Conferința „Nadia și Securitatea”

mai 30, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

Istoricul Stejărel Olaru va conferenția la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași despre subiectul ultimei sale cărți, „Nadia și Securitatea”. Evenimentul va avea loc miercuri, 8 iunie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași.

Expert în istoria serviciilor de informații, Stejărel Olaru a explicat, într-un interviu,  alegerea sa de a cerceta povestea Nadiei Comăneci așa cum se desprinde din arhivele securității, dar și din mărturiile apropiaților marei gimnaste: „M-am oprit asupra ei din mai multe motive: pentru că o consider cel mai mare sportiv al României – sportiv, nu gimnastă. Și având această imagine, cu performanțele de rigoare în spate, m-am gândit că este subiectul perfect pentru a aborda nu doar biografia ei, ca fir călăuzitor al cărții – deci, narațiunea principală – ci și de a aborda subiecte mai puțin cunoscute de public și la fel de puțin abordate în istoriografie, anume cât de adâncă a fost implicarea regimului comunist în domeniul sportiv și în cel al gimnasticii feminine. Mi s-a părut o adevărată oportunitate subiectul, mai ales că sunt destule arhive care susțin o astfel de cercetare”.

—-

STEJĂREL OLARU este istoric, specializat în istoria serviciilor de informații. A fost consilier de stat pe probleme de securitate națională la Cancelaria prim-ministrului, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

În domeniul media a colaborat, începând cu anul 1999, cu diverse publicații, precum Evenimentul Zilei, Cotidianul sau Jurnalul Național. Începând cu anul 2005 a realizat emisiuni culturale la Realitatea TV și TVR1. În perioada 2010-2013 a fost moderator al emisiunii Rezistența prin cultură, TVR Cultural și colaborator permanent al emisiunii de politică externă Fără frontiere, TVR 1 (2010-2011); Realizator, documentarist, narator pentru zeci de filme documentare și emisiuni la Radio România, TVR și Realitatea TV, printre care și documentare din seria Reconstituiri coordonată de Lucia Hossu Longin (2007-2008-2009 – TVR 1): Richard Wurmbrand, Atacul de la Berna, Băieții răi, Fă-l să dispară, Ministerul adevărului, Culianu în țara lui Ceaușescu, O crimă la Chicago, Operațiunea Grecia, Demonul simplificării, Nesfârșita suferință, Îngerul cu păcate grele, Partizanii libertății, Un general din Est, Domnul cu papion.

A publicat Securiștii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliție politică (în colab., Polirom, 2002), Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Brașov (în colab., Polirom, 2003; 2017), Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației RPR de la Berna (februarie 1955) (Polirom, 2003), Vademekum Contemporary History Romania. A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places (în colab., Commissioned by Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, 2004), Stasi și Securitatea (în colab., Humanitas, 2005), Rîmaru – Butcher of Bucharest (în colab., Profusion Book Publishing House, 2012), Agentul nostru Victor (Polirom, 2018), Maria Tănase. Artista, omul, legenda (Corint, 2019) și Nadia și Securitatea (Omnium, 2021).