„Un imperativ al prezentului: învățământul medico-militar la Iași”

dec. 4, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

„Un imperativ al prezentului: învățământul medico-militar la Iași” este titlul unei dezbateri propuse de d-na senator Laura-Iuliana Scântei, la care au participat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie„Grigore T. Popa” din Iași, col. dr. Aurelian Moraru, comandantul Spitalului Clinic Militar de Urgență Iași și prof. univ, dr. Cătălin Turliuc, Academia Română, Filiala Iași. La evenimentul care a avut loc  joi, 3 decembrie, au participat, ca invitați speciali, domnul Mihai Chirica, primarul Iașului și domnul Costel Alexe, președintele CJ Iași. 

În cadrul dezbaterii, senatorul Laura-Iuliana Scântei a punctat că „Iașul are toate premisele geo-politice pentru a fi un nucleu activ al flancului sud-estic al NATO. Cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, al Statului Major al Armatei Române și al Ministerului Educației Naționale, se poate înființa la Iași o secție de medicină militară în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași “Gr.T.Popa” Iasi și poate fi reluată tradiția educației militare la Iași la nivel de liceu militar concomitent cu alte forme de pregătire militară. Spitalul Clinic Militar de Urgență din Iași care include și centrele militare județene de la Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui va putea astfel, valorifica potențialul uman și pregătirea medicală – militară a studenților UMF Iași”.

Și prof.univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a subliniat avantajele academice ale unei astfel de inițiative: „Pentru noi ar fi o metodă de a ne putea dezvolta mai mult în programele de licență. Avem potențial, avem infrastructură, avem cadre didactice pregătite. Avem deja un acord de colaborare cu Spitalul Militar din Iași, parafat de Ministerul Apărării  Naționale, prin care cadrele didactice de la UMF Iași își pot desfășura activitatea și în cadrul Spitalului Militar. Ar fi un proiect de succes nu numai pentru Iași sau pentru întreaga regiune de Nord Est, ci pentru toată România”.