Interviu cu Prof. Univ. Dr. Lenuța Profire, Decanul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
D-nă Decan, Conducerea Universității a anunțat că se va organiza a doua sesiune de admitere, la începutul lunii septembrie, pentru Facultatea de Farmacie. În ultimii ani, s-a constatat o scădere a numărului de candidați pentru acest program de studii, la nivel național. Este păcat, pentru că au fost ani când concurența la Facultatea de Farmacie depășea cu mult concurența la celelalte facultăți, au fost concursuri de admitere și cu 24 de candidați/loc. De ce credeți că s-a ajuns în această situație?
Aș începe prin a le mulțumi Domnului Rector, Doamnei Președinte a Senatului, colegilor din Consiliul de Administrație și membrilor Senatului pentru că au agreat și aprobat propunerea de a se organiza a doua sesiune de admitere în luna septembrie doar pentru Facultatea de Farmacie. Într-adevăr, au fost ani când la Facultatea de Farmacie de la Iași concurența era foarte mare, între 20 și 25 candidați pentru un loc. Cum s-a ajuns aici? Sunt mai multe motive. În primul rând, atunci când era o concurență așa de mare, în țară erau mai puține facultăți de farmacie, mai exact erau patru centre universitare de tradiție: Iași, București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. La ora actuală sunt 12 centre universitare unde absolvenții de liceu pot opta pentru a urma studii de licență în specializarea farmacie. Prin urmare, luând în considerare, pe de o parte, oferta educațională generoasă pentru specializarea farmacie, iar pe de altă parte, declinul demografic al țării, avem o explicație pentru concurența mai mică din ultimii ani. Nu trebuie ignorat nici faptul că mulți absolvenți de liceu aleg sa urmeze studii universitare în străinătate.
„Standardele de calitate care asigură un proces educațional temeinic trebuie păstrate, chiar cu riscul unei concurențe mai scăzute în centrele universitare de tradiție”
A crescut numărul facultăților de farmacie, dar calitatea învățământului nu este aceeași peste tot…
Chiar dacă situația actuală impune luarea anumitor măsuri, ca de exemplu adaptarea și corelarea curriculei cu cerințele pieței muncii, standardele de calitate care asigură un proces educațional temeinic trebuie păstrate, chiar cu riscul unei concurențe mai scăzute în centrele universitare de tradiție. Și aici aș aminti faptul că în urma procesului de ierarhizare a programelor de studii realizată de către Ministerul Educației Naționale, Facultatea de Farmacie ieșeană s-a clasat în topul programelor pe domeniul farmacie, ocupând locul 1 în categoria programelor de tip A.
Este unanim acceptat faptul că societatea în care trăim este în continuă schimbare și de multe ori schimbarea nu este în bine. Tinerii din ziua de astăzi sunt pragmatici, își doresc să obțină o diplomă cât mai repede care să le asigure un job bine plătit și ca urmare încearcă să găsească o nișă prin care să obțină ceea ce își doresc cu mai puțin efort, chiar dacă acest lucru va fi în detrimentul lor. Mai devreme sau mai târziu această situație se va regla și se va face o selecție corectă. Strict pe domeniul farmaceutic, sunt convinsă că farmaciștii cu o pregătire temeinică vor fi apreciați, iar cei care vor decide acest lucru vor fi în primul rând pacienții. Fiecare dintre noi, care la un moment dat putem fi pacienți, mergem la farmacie nu pentru a primi un produs ca la supermarket, mergem la farmacie pentru a primi pe lângă medicamentul de care avem nevoie și sfaturile competente: când trebuie luat medicamentul, în ce doză, la ce reacții adverse ne putem astepta și cum le putem diminua sau contracara, ce risc de interacțiuni medicamentoase există în cazul unei polimedicații, ce dietă trebuie să urmăm, și multe, multe alte sfaturi, pe care numai farmacistul le poate da. Ceea ce se uită este faptul că farmacistul este un profesionist, și nu un “vânzător”, cum este catalogat pe nedrept de multe ori. Farmacistul este cel care consiliază pacientul și care empatizează cu acesta. La farmacie se merge fără a stabili o programare în prealabil. Farmacistul este la dispoziția pacientului șapte zile din șapte. Între farmacist și pacient se stabiliește o relație strânsă și specială, relație care vine dintr-un respect reciproc. Farmacistul respectă pacientul pentru suferința lui și se pune la dispoziția acestuia cu toată pregătirea profesională, iar pacientul îl respectă pe farmacist pentru profesionistul său și la care apelează cu mare încredere.
Spuneați că mai sunt și alte motive care au dus la scăderea numărului celor care vor să urmeze Facultatea de Farmacie.
În cadrul campaniei de promovare și consiliere a elevilor din Moldova – „Caravana UMF Iași”, acțiune pe care Universitatea a demarat-o încă din primăvara anului 2017, am constatat o tendință a elevilor de a se orienta către centrele universitare din zonele mai dezvoltate ale țării, în topul preferințelor situându-se București și Cluj-Napoca. Cu toate eforturile făcute în ultimii ani la nivel local, există un decalaj considerabil între zona Moldovei și alte zone din țară, ceea ce se răsfrânge într-o anumită proporție și în optiunile tinerilor de a alege centrul universitar ieșean. Cred că împreună cu profesorii și părinții trebuie să ne unim eforturile pentru a ne convinge copiii să rămână acasa, în Moldova și în Iași. Convingerea mea este că „omul sfințeste locul” și că zona se poate dezvolta doar prin tineri foarte bine pregătiți, iar viitorul nostru depinde de ei.
„Diploma de farmacist este recunoscută oriunde în Europa”
Este o facultate grea, studenții farmaciști trebuie să acumuleze o cantitate impresionantă de cunoștințe, astfel ca, la finalul studiilor, să cunoască toate aspectele legate de medicament, de la procesul de fabricație, până la eliberarea sa în farmacie. Iar la terminarea facultății, după o muncă asiduă, sunt de multe ori etichetați drept „vânzători de medicamente”.
Ați spus că este o facultate grea. Eu aș spune mai degrabă că este o facultate frumoasă pentru cei care și-au dorit să o urmeze și cărora le-a plăcut chimia și biologia în liceu. Este o facultate care-ți deschide foarte multe perspective, foarte multe opțiuni în carieră. Eu predau la anul IV și în discuțiile informale cu studenții mei îi întreb deseori unde se văd peste doi ani, când termină facultatea. Mulți îmi răspund că într-o farmacie comunitară, care este o opțiune importantă, dar de reținut că nu este singura. Facultatea asigură o pregătire solidă, iar la finalizarea studiilor tânărul farmacist are pregătirea necesară pentru a se dezvolta și în alte domenii decât farmacia comunitară. O altă opțiune importantă este industria farmaceutică, iar în Iași avem două mari companii farmaceutice – Antibiotice SA și Fiterman Pharma, unde absolvenții noștri sunt foarte apreciați, ei lucrând atât în zona de producție, distribuție dar și în sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare și „regulatory affairs”, care se ocupă cu documentația necesară înregistrării medicamentelor și cu relația cu autoritățile de reglementare. Un alt sector important unde farmaciștii sunt foarte apreciați sunt institutele de cercetare. În Europa fiecare companie farmaceutică deține și un institut de cercetare, farmacistul fiind implicat direct în dezvoltarea de noi molecule respectiv noi medicamente sau noi forme farmaceutice care să asigure o mai bună biodisponibilitate sau acțiunea țintită a substanței active. Avem absolvenți care ocupă poziții importante în companii farmaceutice din Europa și nu numai. Aș sublinia aici și faptul că, similar medicilor, diploma de farmacist este recunoscută oriunde în Europa.
„Farmacistul trebuie să dețină abilități dezvoltate de comunicare”
Revenind la carieră, pe lângă farmacia comunitară, companiile farmaceutice, institutele de cercetare, farmacistul poate alege să profeseze și în ate domenii: companii ce au în portofoliu produse dermato-cosmetice, suplimente alimentare, produse naturiste. Să nu uităm nici de laboratoarele de control și de analiză a medicamentlui, laboratoarele de toxicologie, laboratoarele clinice etc. N-aș omite nici posibilitatea ocupării unor poziții importante în diferite agenții naționale și internaționale care se ocupă cu reglementarea și siguranță terapiei cu medicamente, ca de exemplu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor medicale, Agenția Europeană pentru Medicamente etc. Indiferent de domeniul ales, farmacistul trebuie să dețină abilități dezvoltate de comunicare, prin care să reușească să transmită cunoștinte către pacienți, colegi, societate și astfel să se facă înțeles.
Și într-o farmacie de spital, care este cumva diferită de cea comunitară.
Sigur, farmacia de spital este o altă opțiune. Aș vrea să subliniez faptul că nu trebuie confundat farmacistul din farmacia de spital cu farmacistul clinician. Farmacistul clinician este farmacistul care, după absolvirea facultății, a ales să urmeze un rezidențiat în specialitatea farmacie clinică. În Europa, această ramură este foarte bine dezvoltată, în România este încă la început de drum. Farmacistul clinician este cel care, alături de medic, stabilește tratamentul corect și sigur pentru pacient, având în vedere ajustarea dozelor în diverse patologii, modul de administrare a medicamentelor injectabile (solvent, durată de administrare), administrarea unor medicamente în asociere și dimunuarea riscului unor interacțiuni medicamentoase etc.
Un farmacist adevărat trebuie să fie mai mult decât un bun cunoscător al medicamentului. D-na profesor Ursula Stănescu spunea că a cunoscut șefi de promoție care nu sunt cei mai buni farmaciști. Ce calități trebuie să aibă un farmacist „de top”?
Dacă mă refer strict la farmacia comunitară, nu este suficient ca farmacistul să dețină cunoștințe. Foarte important este ca el să reușească să le și transmită. Farmacia comunitară se bazează foarte mult pe relațiile umane. Farmacistul trebuie să asculte, să înțeleagă, să consilieze și să empatizeze cu pacientul. De multe ori pacientul vine în farmacie pentru farmacist, pentru relația pe care o are cu acesta și nu pentru farmacie. Liniștea care se citește pe chipul pacientului care pleacă din farmacie este pentru farmacist cea mai mare mulțumire.
„Absolvenții noștri trebuie să lupte pentru ce au investit în ei cinci ani de zile, să-și facă profesia pentru care-i pregătim, nu profesia pe care și-o doresc alții”
Te duci pentru profesionist, pentru „omul farmacist” și nu neapărat că-i mai ieftin sau că sunt promoții.
Poate că uneori la o farmacie găsești un medicament mai ieftin, este vorba însă de câțiva bănuți, pentru că medicamentele au preț impus, dar cred că relația care se stabilește între farmacist și pacient compensează aceste diferențe nesemnificative. De multe ori, în farmacie vin pacienți care nu au nevoie de un medicament, ci au nevoie să fie ascultați, înțeleși și încurajați să meargă mai departe. Este o relație interumană, de respect reciproc și după aceea o relație profesională.
Sunt lanțurile mari de farmacii care beneficiază de o publicitate agresivă, în detrimentul farmaciilor mici, care nu au aceleași posibilități financiare.
Nu sunt de acord cu reclamele, de multe ori agresive, la diferite medicamente din categora OTC, care sunt susținute fie de marile lanțuri farmacutice fie de diferite firme producătoare. Consider că situația actuală legată de profesia de farmacist se datorează, în mare măsură, politicii de promovare adoptate de lanțurile farmaceutice, care accentuează mult partea de marketing în detrimentul celei profesionale.
Farmaciștii care lucrează în lanțurile de farmacii au un target de îndeplinit, simt o presiune din acest punct de vedere.
Farmacistul simte o presiune când i se spune că dacă nu atinge targetul, nu primește salariul negociat. Cred că depinde de noi, farmaciștii, să schimbăm ceva, să luăm atitudine față de această politică care se practică în marile lanțuri de farmacii. Farmacistul trebuie să fie lăsat să-și facă profesia pentru care noi îl pregătim în facultate. Schimbarea trebuie să vină din interior, și mă refer aici la comunitatea farmaciștilor, nu trebuie să așteptăm să vină alții să ne rezolve problemele. Încerc să-mi motivez studenții, pentru că au un spirit tânăr, pe care nu trebuie să-l irosească. Trebuie să lupte pentru ce au investit în ei cinci ani de zile, să-și facă profesia pentru care-i pregătim, nu profesia pe care și-o doresc alții.
Să lupte și pentru a-și recâștiga statutul în societate. Farmacistul, ca și medicul, au același traseu profesional.
Într-adevăr, farmacistul și medicul au același statut și același traseu profesional, pornind de la facultate. Ambele programe de studii sunt de lungă durată: Farmacie – cinci ani, Medicină – șase ani. După finalizarea studiilor de licență, absolvenții noștri pot opta pentru un program de rezidențiat – ca în cazul absolvenților mediciniști. Pentru domeniul farmacie există două programe de rezidențiat – Farmacie clinică și Laborator farmaceutic, ce se desfășoară pe parcursul a trei ani. Totodată și parcursul profesional al farmacistului este similar cu cel al medicului, existând aceleași grade profesionale: farmacist rezident, farmacist specialist și farmacist primar.
Ce le transmiteți tinerilor care vor să urmeze această Facultate?
Dacă te pasionează chimia și biologia și vrei să afli mai multe despre cum funcționează organismul uman și cum răspunde la diferite medicamente, opțiunea trebuie să fie facultatea de farmacie. Vei avea ocazia să afli cum a evoluat terapia cu medicamente de la aspirină până la cele mai noi descoperiri din domeniul medicamenetelor biologice, vei face cunoștință cu terapia personalizată pe principiul farmacogenomicii, vei prepara cele mai noi forme farmaceutice având la bază recentele descoperiri în domeniul nanotehnologiei, vei avea bucuria de a studia calitatea unor produse farmaceutice și vei descoperi multe, multe alte lucruri interesante….. dar cel mai important lucru – vei putea schimba și salva vieți.