Expoziție foto-documentară: primele femei licențiate în Medicină din Iași

mai 9, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

În 1879, în revista Femeia română, Sofia Nădejde, una dintre cele mai puternice voci feministe din România, scria: „Daţi-ne educaţiune serioasă, faceţi să dispară dinaintea noastră ideea că femeia trebuie numai să placă, sădiţi prin educaţie demnitatea personală în femei, într-un cuvânt sfârşiţi odată tratamentul cel copilăresc ce ne daţi, adică de a ne lăuda în prezenţă, de a ne ceda la orice capriciu sub cuvânt că suntem femei, de a ne săruta mâinile şi a ne compara cu îngerii, iar în absenţă, a ne trata de paria! Noi, femeile, suntem ignorante, dar sincere cel puţin, şi nu vă măgulim în prezenţă, spre a vă blama în absenţă, precum face cea mai mare parte din bărbaţi. Într-un cuvânt, ne-am săturat de a fi tratate ca femei, şi voim să ne trataţi ca pe nişte oameni egali.”.

După 17 ani, în 1896,  Elisa Bottez își susținea teza pentru doctorat în medicină și chirurgie (lucrarea de licență din zilele noastre) – „Tumori mixte salivare”, în fața unei comisii alcătuite din primii profesori ai Facultății de Medicină ieșene, precum Leon Scully sau George Bogdan, devenind prima femeie licențiată în medicină din Iași. În același an, „Gazeta Transilvaniei” consemna, la rubrica „Sciri mărunte”: „D-ra doctor Elisa Bottez, din Iași, a fost recomandată de către epitropia Sf. Spiridon ministeriului de interne a fi numită medic secundar la biuroul primirilor dela spitalul central din oraș.”. O știre pierdută printre altele, precum cea cu „Tâlharul Gheorghe Stan Țugulan, din banda vestitului Mărunțelu”, care „a evadat eri de sub paza gendarmilor rurali dela Flipesci pe când era dus șa ocna Telega”.

În 1899, Marta Trancu-Rainer își finaliza studiile facultății de medicină, astăzi fiind cunoscută ca prima femeie chirurg din România, iar în 1904, Adela Herșcovici (Huși) susținea teza „Femeia-medic. Studiu de deontologie medicală”.

Sunt doar câteva exemple dintr-o galerie impresionantă de femei remarcabile – protagonistele expoziției foto-documentare „Studente mediciniste ieșence și femei-medic”, pregătită de Centrul Cultural I. I. Mironescu, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Iaşi, în cadrul Săptămânii diversității la UMF Iași.  Expoziția cuprinde primele teze, fotografii, iconografia lucrărilor, dar și amănunte din viața unor femei care au scris o parte importantă din istoria medicinei.

La deschiderea expoziției, care va avea loc marți, de la ora 14.00, în Muzeul de Istorie a medicinei, vor vorbi ist. Cătălin Botoșineanu, prof. Ana Ciornei și dr. Richard Constantinescu.