Călătorie în jurul femeii – eveniment dedicat jurnalistei, scriitoarei și activistei pentru drepturile femeilor Oriana Fallaci

mart. 10, 2023 | @ Studenti | 0 comentarii

JOIA LA MIRONESCU vă invită la o călătorie în jurul femeii, un eveniment dedicat jurnalistei, scriitoarei și activistei pentru drepturile femeilor Oriana Fallaci (1929-2006), ce va deschide seria unor manifestări dedicate feminismului și feminității, pe care Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” le va organiza anul acesta.

Joi, 16 martie 2023, de la ora 17:30, în Amfiteatrul „Radu Ursache” / Centrul Cultural „I.I. Mironescu” / str. Săulescu nr. 4, se va discuta despre o femeie și o operă remarcabile – Oriana Fallaci – și se va lansa seria de autor ce-i poartă numele, publicată la Editura Lebăda Neagră din Iași.

Volumele ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului sunt: „Sexul inutil. Călătorie în jurul femeii”, „Cele șapte păcate ale Hollywoodului”, „Scrisoare pentru un copil niciodată născut” și „Un Om”.

Vor vorbi: Nicoleta Dabija, traducătoare a volumelor „Scrisoare pentru un copil niciodată născut” și „Cele șapte păcate ale Hollywoodului”; Ingrid-Beatrice Coman-Prodan, traducătoare a volumului „Sexul inutil. Călătorie în jurul femeii”; Adrian Christescu, scriitor și director al Editurii Lebăda Neagră; dr. Richard Constantinescu, iatroistoriograf și director al Centrului Cultural „I.I. Mironescu”.

Intrarea, gândirea și ieșirea vor fi libere!

Oriana Fallaci a început studii în medicină și chimie, apoi a virat înspre domeniul artei. Le-a întrerupt și a debutat ca jurnalistă, devenind inițial corespondent special pentru ziarul italian Il mattino dell`Italia centrale, ulterior devenind corespondent de război în Vietnam, Orientul Mijlociu și America de Sud.

Oriana Fallaci este cunoscută pentru modul în care a reacționat față de cum erau tratate femeile musulmane. Interviurile sale au pus în dificultate numeroase personalități precum Yasser Arafat, Golda Meir, Indira Gandhi, Haile Selassie, Deng Xiaoping sau Henry Kissinger.

Pierderea unei sarcini a determinat-o să se transforme într-o militantă activă împotriva avortului, de aici născându-se cartea ,,Scrisoare către un copil care nu s-a născut niciodată”.

A fost partenera activistului politic grec Alekos Panagoulis, care a murit în condiții suspecte și despre care Fallaci a scris în cartea sa ,,Un om”.

După atentatele din 11 septembrie 2001, Oriana Fallaci a publicat două volume ce au devenit bestselleruri în Italia: ,,Furia și mândria”, o critică adusă Occidentului pentru atitudinea mult prea conciliantă față de pericolul islamizării, și ,,Puterea rațiunii”, în care a pledat pentru superioritatea civilizației occidentale.

Cărțile i-au fost traduse în peste 21 de limbi. A primit numeroase premii de-a lungul carierei sale pentru contribuțiile culturale semnificative, dar și pentru curajul de a fi un simbol în lupta împotriva fascismului.

„Sexul inutil” este într-adevăr o călătorie în jurul femeii, permițându-ne să aruncăm o privire în condiția femeii din diferite culturi ale lumii cu ironie, dar și compasiune, cu dragoste și deseori cu o profundă tristețe, care lasă în urmă gustul amar al întrebării fără răspuns și al unei căutări care se reînnoiește din generație în generație în oricare cultură și în oricare religie. Există femei cu adevărat libere? Greu de spus. Autoarea aprinde, ici și colo, câte o torță asupra dramei sufletului feminin, păstrându-i însă intact misterul, căruia poate îi este menit să rămână nedezlegat. (Ingrid Beatrice Coman-Prodan)

,,Privește, se aprinde o lumină… Se aud voci… Cineva aleargă, țipă, disperă… Dar altundeva se nasc mii, sute de mii de copii și mame de viitori copii: viața nu are nevoie nici de tine, nici de mine. Tu ești mort. Acum mor și eu. Dar n-are nicio importanță. Pentru că viața nu moare.” (Oriana Fallaci, Scrisoare pentru un copil niciodată născut)