregătirea intensă pentru testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez). Așadar, legăturile Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași cu Franța sunt puternice și vii, iar doamna ambasador a confirmat că studenții francezi care studiază la noi sunt mulțumiți de modul în care se desfășoară activitatea didactică, de buna comunicare și de faptul că nu sunt discriminați. În general, la UMF Iași studenții francezi nu întâmpină problemele de care se plâng cei care studiază în alte centre universitare. De asemenea, doamna ambasador și-a arătat aprecierea pentru parteneriatele pe care  UMF Iași le-a încheiat cu instituții de cercetare și învățământ din Franța, și în special pentru parteneriatul de anul trecut cu UNESS”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Iaşul este un oraş cu care avem legături foarte puternice, mai ales datorită francofoniei şi francofiliei istorice. Predarea limbii franceze este adânc înrădăcinată în mediul educaţional, două licee au clase bilingve iar Institutul Francez din Iaşi există de mai bine de 30 de ani şi este un partener inconturabil al cooperării noastre culturale. Oraşul este înfrăţit cu oraşele franceze Poitiers şi Villeneuve-d’Ascq şi un “Traseu al locurilor francofone” a fost inaugurat recent, la Iaşi, în parteneriat cu primăria din Poitiers, cu scopul de a dezvolta turismul cultural. Relaţiile franco-române sunt ilustrate şi aici prin colaborările noastre economice şi universitare: acest oraş este foarte apreciat de investitorii francezi, dar şi de comunitatea studenţească franceză, care are aproape 800 de studenţi doar la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Grigore T. Popa…»”, a transmis, într-un comunicat de presă, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei în România.