Zilele UMF Iași: sesiuni științifice „Best of Research”
Programul științific al zilelor UMF Iași 2024 cuprinde și o serie de sesiuni științifice de excepție: „Best of Research”, programată marți, 10 decembrie, în Aula „George Emil Palade”. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr Dan Gabriel Duda și prof. univ. dr. Cristian Apetrei, care vor deschide sesiunea cu un dialog captivant despre cercetare și exemple de bune practici.
Prof. univ. dr. Cristian Apetrei este profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite ale Americii. A început facultatea în comunism și a terminat-o în 1990, când România începea să fie cuprinsă de febra capitalismului sălbatic. În ultimul an de facultate, a fost reprezentant al studenților în Senatul Universității de Medicină și Farmacie din Iași și a fost martorul direct al fierberii revoluționare care a cuprins și mediul academic. A obținut un doctorat în microbiologie și a fost, câțiva ani, cadru didactic la UMF Iași. Pasionat de virologie, a avut șansa de a ajunge în laboratoare importante din Franța, Africa și Statele Unite, studiind diversitatea si patogeneza HIV. A obținut numeroase premii și burse în Statele Unite ale Americii, Australia, Elveția și Africa de Sud. Printre realizările profesionale se numără publicarea a peste 200 de articole in extenso și capitole de carte, evaluarea anuală a zeci de manuscrise, în calitate de peer-reviewer al unor reviste de prestigiu, un indice Hirsch cu valoare 46 conform Web of Science Core Collection. În 2022, prof. univ. dr. Cristian Apetrei a devenit Doctor Honoris Causa al UMF Iași.
Prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda este absolvent al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Doctor în Științe Medicale (Chirurgie Gastrointestinală) al Tohoku University Graduate School of Medicine, Japonia. În prezent ocupă funcția de cercetător principal la Departamentul de Radioterapie-Oncologie si profesor asociat la Harvard Medical School (HMS), Boston, Massachusetts, SUA. A ocupat funcțiile de instructor, HMS și asistent în Biologie, MGH între 2004 și 2007, profesor Asistent, HMS, cercetător Asistent, MGH în perioada 2007-2012 și cercetător Asociat, MGH în perioada 2012-2016. Din anul 2016 este si director al Programului de Cercetare Translațională în Radioterapie pentru Tumori Gastrointestinale. Conduce secția de Cercetare Oncologică din cadrul Asociației Internaționale a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor (IASGO) din 2013 și a devenit Secretarul General al acestei organizații în 2015. În 2021, prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda a devenit Doctor Honoris Causa al UMF Iași.
……….
„Best of Research”, program detaliat (marți, 10 decembrie, Aula „George Emil Palade”)
9:30 – 10:30: Dialog despre cercetare
- Moderatori și lectori invitați: Prof. Dr. Dan Duda și Prof. Dr. Cristian Apetrei
O discuție interactivă despre bunele practici și direcțiile de viitor în cercetare.
11:00 – 12:30: Prezentarea rezultatelor cercetării medicale – Sesiunea I
- Moderator: Prof. univ.dr. Cristian Apetrei
- Prezentări:
- Sympatholytic device-based therapies for hypertension (Prof. Iliescu și colectiv)
- Targeting inflammatory mediators in experimental severe asthma with acute lung injuries (Cristina Mihaela Ghiciuc și colaboratori)
- The clinical utility of accurate triplex qPCR detection of nephropathogenic viruses in KTRs (Prof. R. Ursu și colectiv)
- Prevention of cisplatin-induced nephrotoxicity in cancer patients (S. Volovat și S. Hogas)
- High prevalence of liver fibrosis among general population: a Romanian population-based study (Prof. Anca Trifan și colaboratori)
13:30 – 15:00: Prezentarea rezultatelor cercetării medicale – Sesiunea II
- Moderator: Prof. univ. dr. Dan Gabriel Duda
- Prezentări:
- Insights into the role of micronutrients in inflammatory bowel disease (Gilca Georgiana, G. Ștefănescu)
- Progress in advanced biomaterials supports for precision regenerative medicine (Gianina Dodi)
- Microbiota in CKD (Luminița Voroneanu și colaboratori)
- Hemodiafiltrarea (Adrian Covic și echipa)
- The Cannabinoids and Pain: the Good, the Bad and the Ugly (Bogdan-Ionel Tamba)
15:30 – 17:00: Prezentarea rezultatelor cercetării medicale – Sesiunea III
- Moderator: prof. univ. dr. Monica Hancianu
- Prezentări:
- Echipa MAVIS Artificial Heart
- Tromboza de venă portă la pacienții cu ciroză hepatică virală C responderi la tratament antiviral (Asist. Dr. Laura Huiban)
- Parametri renali în subtipuri moleculare de adenocarcinom acinar prostatic (Șef lucr. Dr. Andrei Daniel Timofte)
- Riscul de infecție cu Clostridioides difficile la pacienții cu tratament cu inhibitori de pompă de protoni: Review sistematic și Meta-Analiză (Drd. Iov Floria Diana)
- Boala renală polichistică cu transmitere autosomal dominantă – tratamentul patogenic și experiență Spitalul Parhon (Drd. Agavriloaei Bogdan-Dumitru)
- Reconstrucția fracturilor complexului zigomatic asistată de planificare chirurgicală virtuală și navigație intraoperatorie (Drd. Bănărescu Mădălina)
- Cercetare în oncologie, de la preclinic la translarea în practică (Drd. Ioana Creangă – Murariu)