Conferințele „Grigore T. Popa”: „Filmul, ca scenariu de viață”

mai 27, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Seria Conferințelor „ Grigore T. Popa” continuă la UMF Iași în mediul online, cu o invitată de excepție: Irina Margareta Nistor, îndrăgit critic de film și traducător. Conferința intitulată „Filmul, ca scenariu de viață” va avea loc joi, 4 iunie, de la ora 19.30, prin intermediul platformei Microsoft Teams.

„Înainte de 1989, Irina Margareta Nistor era, pentru majoritatea românilor, doar o voce. Era o perioadă cenușie și rece, cu puține posibilități de entertainment, astfel că filmele văzute la video, toate traduse de Irina Margareta Nistor, ne ajutau să evadăm și să respirăm cu porția aerul Occidentului. După revoluție am avut ocazia să vedem și cine stă în spatele vocii atât de familiare: un critic de film talentat și un cinefil pasionat. De aceea suntem onorați că a acceptat invitația noastră de a conferenția online în cadrul Conferințelor «Grigore T. Popa» și sunt convins că va fi o întâlnire memorabilă”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

„Filmul este un posibil scenariu de viață, dar poate fi oricând și o inspirație, asemeni unui puzzle, ce trebuie cu grijă pus cap la cap, pentru soluții în momente de cumpănă! Mai poate fi și psihanalizată sau interpretată, ca în zațul de cafea, prima peliculă văzută, în oglindă cu cariera de mai târziu! Vă aștept întrebările, într-o întâlnire, care să ne facă bine, ca să mă simt și eu vindecătoare pentru o seară! Vă mulțumesc că m-ați primit ca musafir cinefil!”, a transmis Irina Margareta Nistor.

 

Fișă de prezentare

Irina Margareta Nistor a lucrat ca translator, înainte de 1989, la Televiziunea Română și a tradus în secret peste 3000 de filme înregistrate pe casete video, o temă dezvoltată în documentarul „Chuck Norris vs. Communism” (2015). După revoluție a devenit realizator de emisiuni de cinema și de 15 ani o auzim la radio, în emisiunea „Vocea filmelor”. Din 2012 organizează Festivalul de Psihanaliză și Film și este ambasadorul Festivalului Serile Filmului Românesc.