Un eveniment de marcă al Școlii de Medicină Stomatologică din Iași îl reprezintă Al XI-lea Congres Internațional al Asociației Dentare Române pentru Educație (ADRE) și Ediția a XXIII-a a Zilelor Facultății de Medicină Dentară, UMF „Grigore T. Popa” Iași ”EXCELENȚĂ ÎN MANAGEMENTUL INTERDISCIPLINAR AL MEDICINEI DENTARE”, care se desfășoară în perioada 21-23 martie 2019, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Decan al Facultății de Medicină Dentară, UMF ”Grigore T. Popa”, și reunește peste 500 de participanți, din 13 țări (România, Turcia, Brazilia, SUA, Franța, Polonia, Maroc, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Israel, Italia, Republica Moldova) și peste 60 de speakeri internaționali și naționali.
Ziua Mondială a Sănătății Orale (20 martie) este marcată în acest eveniment amplu prin conferința ”Noua paradigmă a sănătății orale”, susținută de către Prof. Univ. Dr. Patrick Hescot, DMD, PhD (Franța), Expert OMS și fost președinte al celei mai prestigioase organizații mondiale de medicină stomatologică, respectiv Federația Dentară Internațională (FDI), sub cupola căreia sunt prezente asociațiile și societățile de stomatologie ale tuturor țărilor din lume.
Un alt moment important al congresului îl reprezintă secțiunea dedicată Zilei Internaționale a Sindromului Down (21 martie) – ocazie cu care se va înființa în cadrul Facultății de Medicină Dentară un nou Centru de Excelență, pentru pacienții disabilitați psiho-motor – copii și adulți.
Practica medicală stomatologică, de la studenți la praxis, este nucleul preocupărilor oricărui individ ce dorește să se inițieze și să performeze în domeniu. În acest sens, congresul pune la dispoziția practicienilor o multitudine de workshop-uri ce guvernează câmpul de atracție al studenților, rezidenților, masteranzilor, doctoranzilor, medicilor specialiști și primari din toate specialitățile medicinei stomatologice.
O temă centrală a FDI (World Dental Federation), care ne-a preocupat în mod special, este prevenția cancerului oral, dezvoltată într-un workshop coordonat de Prof. Univ. Dr. Norina Forna (ROMÂNIA), Prof. Univ. Dr. Patrick Hescot (FRANȚA) și Prof. Univ. Dr. Jean Christophe Fricain (FRANȚA), reunind 14 speakeri de marcă. În cadrul acestei secțiuni se vor stabili coordonatele protocolului de colaborare cuprins în programul de proiect al ERO (European Regional Organization) – FDI (World Dental Federation), din luna septembrie 2019, San Francisco.
Dezideratele estetice ocupă un rol esențial, chiar primordial, în managementul pacientului cu disfuncții ale sistemului stomatognat, motiv pentru care workshop-ul coordonat de Dr. Imad Ghandour (Franța) – lector internațional și trainer pentru Vita, Dentsply Sirona, Shofu, Saremco, Dumont Instruments, Kuraray and Kerr, cu experiență teoretică și practică vastă (de peste 10 ani), va dezvălui din tainele acestui domeniu atât de actual, cu profund impact în sfera digitală.
Gama antibioticelor, foarte implicată în terapia afecțiunilor stomatologice, acompaniază permanent Medicina Stomatologică; astfel, problemele sale specifice sunt dezbătute în Workshop-ul ”Antibioticele Mileniului III” – coordonat de Dr. Mihaela Moșneguțu, Director medical Antibiotice SA Iași.
Implantologia modernă completează în mod indispensabil stomatologia contemporană și este prezentă în congres prin multiple workshop-uri dedicate, organizate de companii ca Bredent, Biotec și Poka.
Utilizarea laserilor în stomatologie marchează era modernă a tehnicilor de vârf, fiind prezentă în congres prin conferința ”Laseri dentari – Ultimele Noutăți” și workshop-ul dedicat aplicațiilor laserilor în stomatologie, care se desfășoară sub coordonarea Dr. Francesco Maria Manconi (ITALIA) – lector național și internațional în Aplicațiile Laserilor în Stomatologie.
Alte workshop-uri care se vor desfășura în cadrul evenimentului abordează: instrumentarea mecanică a canalelor cu sistemul W&H Reciproc, tehnici de chirurgie și regenerare parodontală, tehnica „stamp“ de restaurare directă a leziunilor carioase utilizând rășinile compozite, modalități de reconstrucție ocluzală având la bază traiectoriile de dinamică mandibulară, abordarea urgențelor medicale și medico-dentare în praxis – simulare pe manechine și tehnici de analiză model: simulare DentScan – totalizând un număr de peste 10 workshop-uri propuse pentru participanții la congres.
Preocuparea permanentă pentru conceperea și realizarea unor proiecte dedicate fie practicii medicale, fie cercetării științifice interdisciplinare, este prezentă și în congres prin organizarea unei ample dezbateri cu tema ” Actualități și Perspective în Cercetare – Inovare”, la care vor participa reprezentați ai celor mai importante instituții de cercetare naționale și locale, precum și universități și academii, care sunt vechi parteneri ai Facultății de Medicină Dentară, UMF ”Grigore T. Popa”, Iași.
Un moment istoric pe care acest eveniment îl va reliefa este și Aniversarea a 71 de Ani de Învățământ Medical Stomatologic Ieșean, aflată pe fundalul Aniversării a 140 de ani de existență a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași – prin care se aduce un omagiu mentorilor care au inițiat, format și dezvoltat acest vast domeniu.
Medicina stomatologică, adusă la standardele cele mai înalte, reunește la Iași în perioada 21-23 martie elite profesionale, constituindu-se într-un autentic reper în arealul academic și științific național și internațional.