Interviu cu Florina Petronela Vîrnă, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Florina Petronela Vîrnă ese autoarea campaniei “Donează sânge din inimă”, pentru care a primit premiul pentru Implicare Socială la Gala Modele Feminine și castigatoarea premiului al II-lea la concursul „Antibioticele salvează vieți! Folosește-le cu responsabilitate!”, inițiat de compania Antibiotice.
Mai întâi aș vrea să ne prezinți CV-ul tău “neconventional”. Cine este Florina Petronela Vîrnă?
Florina Petronela Vîrnă este un copil care visează frumos și măreț. Dacă ar fi să enumăr cinci cuvinte care să mă reprezinte, acelea ar fi – responsabilitatea, implicarea totală, sinceritatea, entuziasmul contagios și firea inimoasă. Îmi place să fiu înconjurată de oameni frumoși și serioși alături de care să contruiesc proiecte pentru oameni. Lumea mea este reprezentată de oameni și cred cu tărie că totul este posibil atunci când iubirea, respectul și dăruirea sunt legile după care te ghidezi. În timpul liber merg la opera, la teatru, mă plimb și citesc. În principal citesc cărți de memorii și cărți de medicină narativă, un exemplu fiind „Cu ultima suflare”, de Paul Kalanithi, o poveste tristă despre un tânăr neurochirurg care se sfârșește din cauza cancerului pulmonar . În rest, mă bucur de tot ce mă înconjoară și mă inspiră.
De ce ai vrut să te faci medic? Care crezi că sunt calitățile pe care ar trebui să le aibă un medic bun?
Iubesc oamenii și viața, acestea sunt doua dintre motivele pentru care am ales această cale. Să fii medic e mai mult decât o meserie, trebuie să ai har. Pentru a fi un medic bun, îți trebuie multe calități. Pentru mine sunt importante empatia și felul în care comunici cu pacientul, așa îi vom câștiga încrederea iar terapia va fi mai eficientă.
De obicei, când ajung în anul VI, mediciniștii se eliberează de toate activitățile “extra”, care-i distrag de la studiu. Este un an dificil: licența, concursul de rezidențiat, nu-și permit să piardă timpul. Tu – dimpotrivă, ai conceput un proiect de educație medicală, proiect care a debutat cu o campanie: “Doneaza sânge din inimă”. De ce ai vrut să te implici tocmai acum?
Anul acesta mi-am propus să fac ceva pentru cei din jurul meu, chiar dacă am multe evenimente la facultate. Și, pentru că educația este importantă pentru mine, am decis să realizez un canal de Youtube cu teme de educație medicală. Deoarece la început de an îmi scriau multe cunoștințe , stiind că sunt la medicină, că au nevoie de sânge pentru cei dragi, m-am gândit ca primul video să fie cu această temă, care ulterior s-a transformat într-o campanie frumoasă și cu impact.
Descrie pe larg proiectul tău: ce ai făcut până acum și care sunt următorii pași.
Imediat după ce am postat acel video despre donarea de sânge, au venit spre mine colegi și prieteni care mi-au propus să facem o campanie pentru a afla cât mai multe persoane. Nici nu am stat să mă gândesc și am pus pe foaie ce avem de făcut și am pornit la drum. Un rol important in campania noastră l-a avut mass-media ieșeana. TVR Iași s-a alăturat demersului nostru și le mulțumim pentru sprijin. Așa a luat naștere, pe data de 20 februarie 2017, campania “Donează sânge din inimă! Dă o șansă la viață!”, campanie ce va dura până pe 14 iunie 2017, când este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. De atunci, săptămânal creăm un eveniment pe Facebook pentru a ne organiza mai bine și pentru a afla cât mai mulți oameni. De asemenea, am luat legătura cu reprezentanți ai facultăților din Iași pentru a se mobiliza. Facultatea de Automatică și Calculatoare, Facultatea de Medicină, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Drept, Facultatea de Psihologie, Facultatea de Inginerie Chimică, Facultatea de Arhitectură , facultăți de la Universitatea de Arte “George Enescu” – sunt facultăți care s-au implicat de la început și le mulțumim pentru interes și ajutor. Chiar au reușit să salveze multe vieți și sunt un exemplu pentru noi toți. Recent am început o acțiune prin care intrăm în licee, unde împărțim flayere si lipim afișe. În acest mod dăm informația tinerilor, care ulterior o răspândesc mai departe în societate. Și dacă reușim să îi aducem la Centrul de Transfuzie , cu siguranță se vor transforma în donatori fideli, deoarece le-am explicat care sunt beneficiile atunci cand donezi regulat, de trei ori pe an pentru femei și de patru ori pe an pentru bărbați. Acestea sunt: scade riscul de infarct miocardic acut, în special la bărbați, scade riscul de atac vascular cerebral cu 35%, crește imunitatea organismului și toleranța la piederea de sânge în cazul unui traumatism, deoarece corpul este deja obișnuit să piardă sânge și să îl refacă. Deci, numai beneficii!
Acțiunile pe care le vom desfășura în continuare vor fi evenimente săptămânale pe Facebook, vom merge să împărțim flyere în licee, vom lipi afișe în stațiile de autobuz și vom ajuta persoanele care ne scriu că au nevoie urgentă de sânge. În concluzie, avem treabă serioasă și sperăm să ne vină în ajutor și mai mulți voluntari .Tot acest efort fiind pentru semenii nostri aflați în suferință. Ei trebuie să se gândească la boala lor, și nu la cum să facă rost de o pungă de sânge. Impreună, cu dăruire, putem salva vieți!
Campania ta a avut succes și a fost bine reflectată în mass-media. Ai participat la emisiuni radio și TV, s-a scris despre campania asta in presă. Cum ați reușit?
Începând cu data de 20 februarie, am fost invitați la emisiuni TV și la radio. Două săptămâni am dat informația despre campanie prin aceste mijloace de comunicare iar impactul a fost surprinzător. TVR Iasia realizat o transmisiune directă de la Centrul de Transfuzie, atunci când un număr semnificativ de studenți ieșeni au venit să doneze . Le multumesc pentru implicare tuturor posturilor de televiziune și radio. Ne-au ușurat munca prin faptul că informația a ajuns mult mai rapid la public.
Pentru implicare socială, ai luat un premiu la Gală Modele Feminine. Ce înseamnă premiul acesta pentru ține?
Acest premiu reprezintă o onoare pentru mine și mă ambiționează să fac și mai multe pentru oameni. A fost o surpriză enormă . Aceasta a fost a 5-a editie a Galei Modele Feminine organizată de Cristina Nichita, ediție la care mi-am propus să ajung pentru a celebra femeile model din Iași. Atunci când mi-am auzit numele m-am întrebat – Oare ce-am mai făcut de data asta? Când mi-am dat seama că este serios, am început să am ceva emoții dar mi-au dispărut când am ajuns în fața atâtor doamne pe care le admir și care mă inspiră. Câteva nume de femei model pentru mine și care erau în sală la premiere sunt – doamna Cristina Nichita, doamna profesor Diana Cimpoeșu, care a primit premiul la categoria Sănătate, doamna profesor Camelia Bogdănici și nu în ultimul rând , doamna Maura Anghel – un om exceptional, căreia țin să-I mulțumesc.
Alături de colegele tale, știu că ați ieșit în stradă și ați împărțit flyere, ați încercat să convingeți cât mai multă lume să meargă să doneze sânge. Cum au primit oamenii inițiativa voastră?
Da, așa este. Împreună cu ale mele colege și prietene am mers pe data de 4 martie și am împărțit flyere ieșenilor. Au fost trei categorii de reacții. Unii au apreciat și ne-au mulțumit, alții ne-au promis că se vor implica în campania noastră, întrucât persoanele respective mai donaseră și știau despre ce este vorba, iar o altă reacție ne-a surprins neplăcut. Ne ignorau pur și simplu și zâmbeau sarcastic. Dar am continuat să distribuim informația. La sfârșitul zilei, nu mai aveam flyere. Le mulțumesc prietenelor si colegelor – Cornelia Glodeanu, Maria Focșa, Carmen Chirica, Cristina Burtea , Ana Străinu că sunt cu inima în acest proiect. Vor urma alte proiecte, la fel de frumoase și cu impact. Următorul este cel legat de folosirea rațională a antibioticelor, un subiect de actualitate, având în vedere faptul că se estimează un număr de 10 milioane de decese în anul 2050 din cauza infecțiilor cu germeni rezistenți la antibiotice.
Unde te vezi peste șase ani, după terminarea rezidențiatului?
Grea întrebare. Indiferent de specialitatea pe care o voi urma, îmi doresc să fiu un medic competent. Și înainte de a fi medicul pacieților mei, vreau să fiu prietenul lor, să fac o echipă cu ei.
Visez la o asociație prin care să vin în ajutorul copiilor nevoiași, în special celor din mediul rural, care nu își pot urma visele din cauza mediului neprielnic, dar și în ajutorul copiilor cu dizabilități.
Proiectul de educație medicală îl voi continua , deocamdată sub formă de material video pe rețelele social- media. În viitor mă gândesc la o emisiune TV și la campanii ample de informare, dar aici intervin și alți factori.
Peste șase ani sper să fi văzut o mica parte din lume, visul meu fiind acela de a vedea lumea pe care o știu din carti. Îmi doresc ca locurile pe care le voi vizita să îmi ofere experiențe care să mă ajute să mă descopăr din ce în ce mai mult și…de ce nu?! Să le așez frumos în paginile unei cărți care să inspire și generațiile următoare.
Vreau să închei cu motto-ul meu care spune așa – Admiră , Încurajează , Inspiră!