„Spre o universitate francofonă europeană. Nu suntem în competiții unii cu alții, ci cu provocări globale”
Apel adresat de Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași, la Atelierul Român în cadrul Agenției Universitare a Francofoniei. Începând de marți, 21 septembrie și până vineri, 24 septembrie 2021, Universitatea Politehnică din București găzduieşte prima ediție a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Științifice. Această amplă manifestare este marcată de cea de-a XVIII-a Adunare Generală cvadrienală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), ocazie cu care vor fi aniversați cei 60 de ani de existență a celei mai importante rețele universitare din lume.
Excelenţele Voastre,
Doamnelor, domnilor,
În 1961, la Montréal, un grup de profesori, jurnaliști și alți francofili au avut o viziune, aceea de a crea un cadru de de schimburi și cooperare solidară între universitățile francofone. De la o idee altruistă, de a ajuta inițial universitățile din țările africane în curs de a-și câștiga independența, s-a dezvoltat această poveste specială, scrisă în limba franceză, poveste din care facem și noi parte și care a înflorit atât de frumos în 116 țări. Agenția Universitară a Francofoniei cuprinde sub cupola sa peste 1000 de instituții de învățământ superior și datorită ei s-au încheiat parteneriate solide întru știință, educație și cercetare, s-au derulat proiecte importante și au fost create baze comune de cunoaștere. Sunt onorat, așadar, să reprezint Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – care este una dintre cele 1006 de instituții membre ale AUF, la acest eveniment special al Agenției Universitare a Francofoniei, sărbătorirea a 60 de ani de existență, desfășurată în cadrul primei ediții a Săptămânii științifice francofone. Așadar, ne-am adunat pentru a sărbători 60 de ani de istorie a AUF și să discutăm despre știință, despre provocările prezentului și necesitatea de a schimba paradigmele. Și o să încerc să vă prezint, pe scurt, viziunea noastră despre universitatea viitorului, pornind de la importanța pe care am acordat-o, în ultimii ani, internaționalizării, în special relației cu Franța și cu AUF.
După cum știți, Universitatea noastră este deja, de mulți ani, un adevărat Turn Babel, cu peste 2500 de studenți străini din aproape 70 de țări. Este un spațiu multicultural, în care se studiază temeinic și se pune accent și pe activitatea practică, un spațiu situat într-unul dintre cele mai atractive orașe din România. UMF Iași este un important pol al francofoniei în România, cu peste 1100 de studenți care studiază la liniile de predare în limba franceză. De-a lungul anilor, acești absolvenți au devenit ambasadorii UMF Iași în toată lumea și sper că sunt mândri de educația dăruită de noi. În ultimii ani, am strâns în mod deosebit legăturile istorice și de suflet cu Franța, și datorită numărului mare de studenți francezi care studiază la Universitatea noastră. Am strâns legăturile cu Ambasada Franței, cu Centrul Cultural Francez și în urmă cu un an am devenit prima instituție de învățământ superior medical din Europa Centrală și de Est care oferă studenților săi oportunitatea de a avea acces la platforma educațională digitală globală (SIDES NG). În octombrie 2020, UMF Iași a semnat un contract de parteneriat cu UNESS International pentru accesul la platforma educațională digitală franceză, care permite pregătirea intensă a studenților francofoni pentru testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez). Acest contract a fost semnat în prezența reprezentanților Ambasadei Franței, Consulatului General al Franței la București, Ministerului Educației și Cercetării din România, Institutului Francez, Universităților din Iași, UNESS International și, bineînțeles, a reprezentanților Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).
De asemenea, în urmă cu doi ani, Universitatea noastră a fost primită și în clubul restrâns al membrilor titulari ai AUF, un privilegiu și în același timp un angajament extrem de important, cu atât mai mult acum, în aceste vremuri pandemice. Pentru că, trebuie să recunoaștem, suntem actorii principali într-o piesă grea, care ne provoacă să găsim soluții inteligente și pragmatice pentru una dintre cele mai grele provocări ale lumii de astăzi. Noi, specialiștii din sănătate și educație purtăm povara unei responsabilități uriașe nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor, pentru că cei pe care îi formăm ca viitori profesioniști și oameni de bază ai societății vor ține în mâini sănătatea semenilor din întreaga lume. Pandemia a întărit ideea că într-o lume care vrea să progreseze și să depășească orice obstacol – ca această pandemie, nu este loc de orgolii, de reușite individuale, de încremenirea trufașă într-un trecut glorios, ci de un efort comun și altruist. Știința nu are granițe, schimburile științifice interdisciplinare, bazele educaționale și de cercetare comune, sunt esențiale pentru ca omenirea să meargă în direcția corectă. Este necesar să fim rezilienți, dar mai ales solidari, iar AUF exact aceasta promovează: solidaritatea între instituțiile de învățământ superior și cercetare pentru implementarea proiectelor care transformă în mod concret sistemul universitar. Sub cupola AUF, UMF Iași a derulat proiecte deosebite, și aș aminti doar două dintre acestea, din perspectiva colaborării științifice. În calitate de membru titular al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a răspuns apelului lansat de AUF în colaborare cu Institutul Francofoniei pentru Guvernanța Universitară (IFGU) în luna mai 2020, vizând identificarea acțiunilor concrete în materie de asigurare a calității în guvernanța universitară, din Universitățile regiunii Europei Centrale şi Orientale (ECO), prin participarea cu 2 proiecte (Projet pilote visant à élargir le cadre institutionnel de la gestion universitaire et l’échange de bonnes pratiques en utilisant des outils de benchmarking și L’assurance de la qualité dans l’enseignement supérieur par la formation de spécialistes dans le domaine de la Réhabilitation Orale Complexe). În urma apelului, ambele proiecte au fost aprobate şi finanțate, implementarea acestora a început din 14 şi 19 octombrie 2020, fiind în prezent în proces de derulare.
Centrul de Reușită Universitară al UMF Iași este, de asemenea, o fereastră deschisă spre valorile francofoniei, un centru vibrant și activ, sub cupola căruia s-au desfășurat o serie de proiecte interesante.
UMF Iași este, așadar, o universitate care a înțeles și și-a asumat cu entuziasm valorile francofoniei, dar credem că pentru a progresa, pentru a face față provocărilor viitorului, trebuie să facem mult mai mult. Pentru că dacă este ceva de învățat și de înțeles din vremurile prin care trecem acum, și noi credem că este, trebuie să reînțelegem felul în care noi, universitățile din România, existăm. Să înțelegem că am ajuns, fiecare dintre noi, aproape de potențialul oferit de paradigma în care am funcționat în ultimul secol. Să înțelegem că nu suntem în competiție unii cu ceilalți, ci cu provocări globale. Să înțelegem că nu suntem singuri in fața competiției globale, ci că avem parteneri unii într-alții. Să realizăm că punând la un loc resursele individuale putem crea o forță cu adevărat competitivă. Viitorul universităților din Europa, chiar din întreaga lume, este al universităților cu adevărat francofile. Universități transnaționale și competitive la nivel global. Haideți să trecem peste dorința individuală și perfect naturală de a reveni la vechea normalitate și să încercăm, împreună, să construim o nouă viziune care să devină noua realitate. Să ne inspirăm unii de la alții fără frica de a ne fi furate ideile pentru a fi, împreună, mai puternici! Așadar, doamnelor și domnilor, aceasta este viziunea și invitația noastră, a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: Să punem bazele unei universități francofone europene!
Vă mulțumesc!