Dezvoltarea rețelei de spitale universitare: proiectele UMF Iași de preluare a spitalelor CF Iași și CF Pașcani au obținut punctaj maxim

dec. 22, 2023 | @ Administrativ | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este la un pas de a dezvolta o rețea de spitale universitare. În urma evaluării realizate de Comitetul interministerial privind transferul reţelei sanitare (structură abilitată să avizeze cererile de transfer și să facă propunerile pentru emiterea de hotărâri de Guvern) a obținut punctaj maxim – 100 de puncte pentru proiectele de preluare a Spitalelor CFR Iași și CF Pașcani din subordinea Ministerului Transporturilor.

Încă din luna martie a.c., universităţile de medicină şi farmacie tradiţionale, unite într-o voce comună – Alianţa G6-UMF, au subliniat, la Guvern, necesitatea creării unei rețele naționale de spitale universitare. Președintele Alianței, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a explicat că o astfel de rețea ar avea numeroase beneficii atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul de sănătate în ansamblu. „În ultimii ani, sistemul medical din România a suferit numeroase schimbări şi reforme, dar încă există multe probleme care trebuie abordate şi rezolvate. Una dintre aceste probleme este lipsa spitalelor universitare în România, o situaţie care se deosebeşte de cea din alte ţări europene, unde spitalele universitare sunt considerate cele mai importante centre medicale, de înaltă calitate. Un argument puternic în sprijinul acestei afirmaţii: în clasificarea mondială a spitalelor – World’s Best Hospitals 2022, primele 25 de spitale din Europa sunt universitare”.

„Avantajele integrării şcolilor de medicină cu spitalele universitare sunt de natură interdisciplinară şi scolastică, prin acces facil la experţi din toate domeniile, atât clinice, cât şi din disciplinele fundamentale. Peste tot în lume, spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate, este locul unde se formează studenţii şi medicii rezidenţi, unde se supraspecializează medicii, este spaţiul ideal pentru cercetare medicală, pentru studiu, inovaţie şi progres”, a detaliat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Şi rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, susţine aceeași idee. „În toată lumea, performanţa medicală de vârf se face mai ales în spitalele universitare, fără ca această afirmaţie să diminueze în vreun fel importanţa activităţii medicale din celelalte spitale publice sau private, care are însă o orientare mai ales comunitară, cu adevărat necesară de altfel, la fiecare nivel sau uneori chiar de rentabilitate imediată, cu referinţă, mai ales la serviciile medicale private”.

Tot în luna martie, premierul de atunci al României a dispus înființarea unui Comitet interministerial privind transferul rețelei sanitare a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, rețea alcătuită din 15 spitale şi 22 de ambulatorii în toată țara, între care și Spitalul CF Iași și CF Pașcani. Două luni mai târziu, a fost emisă OUG 41/24 mai 2023 în care se stipulează că „unitățile sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență, se transferă din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în subordinea altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie”. O oportunitate, atât pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, cât și pentru celelalte universități de medicină și farmacie tradiționale din țară.

„Proiectul pe care noi l-am depus la Secretariatul General al Guvernului arată că noi suntem cei mai îndreptățiți dintre aplicanți de a primi acest spital. Sperăm ca, în scurt timp, Spitalul CFR va deveni primul spital al Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași. Niciuna dintre universitățile de medicină și farmacie nu are spitalul său. Este frustrant, mai ales când te uiți la modelele din afară, precum Universitatea Semmelweis. 60% din paturile de spital din întreaga Budapestă sunt ale Universității și pe care poate să le îmbunătățească, să le modifice în funcție de ultimele noutăți, beneficiari fiind atât studenții, cât și pacienții. Este un adevăr trist, că infrastructura clinică din Iași nu se ridică la nivelul de dezvoltare a Universității de Medicină și Farmacie. Sunt diferențe majore. Dacă noi am ajuns la un alt nivel, ne dorim ca și spitalele să poată țină pasul. Noi pregătim niște medici pentru a profesa în secolul 21 și nu la nivelul de acum 40 de ani.”, a mai explicat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu într-un interviu acordat News UMF Iași.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 41/2023 a trecut de Senat și pe 12 decembrie a fost votat și în Camera Deputaților, cu două amendamente: după transfer, se interzice schimbarea domeniului de activitate a unităților sanitare, iar instituția care va prelua unitatea sanitară este obligată să realizeze un proiect/program de dezvoltare și modernizare a infrastructurii de sănătate și de creștere a calității serviciului medical, inclusiv un plan de investiții și de dezvoltare a tipurilor de servicii medicale oferite.

Pe 18 decembrie, proiectul a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituționalității legii, iar pe 20 decembrie a fost trimis președintelui României pentru promulgare.