UMF Iași: cronica unui an complicat

mart. 31, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Anul pandemic la UMF Iași a stat sub semnul îngrijorării, incertitudinii și al provocărilor, dar și al oportunităților și succeselor. Și pentru că toate trebuiau să poarte un nume, li s-a spus simplu: reziliență. În cel mai recent mesaj adresat comunității academice, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, preciza: Am arătat că avem capacitatea de a ne adapta la mediul extern fără să pierdem din vedere siguranța comunității noastre. Vă sunt recunoscător că ați făcut tot ce este necesar pentru ca munca noastră să se desfășoare în condiții de maximă siguranță. Am căutat oportunități pentru dezvoltare, redefinindu-ne. În permanență v-am simțit aproape, am simțit că suntem o comunitate în toată puterea cuvântului. Lecţiile din această perioadă trebuie învăţate, astfel încât şcoala de după pandemie să valorifice abilităţile, competenţele şi resursele pe care le-am dezvoltat. Biroul de Comunicare al Universității are în lucru un material de sinteză al ultimului an care ne va ajuta să ne amintim ce am uitat, să realizăm ce am pierdut dar și ce am câștigat. A trecut un an și suntem tot în stare de alertă. Ne-am pierdut răbdarea, vrem să ne întoarcem la o viață normală, care să ne permită să petrecem mai mult timp împreună. Universitatea este un loc al întâlnirii, iar studiul este o etapă de viaţă în colectiv, în care se leagă prietenii şi se alcătuiesc reţele de cunoştinţe. Suntem nerăbdători dar nu putem lăsa garda jos. Pericolul nu a trecut, trebuie să purtăm masca în continuare și trebuie să ne vaccinăm. Cred cu tărie că vaccinarea este cea mai bună măsură de prevenire și combatere a SARS-CoV-2, este speranța revenirii la normalitatea vieții sociale și profesionale. Mă bucur că s-au vaccinat peste 90% dintre cadrele didactice și 50% dintre studenți. Dar nu este suficient pentru a face medicină «live». S-a spus că vaccinarea este începutul sfârșitului pandemiei. Haideți să încheiăm această pandemie! Vaccinați-vă! Protejați-vă pentru a-i proteja pe ceilalți!​”.

Salt în lumea virtuală

Cea mai importantă măsură luată la început de pandemie de către conducerea UMF Iași a fost trecerea în online, măsură anunțată printr-un mesaj de rectorul Universității, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu: Începând de luni, 23 martie, ne pregătim cu toți, cadre didactice și studenți, să ne desfășurăm activitatea în online, prin platforma educațională interactivă Microsoft Teams, astfel încât studenții să își poată desfășura în continuare pregătirea, evitând perturbarea gravă a calendarului universitar. Nu va fi ușor, orice ieșire din zona noastră de confort este neplăcută, însă situația ne-o impune. În această perioadă, în online este mai sigur!”. Așa a început totul, o aventură obositoare consumatoare de resurse fizice și psihice fantastice și în care impredictibilitatea a fost una dintre marile apăsări ale comunității UMF Iași. „A fost dificil pentru că trebuia să acționăm repede și pentru că responsabilitatea noastră a fost imensă: trebuia să găsim și să ne asumăm soluții urgente pentru ca studenții să nu riște pierderea anului universitar și în același timp trebuia să ne gândim și la implementarea măsurilor de siguranță. Am reușit să creăm stabilitate și să oferim predictibilitate prin rapiditatea și eficiența cu care am mutat actul didactic în mediul online. Am fost printre primele universităţi de medicină care a reuşit să mute integral procesul didactic în mediul online. Am dovedit astfel că în situații de criză suntem capabili să ne adaptăm, să strângem rândurile și să performăm”, explică prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. Așadar, mobilizare fără precedent și o comunicare eficientă, aceasta a fost strategia adoptată de Universitate în pandemie. Iar mesajele constante ale rectorului, adresate comunității UMF încă din momentul declanșării pandemiei, au contribuit la ceea ce prorectorul Radu Iliescu a constatat ulterior:Realmente miile de oameni au funcționat la unison sub presiune, am funcționat ca o comunitate, ceea ce ne arată capacitatea grupului de a funcționa. Pandemia a făcut comunitatea UMF-ului nu neapărat să se strângă, dar să se regăsească, să creeze un sentiment de apartanență. Când te interesează și ce face celălalt, ca să-ți fie bine ție”.

Carantina a trecut în online și activitatea secretariatelor, însă această forțare a avut partea sa bună, eliminând birocrația. La început a fost o panică generală și nimeni nu știa cum să managerieze această nebunie. Secretariatele au lucrat de acasă, am făcut un program de permanență pentru urgențe. Dar partea bună este că studenții au început să trimită solicitările pe mail și mi se pare mai normal așa. Înainte veneau pentru orice formalitate, refacere cu taxă a unui LP sau examen credit. Acum este bine, nu mai avem fluxul de studenți continuu în secretariat”, a explicat Oana Crâșmaru, secretar-șef de la Facultatea de Medicină. Înscrierea online pentru concursul de admitere a făcut posibilă și scoaterea din peisaj a interminabilei cozi care se întindea, uneori, până la Bolta Rece, măsură benefică atât pentru candidați, cât și pentru organizatori. „Toate dosarele au fost trimise online, le puteam verifica la orice oră – și de acasă și am gestionat mult mai eficient procesul”, a mai punctat Oana Crâșmaru.

 „Am vrut să fim o voce care să conteze pentru comunitatea studenților străini de la UMF Iași”

Cuvintele „obsedante” ale lui 2020 nu sunt o surpriză pentru nimeni: pandemie, covid, carantină, dar oricât de comune ni s-ar părea acum și cât ne-am adaptat la ele, au trasat o linie istorică așa cum numai marile calamități au făcut-o de-a lungul timpului. Dar fiecare le va folosi diferit în povestea spusă nepoților. De exemplu, pentru Amata Gautam, acum rezident în chirurgie la Neuchâtel, Elveția, pandemia i-a „furat” planurile făcute pentru anul VI, un an special pentru studenții Facultății de Medicină. Voia să cunoască România ca turist, să se întâlnească mai mult cu prietenii, să-și primească părinții din Elveția aici, la Iași și să se bucure, alături de ei, de ceremonia de absolvire. În schimb s-a trezit, peste noapte, închis în casă, când somnoros, în fața calculatorului, când stresat că trebuie să facă față examenelor în online, departe de colegi, de familie, de viața normală. 

Amata Gautam, absolvent

 „În anul VI totul e foarte rapid de obicei, dar Covidul l-a încetinit. Nu a fost cel mai grozav an academic pe care l-am avut, dar a trebuit să învăț să aștept și să fiu răbdător”. Amata a fost și președintele European Medical Students’ Association Iași (EMSA Iași), iar 2020 a însemnat și eforturile sale de a face ca demersul colegei sale mai mari, Stavroula Papaeleftheriou, care i-a predat ștafeta, să reprezinte ceva pentru studenții străini de la UMF Iași. „Am vrut să fim o voce care să conteze pentru comunitatea studenților străini de la UMF Iași”. Iar eforturile sale s-au concretizat și chiar dacă Amata a terminat facultatea și urmează rezidențiatul acasă, în Elveția, a fost bucuros să audă că UMF Iași are, începând din acest an, reprezentanți în Senat studenți de la liniile de predare în limba engleză și franceză. Unul dintre aceștia este Camil Bourhila, preşedinte al AMSFI (Asociaţia Medicală a Studenților Francofoni din Iaşi). „De la începutul pandemiei, în martie anul trecut, a fost un adevărat șoc pentru comunitatea noastră studențească, care este foarte activă în perioadele normale. Pe 7 martie 2020, cu câteva zile înainte de primele restricții, organizam ultimul nostru mare eveniment, Gala de caritate AMSFI pentru Fundația PARADA! A fost un eveniment extraordinar promovat în peste 69 de țări printr-un articol de pe lepetitjournal.com. Toate valorile noastre au fost puse sub semnul întrebării după acest eveniment”.  Camil însă vede partea plină a paharului: „Este adevărat că adaptarea a fost dificilă în perioada închiderii, deoarece eram departe de familiile noastre și trebuia să facem toate cursurile online. Studiile medicale nu pot fi efectuate online; trebuie să exersăm, să avem o relație cu pacientul pentru a învăța. Dar această situație ne-a forțat să ne adaptăm și să evoluăm foarte repede, mai ales în ceea ce privește perspectiva noastră asupra problemelor. Anul acesta 2021 a fost, de asemenea, un moment minunat pentru comunitatea studențească străină, odată cu introducerea de studenți străini în Senatul universitar.  Acest proiect inițiat de președintele Senatului, prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, a făcut posibilă integrarea deplină a studenților străini în structurile de conducere a universității și implicarea activă a studenților în dezvoltarea universității lor”.

Parteneriat franco-român

Pentru Camil și cei peste 1200 de studenți care studiază la liniile de predare în limba franceză, 2020 a însemnat și anul parteneriatului UMF Iași cu UNESS International –  filială a Universității Digitale Francofone a Sănătății și a Sportului din Franța, pentru accesul la platforma educațională digitală franceză, care permite pregătirea intensă a studenților francofoni pentru ECNi – testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez). „Acest parteneriat a marcat consacrarea a câțiva ani de așteptare pentru comunitatea studențească francofonă din România, iar universitatea noastră a fost prima universitate din Europa Centrală și de Est care a semnat acest contract. Sunt mândru și onorat că am putut participa activ prin AMSFI la această cooperare dintre UNESS și universitatea noastră. Acest succes a fost posibil datorită unei echipe de conducere al UMF foarte atentă și disponibilă, care ia în considerare opinia și nevoile comunității studențești”, punctează Camil.

Parteneriatul cu UNESS International înseamnă însă mult mai mult decât accesul studenților UMF-iști la baza de antrenament digitală franceză. Venirea pandemiei și trecerea forțată în online a procesului predare/învățare a făcut ca lucrurile să se vadă altfel la nivel decizional, iar instrumentul propus de UNESS să reflecte un demers social. „Se cheamă externalități,  evenimente care apar fără să le prevezi, astfel am intrat într-un club de universități, de  facultăți din Franța. Și acum se vede că este un motor de modificare a modului în care predăm și învățăm, că devine un model de conținut.  Avem perspectiva să schimbăm felul în care predăm/învățăm în paralel cu un demers pe care-l face o țară ca Franța, care-și reformează sistemul de sănătate. Au plecat de la același stadiu cu noi, în care au constatat că felul în care predau medicina, felul în care făceau evaluările, era prost – în sensul că nu produce ceea ce oamenii își doresc de la sistemul de sănătate”, explică prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector responsabil cu strategia instituțională, evaluarea academică și relațiile cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală. 

De altfel, reforma curriculară este unul dintre dezideratele actualei conduceri a Universității. „Dacă mă întrebați acum un an, probabil că vă răspundeam că nu este posibil, că-i de domeniul SF să muți întreaga activitate online atât de repede. Dar având în vedere că unul dintre proiectele noastre importante de viitor este reforma curriculară, care are un segment de desfășurare a unor anumite activități online, a fost și un exercițiu pentru noi, nu numai o necesitate”, sublinia rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, într-un interviu acordat new.umfiasi.ro în iulie 2020.

O altă măsură majoră a conducerii a fost înlocuirea textelor grilă la examene, măsură primită bine de majoritatea studenților. „Avem ocazia de a demonstra înțelegerea complexă a informațiilor predate, în timp ce examenul de tip grilă poate fi limitativ și nu este de fiecare dată cea mai eficientă metodă de evaluare”, explică Theodor Pantelimonescu, student în anul VI la Medicină Generală. Acesta a mai observat un aspect pozitiv, „reprezentat de modul de comunicare prin internet, care ne-a permis să realizăm conferințe și cursuri cu specialiști aflați în diverse părțile ale lumii, sau le-a permis colegilor mei care au devenit recent părinți să fie alături de nou-născuți în timp ce participau la aceste evenimente online”.

Resposabilitatea socială a Universității

Responsabilitatea socială a fost o altă componentă importantă a strategiei elaborate de conducerea Universității pentru combaterea pandemiei. Aceasta s-a reflectat în deschiderea laboratorului de Biologie Moleculară pentru detecția SARS-CoV2, din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX, dar și în campania provaccinare desfășurată de-a lungului întregului an. Laboratorul din cadrul CEMEX s-a inaugurat pe 3 aprilie 2020. „Am adus două aparate de tip Real-Time PCR și s-au achiziționat un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia se asigură acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor, 20.000 de teste Real-Time PCR, kituri de extracție ADN/ARN și echipamente de protecție de ultimă generație. Suma totală pentru aceste achiziții, precum și pentru consumabilele și echipamentele de protecție necesare în laborator este de peste 1.000.000 de lei”, explica prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași la deschiderea laboratorului, în 3 aprilie 2020. „Un laborator cu un astfel de nivel de siguranță biologică mai există, în țară, doar la «Matei Balș». Fluxurile și funcționarea laboratorului sunt la standard BSL3 (Biosafety Level 3), ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat, dar și calitatea diagnosticelor.”, explica, într-un interviu acordat News UMF Iași conf. univ. dr. Bogdan Tamba, directorul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală (CEMEX). Dar pe lângă infrastructură și efortul intens de a pregăti și autoriza un laborator de acest nivel, a mai existat o componentă de bază a laboratorului: o echipă de top, alcătuită din cercetători și studenți voluntari.

Campania provaccinare la UMF Iași a fost susținută prin mesajele prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, care a îndemnat întreaga comunitate academică a Universității să se vaccineze: „Sunt un susținător al vaccinării anti-COVID. Mă bucur că într-un interval de timp atât de scurt a putut fi lansat pe piață vaccinul și consider că trebuie să ne vaccinăm pentru că numai în acest mod putem să diminuăm și chiar să învingem această pandemie care ne-a schimbat cursul vieții. Pentru a realiza acest lucru este important ca cel puțin 70% din populație să fie vaccinată și să dezvolte posibilitatea de apărare proprie contra acestui virus.”, transmitea rectorul pe 8 ianuarie. „Eu m-am vaccinat anti-COVID. M-am vaccinat nu doar pentru siguranța mea și a celor dragi, ci și pentru că sunt medic și profesor. Așa cum am mai spus, cred cu tărie că vaccinarea este cea mai bună măsură de prevenire și combatere a SARS-CoV-2, este speranța revenirii la normalitatea vieții sociale și profesionale. Eu consider că am făcut ceea ce trebuie”., a adăugat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Concursurile de admitere și rezidențiat

Concursurile de admitere și rezidențiat au fost alte două probe de foc pentru Universitate, trecute cu brio. De exemplu, pentru concursul de admitere desfășurat pe 26 iulie 2020, au fost pregătite 110 de amfiteatre și săli de concurs, atât de la UMF Iași, cât și de la celelalte universități ieșene, cu o capacitate de peste 2700 de locuri. Aproximativ 600 de cadre didactice și auxiliare au fost implicate în procesul de admitere. „Admiterea din acest an a fost, pentru noi, în acelaşi timp, un motiv de îngrijorare datorat condițiilor pandemice, dar şi unul de mândrie, pentru că am avut cea mai mare concurenţă din țară la medicină generală, și anume 4,22 /loc. Printr-un efort colectiv și o mobilizare fără precedent, concursul de admitere s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță și fără probleme pentru toți cei implicați: candidați, cadre didactice și personal administrative”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

 

Admitere 2020

 

În noiembrie, mobilizarea pentru rezidențiat a fost identică: „Având în vedere contextul epidemiologic actual, am avut grijă ca acest concurs, extrem de important pentru absolvenții noștri, să se desfășoare în condiții de confort și siguranță optime. Mă refer atât la măsurile igienico-sanitare pentru protejarea candidaţilor şi a personalului implicat în organizare, cât și alocarea unui număr de 67 de amfiteatre și săli de concurs pentru a asigura distanțarea fizică. Aș vrea să mulțumesc rectorilor de la UAIC, TUIASI şi USAMV care ne-au ajutat și de această dată cu punerea la dispoziţie a spaţiilor necesare pentru desfăşurarea concursului de rezidențiat”, declara prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Grup de suport psihologic

O atenție deosebită a fost acordată și sănătății mintale, efectele pandemiei asupra psihicului putând avea consecințe extrem de grave. Astfel, s-a luat imediat decizia creării unui Grup de suport psihologic pentru întreaga comunitate academică a UMF Iași, o platformă virtuală unde studenții, cadrele didactice și rezidenții se pot programa pentru consiliere psihologică prin telefon. „Este o schimbare apăsătoare pentru toată lumea, nu numai pentru personalul medical care luptă în linia I, dar și pentru studenți. Pentru că trebuie să funcționăm cu toții pe un teren necunoscut, pentru că lupta se dă și emoțional, iar unii nu sunt capabili să gestioneze singuri această anxietate. Dar cei copleșiți emoțional trebuie să știe că nu sunt singuri, de aceea am creat un grup de suport alcătuit din 15 psihologi, psihiatri și psihoterapeuți, care sunt la dispoziția lor și îi pot ajuta cu răspunsuri și sfaturi în această perioadă extrem de dificilă.”, a explicat măsura prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Acest proiect a fost inițiat din dorința mai multor persoane din cadrul instituției noastre de a oferi un sprijin psihologic atât de necesar în această perioadă de timp. Pe lângă noi, psihologii din cadrul departamentului de consiliere și orientare profesională pentru studenți al Universității (SCOP), și-au arătat disponibilitatea o serie de specialiști de la alte catedre, care pot veni în sprijinul celor care simt că au nevoie să discute despre dificultățile cu care se confruntă în aceste momente de criză. Este important pentru fiecare membru din comunitatea noastră academică, de la studenți în primul rând și până la cadre didactice, personal administrativ, cadre medicale, să știe că pot găsi persoane specializate care să le fie alături în aceste momente. Este firesc să ne simțim îngrijorați, speriați, însă rolul acestui proiect este de a oferi suportul necesar pentru ca fiecare dintre noi să poată funcționa în limite optime și adaptate acestui context în care ne aflăm”, a subliniat și Ioana Monica Ciolan, psiholog în cadrul SCOP UMF Iași.

„2020 va rămâne în memoria voastră anul absolvirii, dar și anul pandemiei”

Luna septembrie a anului trecut a marcat nu doar începutul anului universitar, ci și sfârșit de capitol pentru cei 1634 de absolvenți ai UMF Iași. Pandemia a „furat” tradiționalul curs festiv din iunie, dar conducerea Universității nu a vrut să-i priveze de cea mai frumoasă zi – cea a absolvirii și a reprogramat-o în septembrie. Chiar dacă a venit cu întârziere și cu restricții impuse de situația epidemiologică, Ceremonia de Absolvire, care s-a desfășurat de-a lungul a patru zile, a fost vibrantă și luminoasă, un final emoționant pentru o promoție atipică. „2020 va rămâne în memoria voastră anul absolvirii, dar și anul pandemiei. Peste noapte, în decursul acestui an a trebuit să ne schimbăm radical viața și să ne adaptăm. Dar aceste circumstanțe speciale cred că sunt pline de înțelesuri  și probabil că ele  v-au făcut să conștientizați mai mult decât oricând semnificația drumului pe care l-ați ales”, îi încuraja, în discursul său, prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președinte al Senatului și decanul de suflet al studenților mediciniști.

„Am prieteni care au absolvit Yale și Harvard «la televizor »: li se striga numele și își vedeau fotografia la televizor. Dar noi am avut parte de o ceremonie de absolvire reală și a fost extraordinar,  pentru că acest moment festiv este cel mai important din viața noastră”, a punctat Amata Gautam, absolvent al Facultății de Medicină.

Zoom pe cultură

Zoom-ul și YouTube-ul au înlocuit eleganta Aulă a Universității, care găzduia, în mod tradițional, conferințele „Grigore T. Popa” și întâlnirile Clubului de literatură și arte „V. Voiculescu”. „Am continuat seria de manifestări culturale în spațiul virtual, unde este un alt tip de interacțiune cu publicul. Cu toate acestea, membrii comunității s-au putut bucura de prezența unor invitați deosebiți, unii chiar din Statele Unite ale Americii, precum cunoscutul chirurg cardiolog Martin S. Martin sau Cristian Apetrei, specialist în Boli Infecțioase și Microbiologie”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Mi-ar plăcea să știu cum au perceput profesorii și studenții – la schimbarea Aulei cu biroul, cabinetul sau cu dormitorul – când seria Conferințelor «Grigore T. Popa» s-a mutat pe un ecran. Îmi plăcea să-i revăd pe unii colegi care, după finalul fiecărui eveniment, întrebau cine va fi următorul invitat. Le simțeam interesul și chiar plăcerea de a participa cu toată ființa lor la prelegerile, lansările ori proiecțiile lunare. Am și acum în minte șirul lung de persoane care aștepta cu bucurie să schimbe câteva cuvinte cu invitatul ori să le fie semnată cartea lansată. Zăream în Aulă colegi de la alte universități și chiar studenți. Îmi doream, de fiecare dată, să aduc, în fața zecilor sau sutelor de participanți, oameni reali, care să li se adreseze firesc, fără emfază și să le ofere câteva zeci de minute altfel, momente în care orice preocupare administrativ-clinică să fie suspendată din orizontul gândirii și să le dea prilejul să reflecteze la universul interior. Formatul online a deschis punți interesante cu oameni pe care mi-aș fi dorit să-i invităm dar care, erau fie departe, fie în imposibilitatea de a se deplasa în Iași. Într-o lume care se îndepărtează de valorile umane, într-o vreme în care suntem din ce în ce mai singuri, când tristețea ne cuprinde și avem chipurile ascunse în spatele măștilor, avem nevoie de o platformă umanistă pe care să viețuim și de pe care să decolăm, întregi la trup, dar, mai ales la minte.”, a mărturisit și dr. Richard Constantinescu, autor și iatroistoriograf, titularul Disciplinei Istoria Medicinei, custode al Muzeului UMF Iași și coordonator al Clubului de literatură și arte „V. Voiculescu”.

Cursul festiv a fost precedat de pregătirile intense pentru începerea noului an universitar, care avea să se desfășoare în sistem hibrid. Decizia a fost explicată de rector într-un mesaj adresat studenților: „Sunt de acord să facem cursurile online. Voi puteți să citiți și singuri materialele recomandate în bibliografie, dar activități practice online, nu. Pentru că dacă activitatea didactică s-ar desfășura numai prin programe pe calculator nu-ți mai poți dezvolta simțul clinic, gândirea practică, formularea unui diagnostic, raționamentul pentru a ajunge la un diagnostic, formularea unor principii terapeutice, lucrurile acestea nu pot fi făcute folosind numai calculatorul”.

Zilele UMF Iași, aniversare în vreme de pandemie

Zilele UMF Iași, sărbătorite în fiecare an în decembrie, au gravitat în jurul trecutului – celebrarea a 141 de ani de învățământ superior medical, a prezentului – îmbrăcat, în vreme de pandemie, într-un cuvânt puternic, „reziliență” și a viitorului – prin inaugurarea unuia dintre cele mai moderne centre de simulare din România. Evenimentul a avut loc vineri, 11 decembrie, în Aula „Alexandru Tzaicu” a Centrului de Simulare „Prof. Dr. Cristian Dragomir”. La festivitate au participat, alături de conducerea UMF Iași, și oaspeții tradiționali ai Universității – reprezentanți ai celorlalte universități ieșene, precum și oficialități ale Iașului. În discursul său, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a subliniat și implicarea totală a întregii comunități academice a UMF Iași în a face față provocărilor unei crize sanitare extrem de grave. „A fost un an greu, dar iată că am supraviețuit și pot spune că am ieșit învingători din această luptă, pentru că am știut a fi solidari, empatici și rezilienți. Reziliența este un termen folosit în ultima perioadă de timp. Este definită drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile. Exact ce parcurgem noi în aceste momente”.

Acreditarea WFME

Sfârșitul anului 2020 avea să aducă Universității un „cadou” extraordinar pentru întreaga comunitate academică: acreditarea Federației Mondiale de Educație Medicală, adică recunoașterea mondială a diplomelor. Procesul a început încă din 2019, când Universitatea a solicitat Agenției Independente de Acreditare și Rating (Independent Agency for Accreditation and Rating – IAAR) din Kazahstan, abilitată WFME, inițierea procesului de acreditare. Dupa întocmirea Raportului de Autoevaluare, următoarea etapă a fost evaluarea propriu-zisă a Universității, pe baza unor indicatori: misiunea si obiectivele Universității, programele educaționale, evaluarea studenților, conducerea, resursele educaționale, corpul academic, evaluarea programelor de studiu, guvernanţa şi administraţia, precum şi inovaţia şi reînnoirea continuă. „Pentru realizarea raportului final, experții internaționali ai IAAR au vizitat virtual, în perioada 4-7 noiembrie 2020, bazele de învățământ și cercetare, au avut întrevederi cu membrii conducerii Universității, precum și cu studenți, medici rezidenți și cadre didactice. Decizia de acreditare pe un termen de 5 ani, de certificare a adecvării programelor de educație medicală și a competenței școlii medicale ieșene în furnizarea de educație medicală, a fost comunicată conducerii UMF Iași în 25 decembrie 2020”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.