Conferința AMSE 2023 la UMF Iași: trei zile de dezbateri cu profesioniști ai sănătății din întreaga lume

oct. 12, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost, timp de trei zile, în perioada 5-7 octombrie 2023, gazda unui eveniment științific care a reunit crema profesioniștilor din sănătate din Europa: Conferința anuală a Asociației Școlilor de Medicină din Europa. Peste 500 de participanți din 19 țări, cadre didactice, studenți și cadre medicale, au asistat, fizic și online, la dezbateri pe tema digitalizării și a Inteligenței Artificiale în cercetare, sănătate și educație medicală.  

„O reformă curriculară adaptată erei digitale în care trăim”

„Mă bucur că am reușit să aducem conferința anuală a Asociației Școlilor de Medicină din Europa la Iași. A fost un eveniment de mare ținută științifică, cu invitați de prestigiu din toată lumea, care au dezbătut o temă extrem de actuală: : „Transformarea digitală pentru profesiile din domeniul sănătății: îngrijirea pacientului, învățământ medical și cercetare” . Pe lângă oportunitatea de a schimba informații și idei despre ultimele inovații în domeniul sănătății, despre rolul AI și al tehnologiilor de vârf, cred că această întâlnire, a comunității academice a UMF Iași cu membrii AMSE, a fost inspirațională în ceea ce privește viitorul Universității. Trebuie să fim conștienți că avem nevoie de o reformă curriculară, adaptată erei digitale în care trăim”,  a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Prof. univ. dr. Harm Peters, președintele AMSE, a explicat cum vede viitorul universităților de medicină și de ce a fost aleasă ca temă digitalizarea în domeniul sănătății și al educației medicale. „O universitate de medicină este casa oamenilor creativi, a succesului, dar și a eșecului. Este căminul unor probleme complexe. Pentru că, atunci când ai o inovație, la început nu știi dacă va funcționa sau dacă va dura, dar rolul nostru este să cercetăm și să oferim dovezi pentru inovații bune”. Iar acest lucru va rămâne valabil și în viitor: „La nivel global, responsabilitățile și sarcinile universităților vor rămâne aceleași, dar subiectele se schimbă. Și subiectul, în acest moment, este transformarea digitală.”

La conferință au participat personalității din domeniul educației medicale, atât din țară, cât și din străinătate, precum prof. univ. dr. Harm Peters, președintele AMSE, prof. univ. dr. Trevor Gibbs, fost președinte al Asociației pentru Educație Medicală din Europa (AMEE) și consultant al Organizației Mondială a Sănătății (WHO), prof. univ. dr.  Ken Masters, profesor de informatică medicală din cadrul Departamentului de educație medicală și informatică, Universitatea Sultan Qaboos, Oman și autor al Ghidului AMEE pentru IA în educația medicală, experții de renume mondial în educație prof. univ. dr. Ronald M. Harden și prof. univ. dr.  David Christopher Morgan Taylor.

Au fost dezbătute subiecte precum „Reimaginarea educației medicale: Peisajul schimbător al predării și învățării în era digitală”, „Anatomie în realitatea virtuală”, „Efectele previzibile ale inteligenței artificiale în domeniul educației medicale” sau „Etica în sănătate în era digitală”.

„În ceea ce privește AI, în dezbaterile avute am constat că sunt direcții foarte bune, dar noi, medicii,  trebuie să impunem niște limite. De altfel, o serie de elemente din AI sunt în folosință în acest moment, dacă ne gândim la toate explorările imagistice moderne sau la alte proceduri, fie de abord chirurgical, fie de chirurgie robotică. Cu siguranță că va fi un element foarte important pentru pacient, al metodei de diagnostic și al metodei de tratament”, a mai subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Conferința AMSE 2023, în cifre

  • 20 de speakeri internaționali
  • 374 de înscrieri pentru pparticipare onsite (243 de studenți, 131 de cadre didactice și medicale)
  • 163 de înscrieri pentru participarea online (147 de studenți, 16 cadre didactice și medicale )

Țările de proveniență ale participanților: România, Republica Moldova, Ungaria, Georgia, Germania, Bosnia și herțegovina, Marea Britanie, Polonia, Serbia, Republica Cehă, Grecia, Slovenia, Lituania, Maltam, Italia, Oman, Statele Unite, Emiratele Arabe Unite.

AMSE este un forum de prestigiu, fondat încă din 1979, care reunește peste 60 de instituții de învățământ superior medical din mai mult de 20 de țări europene. Misiunea lor este să dezvolte și să îmbunătățească standardele, valorile și relevanța învățământului medical în Europa. Membrii AMSE sunt în căutarea soluțiilor inovatoare și a noilor direcții pentru a duce domeniul nostru la niveluri superioare.

UMF Iași face parte din această rețea de renume, iar prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, este unul din cei nouă membri ai Comitetului Executiv AMSE.

Începând din acest an, AMSE este și noul reprezentant al regiunii europene în Consiliul Executiv al Federației Mondiale pentru Educație Medicală (WFME).