UMF Iași, decorată cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler

dec. 2, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

În numele comunității academice a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași,  domnul rector Viorel Scripcariu a primit, pe 1 decembrie,  Ordinul și medalia „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler de la președintele României.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, în semn de recunoștință pentru calitatea procesului educațional și a excelenței academice, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, Președintele României Klaus-Werner a conferit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler celor șase Universități de Medicină și Farmacie tradiționale, precum și a unor profesioniști din domeniul medical, printre care președintele Senatului UMF Iași, prof. univ. dr. Ioana Grigoraș.

„Mobilizarea mediului universitar pentru a-și ajuta colegii din spitale stă sub semnul solidarității și este un model demn de urmat pentru noi toți”

„Este un semn de recunoaștere și de recunoștință pentru eforturile pe care toate universitățile de medicină și farmacie tradiționale din țară le-au făcut în toată această perioadă, de când a început epidemia. Suntem onorați și ne angajăm să sprijinim în continuare instituțiile statului în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

În cadrul ceremoniei de decorare, președintele României a vorbit despre implicarea deosebită a universităților de medicină: „În ciuda limitărilor apărute în actul educațional, impuse de contextul epidemiologic, marile noastre universități de medicină și farmacie au continuat să depună eforturi pentru formarea profesioniștilor de care avem nevoie pentru a proteja sănătatea românilor pe termen lung. Mulți medici au depus eforturi supraomenești pentru a împăca, în această perioadă, calitatea de dascăl cu turele lungi de muncă în spitale. Indiferent dacă munca medicilor s-a derulat în țară sau peste granițe, este impresionant modul în care aceștia s-au pus în slujba luptei contra pandemiei, indiferent de frontul în care a fost nevoie de ei. Tot impresionant este și modul în care cei care urmează să intre în această nobilă meserie au înțeles să urmeze valorile profesiei și să devină voluntari în spital, pentru a suplimenta numărul de salvatori. Mobilizarea mediului universitar pentru a-și ajuta colegii din spitale stă sub semnul solidarității și este un model demn de urmat pentru noi toți”.

Anul trecut, tot cu ocazia Zilei Naționale a României, Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași i-a fost conferit de către Președintele României „Ordinul Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer. Înalta distincție a fost oferită în semn de apreciere „pentru rezultatele de excepție obținute în formarea intelectuală și umană a tinerelor generații, precum și în procesul de cercetare științifică, remarcându-se ca model de excelență în învățământul superior românesc și contribuind, pe această cale, la ridicarea prestigiului comunităților locale și naționale”.

Ordinul Meritul Sanitar

Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României prevede a se institui, printre decoraţiile civile pe domenii de activitate, şi Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar”. Ca toate decoraţiile care fac parte din această categorie, şi acestea au ordinul organizat pe patru grade şi medalia pe trei clase. În ceea ce priveşte forma distincţiei, ea preia forma generală a Crucii “Meritul Sanitar” din 1913, ca cea mai veche distincţie specifică pentru domeniul medical. Atât la Ordinul cât şi la Medalia “Meritul Sanitar”, în locul efigiei în profil a reginei Elisabeta, pe aversul însemnului s-a aşezat un toiag al lui Esculap (simbolul medicinii). Coroana regală a modelului iniţial a fost înlocuită cu o cunună de frunze de laur, emailată în verde, de care se agaţă şi panglica. Spre deosebire de celelalte decoraţii civile pe domenii de activitate, Ordinul şi Medalia “Meritul Sanitar” se acordă atât civililor, cât şi militarilor; însemnul şi panglica sunt comune pentru civili şi pentru militari, cu excepţia miniaturilor, care sunt deosebite (rozete/barete).  Datorită complexităţii şi importanţei aparte pe care o are actul medical pentru întreaga populaţie a ţării, era firesc ca domeniul medical să beneficieze de o decoraţie proprie, specifică. Luând în considerare tocmai complexitatea activităţii medicilor (inclusiv prin performanţele ştiinţifice realizate), s-a considerat necesar ca ordinul să fie rezervat în exclusivitate cadrelor cu pregătire medicală superioară, medalia urmând a fi acordată personalului sanitar cu studii medii sau personalului de îngrijire şi întreţinere din cadrul instituţiilor medicale.