Șapte ani s-au împlinit de când profesorii de Biologie Mircea și Nina Nedea, cărora li s-au alăturat între timp și alți profesori inimoși de Chimie și Fizică, au înființat programul SAP-Ed((Studii aprofundate pentru elevii defavorizaţi) prin intermediul căruia au oferit meditații gratuite pentru admiterea la UMF Iași tinerilor din familii modeste. Proiectul, care beneficiază de sprijinul Asociaţiei „Alexandru Ioan Cuza“, prevede pregătirea suplimentară a elevilor de clasa a XII-a fără posibilităţi materiale, cu un venit de cel mult 400 de lei pe membru de familie, care doresc să dea admitere la Facultatea de Medicină, dar nu îşi permit să-şi plătească orele suplimentare de pregătire. Tot anul acesta, primii ”cursanți” ai proiectului au absolvit cu brio facultatea, prilej cu care marea familie SAP-ed, alcătuită din profesori, elevi și membri ai Aociației Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ Iași, au organizat un moment festiv. Evenimentul a avut loc duminică, 24 iunie, de la ora 10.00, în Sala Senat a UMF Iași.
Au participat soții Nița și Mircea Nedea, inițiatorii proiectului, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, ing. Paul Butnariu, președintele Asociației „Asociația Alexandru Ioan Cuza nr. 20 Iași”, precum și alți reprezentanți ai asociației, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, prof. dr. Camelia Gavrilă, fost şef al ISJ şi preşedinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaţilor, prof. Mihaela Mariana Țura, Inspector Școlar General Adjunct, prof. Vasile Sorohan, director adjunct al Colegiului Național „Costache Negruzzi” și alți profesori care s-au alăturat, în timp, proiectului, precum și beneficiarii SAP-ed: absolvenți, studenți și elevi.
„Proiectul Sap-Ed este unul extrem de interesant și îndrăzneț”
„Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași este una de tradiție. În acest an vom sărbători 139 de ani de la înființare. La ora actuală, are un număr de peste 12.000 de studenți, rezidenți și doctoranzi și se află pe poziții fruntașe în sistemele de evaluare internațională. Proiectul Sap-Ed este unul extrem de interesant și îndrăzneț și a avut șansa de a fi susținut și suportat de niște oameni extreme de generoși și apropiați vouă, cei care ați parcurs pregătirea alături de ei. Desigur, aceasta este o etapă, domnii profesori au început pregătirea dvs., universitatea a continuat-o și Cred că sunteți undeva la jumătatea drumului, pentru că, după absolvirea facultății, urmează perioada de pregătire în rezidențiat. Ne dorim foarte mult ca generozitatea și efortul domnilor profesori să se regăsească la final, în pregătirea dvs., iar beneficiarii să fim noi, societatea românească. Pentru că la ora actuală, societatea are nevoie mare de medici, farmaciști, medici dentiști, bioingineri medicali ș.a.m.d.”, a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
Profesorul Mircea Nedea, unul dintre cei mai apreciați profesori de Biologie din Iași, a subliniat, cu emoție, că SAP-Ed nu ar fi putut fi inițiat dacă „eu și soția mea Nina nu am fi provenit din familii foarte modeste, adică aș spune chiar foarte sărace”. Profesorul a ținut să mulțumească tuturor celor care l-au ajutat în demersul său: „colegilor și prietenilor” din „Asociația Alexandru Ioan Cuza nr. 20 Iași”, conducerii Inspectoratului Județean Iași și a Colegiului Național „Costache Negruzzi”, precum și celorlalți profesori de chimie și fizică care dau meditații gratuite în cadrul proiectului. Apoi, profesorul Nedea a făcut un bilanț al celor mai frumoși ani: „în cei șapte ani de proiect, s-au înscris 216 candidați, au rămas după evaluări 100, dintre care 68 au fost admiși la facultăți și 11 urmează să susțină examenul de admitere peste o lună“.
„Este un moment de fericire să vă vedem tineri absolvenţi ai UMF, efortul acesta este meritul şi munca voastră. Tot ce aţi obţinut până acum nu putem decât să apreciem că este rezultatul a ceea ce v-aţi dorit, prin multă muncă, multă emoție și stress, pentru că sunt convins că viaţa de student nu presupune doar lucruri fericite şi bucuroase, ci şi momente în care ați plâns, fie de nefericire, fie de fericire”, le-a transmis tinerilor absolvenți ing. Paul Butnaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi și președinte al „Asociaţiei Alexandru Ioan Cuza nr. 20” din Iași. La finalul discursului său, ing. Butnaru i-a îndemnat să își aducă aminte de susținerea primită și să ajute, la rândul lor, pe alții, atunci când vor avea ocazia. „Vă spun ceea ce v-am spus și la prima noastră întâlnire. Am dori ca ceea ce ați obținut din partea domnilor profesori Mircea Nedea și Nina Nedea să nu uitați, să vă aduceți aminte când veți avea și voi oportunitatea de a sprijini un semen de-al vostru”.
„Drumul meu spre medicină a început cu domnii profesori”
Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a subliniat dimensiunile umaniste ale unui astfel de „proiect științific, proiect pedagogic și umanitar”: „Pentru mine înseamnă dăruire, înseamnă să-ți pese de comunitate, să-ți pese de ceilalți, să asumi valori umaniste profunde și să le transformi în ceva palpabil. Cred că toți avem obligația să nu lăsam lumea așa cum am găsit-o, să o facem mai bună, să încercăm să o schimbăm. Este ceea ce Asociația Cuza a făcut, și valorile pe care le reprezintă ei și lume aceea din care vin – discretă, elegantă, care înseamnă responsabilitate, solidaritate, fraternitate, aceste valori pot fi trasnferate la suprafață, văzute și concretizate în acest proiect. Nu întâmplător, doi profesori de calitate ai școlii ieșene au fost cei care au deschis drumul, alături de care s-au așezat și alții, care au venit acum, când medicina nu înseamnă doar examen de biologie, ci și de fizică, și de chimie. Este o solidaritate extreme de importantă a comunității profesionale ieșene în realizarea acestui proiect”.
Emoții și bucurie au transmis și „absolvenții lui Nedea”, care au mulțumit celor care i-au ajutat să-și îndeplinească un vis: de a ajunge studenți la UMF Iași. „Drumul meu spre medicină a început cu domnii profesori. Gândindu-mă la începutul proiectului, îmi aduc aminte că exact la prima întâlnire, domnii profesori au spus că pot veni și părinții. Mama mea a fost invitată, i-a plăcut foarte mult și, după ce a ieșit de la acea ședință – noi rămânând să facem pregătire, în drum spre casă a început să plângă. Mi-a povestit că toți oamenii de pe stradă se uitau la ea, crezând că-i supărată, dar ea plângea de fericire și bucurie că sunt acolo. Așadar vă mulțumesc mult că m-ați ajutat să-mi fac părinții mândri și că am reușit să ajung în acet final de drum”, a transmis Mihaela Marc, absolventă a Facultății de Medicină Generală.