Primul spectacol din România adaptat pentru copiii cu dizabilități, jucat la UMF Iași

sept. 28, 2022 | @ Presa | 0 comentarii

Eveniment inedit la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași: marți, 4 octombrie, ora 11.00, la Centrul Cultural „I.I. Mironescu”, se va juca primul și singurul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat în totalitate publicului cu dizabilități: „Închide ochii și ai să vezi mai bine”.

„UMF Iași acordă o atenție deosebită atât incluziunii și sprijinului persoanelor cu dizabilități, cât și culturii, prin diverse proiecte și activități. Până la urmă, diversitatea este cea care dă culoare și substanță comunității, iar spectacolul după o piesă de Dumitru Radu Popa și adaptat și regizat de Oana Popa – nepotul și strănepoata patronului spiritual al UMF Iași – Grigore T. Popa, este cea mai sensibilă odă adusă diversității. De aceea este o bucurie să pot invita pe toți prietenii Universității, copii și adulți, tipici și atipici, la Centrul Cultural «I.I. Mironescu» pentru a viziona această piesă de teatru unică în România”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Oanei Popa, strănepoata savantului Grigore T. Popa, este actriță, regizor de teatru de animatie si păpușar. Spectacolul „Închide ochii și ai să vezi mai bine”, adaptare după „Povestea seminței” scrisă de Dumitru Radu Popa, este de fapt lucrarea sa de disertație masterat.

„Închide ochii și ai să vezi mai bine” este o poveste pentru copiii care vor să înțeleagă mai bine lumea în care cresc. O mică sămânță îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre empatie, dragoste pentru aproapele, grijă, neuitare, cunoaștere, speranță.

Facilități de accesibilitate: Interpretare mimico gestuală, în timp real, interpretare narativă, libertatea de mișcare în timpul spectacolului şi de a schimba locurile. Copiii cu nevoi speciale sunt invitați să își aducă obiecte cu rol liniștitor, pentru un confort senzorial cât mai mare.

Accesul și îndrumarea participanților cu deficiențe de vedere de la intrare spre sala de spectacol și invers va fi asigurată cu ajutorul voluntarilor.

Distribuție:

Alexandra Pribeagu – Sămânța de nap, Fluturele
Nuța Ilie – Omida, Furnica, Vântul, Floarea bătrână
Taisia Orjehovschi – Hârciogul, Mătrăguna
Varinia Mitrea – Buburuza, Mama
Oana Popa – Sămânța, Floarea tânără
Interpretare în limbajul semnelor: Lavinia Chițu
Interpretare narativă – nevăzători: Andrei Cristea, Miki Brebinaru Gheorghe.
Scenariul și regia : Oana Popa
Sub îndrumarea conf. univ. dr. Gabriel Apostol

Asistent regie:Taisia Orjehovschi
Muzica: Iulian Vrabete
Versuri: Iulian Vrabete, Oana Popa, Alexandra Pribeagu
Schițe păpuși: Clara Dărîngă
Scenografie: Andreea Maria Pană
Asistenți: Elisabeta Onoriu, Teodora Paraschiv, Radu Gheorghițoiu și Departamentul de scenografie anul III licență UNATC.
Mișcare scenică: Nadia Dimitriu
Consultant accesibilizare: Asociația ″Supereroi printre noi″
Accesibilizare sunet/ lumini: Alin Halațiu
Partener principal: Asociația Magic

Piesa va fi jucată și la Teatrul Luceafărul marți, 4 octombrie, la ora 17.30, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr.