Proiectul „Traista cu sănătate”, câștigător la EU Health Award

mart. 2, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Proiectul „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși: Educarea copiilor pentru un stil de viață sănătos având la bază tradițiile locale” a primit premiul I  la EU Health Award 2020, categoria „Healthy Lifestyles. Cities”, depășind proiectele depuse de Ungaria și Spania. Traista cu sănătate este un proiect pilot la nivel de țară, Iași fiind oraș cu un statut de inițiator al acestui program național, finanțat de Primăria Municipiului Iași în 2018 și realizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași în parteneriat cu Fundația Tradiții Sănătoase și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Ceremonia de premiere organizată de Comisia Europeană la Bruxelles s-a desfășurat online marți, 2 martie a.c.  Premiul a fost acordat de Comisia Europeană orașelor care au avut inițiative de a promova un stil de viață sănătos în rândul copiilor. Proiectul Traista cu Sănătate a participat la categoria „orașe”, existând și alte două categorii, „organizații non guvernamentale” și „școli și grădinițe”.

„Proiectul Trasta cu sănătate este un exemplu de implicare reală a Universității în viața comunității și ne bucurăm că Iașul este premiat și recunoscut pentru un proiect care atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător – obezitatea în rândul copiilor și care totodată promovează un stil de viață sănătos”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Premiul EU Health Award subliniază rolul vital al orașelor, ONG-urilor și școlilor în întărirea democrației participative și cetățeniei active cu rol în sănătatea publică. Prin acest premiu, platforma de politici pentru sănătate a Uniunii Europene promovează bunele practici din aceste orașe, ONG-uri, școli și grădinițe inspirând și pe alții să repete inițiativele în propriile locații. În acest mod, premiul este aliniat cu al treilea program de sănătate care susține identificare, diseminarea și implementarea bunelor practici care îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții într-un mod optim.

„Vă felicit din toată inima pentru proiectul Traista cu Sănătate, un proiect ce mi-a plăcut foarte mult datorită tradițiilor care se împletesc cu elemente științifice, rezultând un material de excepție atât pentru elevi cât și pentru părinți și profesori. Este important premiul pentru dvs, însă asta vă obligă să duceți acest mesaj mai departe și vom fi atenți la cum se va propaga de acum acest proiect de sănătate în țara dvs”, a declarat Pierre Delsoux, director general adjunct Health and Food Safety department, European Commission, la Ceremonia de premiere.

Lansat la Iași în anul 2012, este un program care implică comunitatea și care are ca scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase privind alimentația și stilul de viață având la bază tradițiile culturale locale. Inițiatorul programului este prof.univ.dr. Veronica Mocanu, profesor de Fiziopatologie și comportament alimentar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. „Am lucrat din greu în ultimii 8 ani pentru a atrage atenția asupra problemelor legate de excesul de greutate în rândul copiilor din România cât și pentru a promova un mod de viață sănătos prin alimentație și sport. Premiul de astăzi este atât o bucurie dar și o mare obligație pentru noi de a continua proiectul, de a ajunge cu materialele în cât mai multe școli din Iași și apoi din țară și pentru a avea rezultate bune în ce privește descreșterea procentului de copii obezi sau supraponderali și implementarea unui stil de viață mai sănătos în rândul copiilor vizați cu vârste între 5 și 10 ani”, a declarat prof. univ. dr. Veronica Mocanu.

În cei opt ani de existență, programul s-a concretizat în materiale educaționale, ateliere de instruire și măsurători de antropometrie, pentru evaluarea stării de nutriție, plus introducerea unei discipline opționale pentru formarea unui stil de viață sănătos în școlile din Iași.

În ultimii 40 de ani în lume obezitatea și supraponderalitatea a crescut de 10 ori. În România evoluția prevalenței excesului de greutate în perioada 2012-2018 a crescut alarmant la copii. Studiul realizat în cadrul programului a inclus circa 12.000 de copii și a evidențiat că prevalența obezității în 2018 în comparație cu 2012 s-a dublat în zonele urbane (de la 9 la 16%) și a crescut de 4 ori în zonele rurale (de la 3 la 12%).