Rectorul UMF Iași, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, a semnat parteneriatul pentru înființarea Hubului de Inovație în Sănătate

mai 19, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este membru fondator în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate – proiect lansat ieri, 18 mai, de Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Local American Working Group (LAWG), în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Cercetătorii din România se vor putea conecta la platforme globale de inovație și cercetare, unul dintre obiectivele Hubului de Inovație în Sănătate fiind facilitarea accesului și schimbului de bune practici în domeniul inovației în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internațional. Obiectivul este dezvoltarea capacității de cercetare și inovare pentru întreg sectorul de sănătate, cu rezultate concrete ce pot fi integrate în furnizarea serviciilor medicale, în beneficiul pacienților români.

Direcțiile strategice asumate de Hubul de Inovație în Sănătate pentru a doua parte a anului 2023 sunt: studiile clinice, educație și promovarea sănătății în afecțiuni cronice prioritare, dar și digitalizare în sănătate. Primul proiect ce urmează să fie derulat în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate se referă la domeniul studiilor clinice și are în vedere realizarea unui plan de acțiuni concrete care să fie demarate cât mai curând, cu indicatori de performanță măsurabili, care să contribuie la realizarea unui model competitiv în această arie extrem de importantă pentru inovație, cu impact socio-economic major pentru pacienții români, medici, mediul universitar și academic și pentru sistemul de sănătate, pentru prima dată în țara noastră.

„Hubul de Inovație în Sănătate reprezintă un element central, necesar, al unui sistem modern de sănătate, care își propune stimularea cercetării și inovării în acest domeniu în România, promovând parteneriatul între autorități publice, mediul academic, entități neguvernamentale și industria farmaceutică inovatoare. În decembrie 2022 ne-am asumat, împreună cu partenerii din G6-UMF și LAWG, prin semnarea unui Memorandum de cooperare, să operaționalizăm acest proiect până la jumătatea anului 2023 și iată că azi am finalizat această primă etapă, prin semnarea Protocolului de Colaborare. Lansarea Hubului de Inovație în Sănătate reprezintă un pas esențial într-un proiect de țară prin care ne dorim să aducem inovația globală în România. Ministerul Sănătății susține cu tărie acest proiect cu impact pozitiv major asupra întregii societăți”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Alianța Universitară G6-UMF, în calitate de reprezentant al mediului academic medical și farmaceutic din România, are un rol esențial atât în promovarea intereselor învățământului superior medical, cât și în crearea unui cadru comun de cooperare în domeniile educaționale și științifice.

„Universitățile de Medicină și Farmacie sunt un pilon esențial al inovației în domeniul sănătății, atât la nivel național, cât și la nivelul regiunii din care fiecare dintre noi face parte. Prin Hubul de Inovație, care ia ființă azi, și prin proiectele dedicate din sfera studiilor clinice, a prevenției și promovării sănătății, precum și a digitalizării, suntem cu un pas mai aproape de modernizarea sistemului de sănătate prin transformarea practicii medicale în beneficiul pacienților români. Împreună cu partenerii instituționali și din mediul privat ne propunem să venim cu acțiuni concrete care să transforme cercetarea științifică și practica clinică din România”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.