Dragi membri ai comunității academice a UMF Iași,
Aș vrea, pentru început, să vă spun că sunt alături de voi în aceste momente dificile. Ca și voi, urmăresc cu atenție, zi de zi, informațiile și măsurile luate de autorități pentru a limita propagarea epidemiei de coronavirus. Împreună cu echipa de conducere a Universității, lucrăm continuu și căutăm cele mai bune soluții pentru ca să ne putem desfășura activitatea didactică fără să schimbăm structura anului universitar.
Vineri, după ședința Consiliului de Administrație v-am trimis un mesaj în care vă anunțam programul pe termen scurt: vacanță în perioada 16-22 martie și, din 23 martie, ne vom desfășura activitatea didactică în online. Am luat decizia perioadei de vacanță de o săptămână din mai multe motive. În primul rând, pentru a ne organiza din punct de vedere tehnic pentru a desfășura întreaga activitate didactică online (cursuri, seminarii, lucrări practice și stagii), începând cu 23 martie. În al doilea rând, avem nevoie de acest răgaz pentru a găsi soluțiile administrative, corecte din punct de vedere juridic, de organizare în regim de tele-muncă. Și, nu în ultimul rând, în această săptămână, personalul tehnic-administrativ poate igieniza toate spațiile universității.
După această perioadă de vacanță, studenților li se recomandă să nu se întoarcă în campus și să îndeplinească cerințele academice în online, până la o notificare ulterioară. Sunt conștient că studenților le va fi dificil să învețe individual și să nu se întâlnească cu prietenii. Facem acest lucru nu doar pentru a-i proteja, dar și pentru a proteja alți membri ai comunității noastre care pot fi mai vulnerabili la această boală.
Decizia de a trece la activitatea didactică online nu a fost luată ușor. Scopul acestor schimbări este de a reduce la minimum necesitatea de a ne aduna în grupuri și de a petrece timp prelungit în apropiere unul cu celălalt în spații precum săli de clasă, săli de mese și clădiri rezidențiale. Acțiunile noastre sunt în concordanță cu recomandările oficialilor din domeniul sănătății cu privire la modul de a limita răspândirea COVID-19 și sunt, de asemenea, în concordanță cu deciziile similare luate de universități din Iași și din țară.
Veți primi, în scurt timp, mesaje care vă vor iniția, din punct de vedere tehnic, în tranziția către activitatea didactică în online.
Ca medic, am un gând special pentru cei care sunt în prima linie: este vorba despre medici, asistenți, infirmieri, despre tot personalul care lucrează în spitale și clinici. În zilele și săptămânile care urmează, vom avea și mai mult nevoie de ei. Iar ei au nevoie de toată susținerea, înțelegerea și căldura noastră. Sunt mândru că sunt membru al unei comunități în care oamenii pun binele comunității mai presus de propriul bine.
Cu drag,
Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu