Conferința „Nadia și Securitatea”
Istoricul Stejărel Olaru va conferenția la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași despre subiectul ultimei sale cărți, „Nadia și Securitatea”. Evenimentul va avea loc miercuri, 8 iunie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.
Expert în istoria serviciilor de informații, Stejărel Olaru a explicat, într-un interviu, alegerea sa de a cerceta povestea Nadiei Comăneci așa cum se desprinde din arhivele securității, dar și din mărturiile apropiaților marei gimnaste: „M-am oprit asupra ei din mai multe motive: pentru că o consider cel mai mare sportiv al României – sportiv, nu gimnastă. Și având această imagine, cu performanțele de rigoare în spate, m-am gândit că este subiectul perfect pentru a aborda nu doar biografia ei, ca fir călăuzitor al cărții – deci, narațiunea principală – ci și de a aborda subiecte mai puțin cunoscute de public și la fel de puțin abordate în istoriografie, anume cât de adâncă a fost implicarea regimului comunist în domeniul sportiv și în cel al gimnasticii feminine. Mi s-a părut o adevărată oportunitate subiectul, mai ales că sunt destule arhive care susțin o astfel de cercetare”.
–-
STEJĂREL OLARU este istoric, specializat în istoria serviciilor de informații. A fost consilier de stat pe probleme de securitate națională la Cancelaria prim-ministrului, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
În domeniul media a colaborat, începând cu anul 1999, cu diverse publicații, precum Evenimentul Zilei, Cotidianul sau Jurnalul Național. Începând cu anul 2005 a realizat emisiuni culturale la Realitatea TV și TVR1. În perioada 2010-2013 a fost moderator al emisiunii Rezistența prin cultură, TVR Cultural și colaborator permanent al emisiunii de politică externă Fără frontiere, TVR 1 (2010-2011); Realizator, documentarist, narator pentru zeci de filme documentare și emisiuni la Radio România, TVR și Realitatea TV, printre care și documentare din seria Reconstituiri coordonată de Lucia Hossu Longin (2007-2008-2009 – TVR 1): Richard Wurmbrand, Atacul de la Berna, Băieții răi, Fă-l să dispară, Ministerul adevărului, Culianu în țara lui Ceaușescu, O crimă la Chicago, Operațiunea Grecia, Demonul simplificării, Nesfârșita suferință, Îngerul cu păcate grele, Partizanii libertății, Un general din Est, Domnul cu papion.
A publicat Securiștii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliție politică (în colab., Polirom, 2002), Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Brașov (în colab., Polirom, 2003; 2017), Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației RPR de la Berna (februarie 1955) (Polirom, 2003), Vademekum Contemporary History Romania. A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places (în colab., Commissioned by Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, 2004), Stasi și Securitatea (în colab., Humanitas, 2005), Rîmaru – Butcher of Bucharest (în colab., Profusion Book Publishing House, 2012), Agentul nostru Victor (Polirom, 2018), Maria Tănase. Artista, omul, legenda (Corint, 2019) și Nadia și Securitatea (Omnium, 2021).