Rectorul UMF Iași, ales președinte al Societății Române de Chirurgie

nov. 9, 2020 | @ Academic | 2 comentarii

În perioada 4 -7 noiembrie a avut loc cel de-al 30-lea Congres al Societăţii Române de Chirurgie, desfășurat pentru prima dată în mediul online și care a reunit peste 1000 de profesioniști din domeniul sănătății, din țara noastră și din străinătate. Temele centrale ale congresului au fost Cancerul colo-rectal, Istoricul chirurgiei și Varia. În cadrul evenimentului, în data de 7 noiembrie 2020, au avut loc și alegerile pentru structurile SRC, într-un amfiteatru al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, cu prezență fizică, prin reprezentanți, într-un raport aproximativ de 1 la 10. În urma acestora, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a fost ales preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie pentru perioada 2024-2028, potrivit statutului SRC, care prevede alegeri din 4 în 4 ani. Preşedintele ales în 2016, prof. Univ. Dr. Traian Pătraşcu, a intrat în exerciţiu acum, înlocuindu-l pe prof. univ. dr. Silviu Constantinoiu.

„Încrederea acordată de colegii mei mă onorează și mă bucură, cu atât mai mult cu cât sunt legat nu doar profesional de Societatea Română de Chirurgie, dar și sufletește. O consider o mare familie a chirurgilor din toată țara, o familie legată prin tradiție, talent și viziune.”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu. 

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a fost vicepreședinte al Societății Române de Chirurgie timp de două mandate. Începând din acest an, are statutul de președinte ales” (face parte din Consiliul director și participă la activitățile acestuia, se ocupa de cunoasterea problematicii S.R.C. și sprijină presedintele în exercițiu în rezolvarea problemelor societății), urmând ca în 2024 să fie instalat în funcția de președinte în exercițiu.

De-a lungul anilor a fost membru în numeroase  asociații naționale și internaționale în domeniul chirurgiei, inclusiv endoscopice, oncologice și coloproctologice. Este reprezentant naţional al Societății internaționale de Chirurgie (din 2017) și a fost președinte al Societății Române de Coloproctologie (2012-2013), reprezentant naţional al Societății Europene de Coloproctologie (2007-2013), vicepreședinte al Societății de Medici și Naturaliști, Iași (2012-2015). Este membru al Consiliului Asociației Române de Chirurgie Endoscopică (din 2012) și președinte al Societății de Medici și Naturaliști, Iași (din 2016).

Societatea Română de Chirurgie (SRC) este cea mai veche şi mai mare societate de profil din România, fiind fondată în 1898 de marele chirurg și anatomist Thoma Ionescu. SRC organizează conferințe, cursuri, simpozioane și congrese în colaborare cu diferite instituții sau societăți europene de profil și editează prestigioasa revistă „Chirurgia”.