UMF Iași, în finala competiției mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale

mai 22, 2023 | @ Presa | 0 comentarii

O echipă a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, s-a calificat în marea finală a primei competiții studențești mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale „Heart Hackaton”. Echipa finalistă, coordonată de drd. Alexandru Pleșoianu, este formată din aproximativ 30 de studenți de la toate programele de studii de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină. Marea finală va avea loc în data de 30 octombrie 2023 în Dallas, Texas, SUA.

Proiectul este organizat de Monash Young MedTech Innovators (Australia), cu sprijinul International Society for Mechanical Circulatory Support, iar sponsorii sunt SynCardia – a Picard Medical Company, magAssist, RealHeart, Virtonomy.io și Hydrix.

Competiția, ce se desfășoară pe durata unui an, lansează provocarea studenților de a lua în considerare tehnologii inovatoare pentru realizarea  următoarelor generații de inimă artificială. Prin acest eveniment, studenților li se oferă oportunitatea de a intra în legătură cu profesioniști din industrie și cercetători din domeniul dispozitivelor pentru asistare ventriculară.

Echipa MAVIS, care va reprezenta Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, a participat la toate etapele din cadrul competiției și a îndeplinit cerințele impuse de organizatori. Pentru a se califica în marea finală a fost necesar întocmirea unui raport în care a fost detaliat stadiul la care s-a ajuns în dezvoltarea prototipului.

Până la finală, echipa își propune sa creeze un prototip funcțional, care va putea fi prezentat la evenimentul din Dallas, Texas.

Datorită acestei calificări, studenții au posibilitatea de a participa la Întâlnirea Anuală a ISMCS (International Society For Mechanical Circulatory Support) din Dallas, pentru a-și prezenta proiectul.

Alături de echipa MAVIS a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, în marea finală s-au mai calificat 7 echipe de la următoarele universități:

  1. California Baptist University, SUA
  2. University of New South Wales, Sidney, Australia
  3. The American University in Cairo, Egypt
  4. University of Bath, United Kingdom
  5. Monash University, Melbourne, Australia
  6. KTH – Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden
  7. Biomedical Engineering – University of Canterbury, New Zealand