Programul Zilelor UMF Iași 2022: invitați de marcă, evenimente culturale și științifice, lansări de carte

nov. 25, 2022 | @ Academic | 2 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește, în perioada 7-9 decembrie, 143 de ani de excelență în educația medicală. La festivitatea de deschidere care va avea loc miercuri, 7 decembrie, de la ora 12.00, în Aula „George Emil Palade”, onsite și online, sunt invitați atât membri ai comunității academice a Universității, cât și oficialități ale Iașului și reprezentanți ai celorlalte universități de stat ieșene.

„Este un moment special în viața comunității noastre academice – sărbătorirea a 143 de ani excelență în educație și cercetare medicală, pe care-l marcăm cu un program complex, care cuprinde o serie de evenimente științifice și culturale, printre care și prezentarea pe care o va susține prof. univ. dr. Gabriel Ionescu, reputat chirurg pediatru sau conferința domnului Cristian Tudor Popescu, cunoscutul scriitor și publicist.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Conferințele “Grigore T. Popa”

Seria conferințelor culturale din cadrul Zilelor UMF Iași – 2022 este deschisă de prezentarea prof. univ. dr. Gabriel Ionescu, reputat chirurg pediatru, primul decan al Facultății de Medicină Iași după revoluția din 1989. România, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite –  sunt țările în care prof. univ. dr.  Gabriel Ionescu a practicat chirurgie pediatrică la cel mai înalt nivel de performanță. Despre cariera sa de cincizeci de ani desfășurată pe trei continente – „o experiență unică”, va vorbi în cadrul Zilelor UMF Iași. Evenimentul va avea loc miercuri, 7 decembrie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.

Joi, 8 decembrie, tot de la ora 14.00, în Aula George Emil Palade, prof. univ. dr. Ioan Milică, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Iași, ne invită la o prelegere despre „metafora medicală”.

Seria conferințelor continuă vineri, 9 decembrie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”, cu un invitat de excepție: Cristian Tudor Popescu. Titlul conferinței pe care o va susține la UMF Iași este și titlul cărții sale – „Dumnezeu nu e mort”, apărută în acest an la Editura Polirom. Volumul a fost bestsellerul editurii ieșene la Bookfest 2022, secţiunea nonfiction.

Expoziții și prezentări de carte la Centrul Cultural „I.I. Mironescu”

Cu ocazia Zilelor UMF, Centrul Cultural „I. I. Mironescu” ne propune expoziții și prezentări de carte inedite și interesante. Astfel, începând de luni, 5 decembrie, de la ora 12.00, Muzeul de Istorie a Medicinei va găzdui trei expoziții: o expoziție de grafică a Alexandrei Posmoșanu, studentă în anul IV la Medicină Generală, expoziție de portrete colorizate Grigore T. Popa executate de Daniel Grigorciuc, artist stabilit în Germania și o expoziție cu colecția de carte Grigore T. Popa.

Tot luni, 5 decembrie 2022, de la ora 13.00,  în sala de conferințe „E. Grigorescu”, va avea loc un eveniment în limba engleză, realizat în colaborare cu Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” și cu Facultatea de litere, specializarea „Studii Culturale. Studii americane”. Prima parte este dedicată expunerii unui proiect spectaculos: roman grafic despre viața lui Grigore T. Popa, pe care îl va realiza Maria Dobrincu, artist vizual. Coordonatori: Dr. Richard Constantinescu, director Centrului Cultural I. I. Mironescu și prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al UAGE. În cea de a doua parte, studenți ai Facultății de Litere, specializarea Studii americane, sub coordonarea prof. univ. dr. Dana Bădulescu, vor susține prezentarea: „Grigore T. Popa. Întâlnirea cu semenul american”.

Frumoasa colaborare cu UAGE readuce în lumină un medic și artist valoros: Ștefan Possa, fost profesor la medicină și la arte, autor de studii medicale, dar și al unui celebru manual de anatomie artistică. Astfel, marți, 6 decembrie 2022, de la ora 14.00, la muzeul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, se deschide expoziția documentară de carte și presă „Dr. Ștefan Possa”.

Tot Centrul Cultural I. I. Mironescu, în parteneriat cu Ed. Litera din București, ne invită „Joia la Mironescu” pentru prezentări de carte și lectură publică. „7 cărți pentru 7 zile” este titlul evenimentului coordonat de dr. Richard Constantinescu și Laura Muruzuc (Ed. Litera).

Programul științific

Miercuri, 7 decembrie, de la 14.30, în Aula „George Emil Palade” va avea loc o sesiune de informare în cadrul proiectului CENEMED, iar joi, de la 12.30, în Sala de conferințe „E. Grigorescu”, studenții sunt invitați să descopere „Oportunități pentru cercetarea doctorală”. În prima parte a evenimentului moderat de prof. dr. Monica Hancianu și prof. dr. Demetra Socolov, doi dintre studenții doctoranzi ai IOSUD UMF Iași își vor prezenta parcursul în cadrul programului de medicină translațională al Universității Semmelweis. În cea de a doua, va fi prezentat proiectul NET4SCIENCE POCU 154722, care susține doctoranzii și post-doctoranzii prin crearea de  oportunități de cercetare avansată. Ca parte a rețelei de cercetare, Institutul de virusologie „Marius Nasta” București prezintă posibilitățile de colaborare oferite tinerilor cercetători.

Tot miercuri, 7 decembrie, de la ora 17.00, ne întoarcem în Aula „George Emil Palade” pentru un eveniment organizat în colaborare cu Disciplina de Ortodonție a UMF Iași și Editura Litera: Seară interclinică de stomatologie. Moderatori: prof. univ. dr. Irina Zetu și Dr. Richard Constantinescu.

Ca în fiecare an, sub egida Zilelor UMF Iași, se desfășoară Zilele Educației Medicale (5-11 decembrie 2022), o serie de conferințe și workshop-uri, dar și activități caritabile organizate de către societățile studențești ale Universității: Societatea Studenților Mediciniști, Societatea Studenților Stomatologi, Societatea Studenților Farmaciști, Societatea Studențească de Chirurgie, Asociația Studenților Bioingineri, European Medical Students Association și Association Médicale de Iasi.

Editura „Gr. T. Popa” prezintă în cadrul Zilelor UMF Iași cele mai importante apariții editoriale. Lansările de carte – eveniment moderat de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, vor avea loc vineri, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”.

Portes Ouvertes /Open Days

Și anul acesta UMF Iași organizează, în perioada 12-13 decembrie, o primă ediție din acest an universitar a Zilelor Porților Deschise pentru viitorii studenți internaționali, eveniment care se va desfășura exclusiv online. Vor avea loc prezentări ale specializărilor Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Balneofiziokinetoterapie, susținute de cadre didactice și studenți atât în limba engleză, cât și în limba franceză. Prezentările, care se vor desfășura pe platforma Zoom, vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.