Zilele UMF Iași 2024: 145 de ani de excelență în învățământul medical superior și 50 de ani de la decernarea premiului Nobel lui George Emil Palade

nov. 26, 2024 | @ Academic | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași celebrează, în perioada 8 – 13 decembrie, 145 de ani de învățământ medical superior în România. Cu această ocazie, Universitatea va aduce un omagiu și marelui om de știință George Emil Palade, la împlinirea a 50 de ani de la acordarea Premiului Nobel pentru Fiziologie, prin organizarea simpozionului „Semicentenarul Nobelului Românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”, dar și prin lansarea a două albume de excepție despre marele savant născut la Iași: un album filatelic, în parteneriat cu Romfilatelia, și albumul documentar „Între Nobel și Iași, George Emill Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”.
Printre personalitățile care vor fi prezente la eveniment se numără profesorul Martin Lee Chalfie – câștigător al Premiului Nobel pentru chimie în 2008, profesorul Ole Holger Petersen – renumit fiziolog și cercetător, care a deținut poziții prestigioase în instituții de cercetare din Marea Britanie, inclusiv la Universitatea Cardiff sau dr. Peter Hegyi, membru al Academiei de Știinţe din Ungaria și directorul Centrului de Medicină Translațională de la Universitatea Semmelweis din Budapesta.

„Anul acesta, Zilele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au o însemnătate aparte. Pe lângă celebrarea a 145 de ani de excelență în educația medicală, sărbătorim și jumătate de secol de la momentul istoric în care George Emil Palade, una dintre personalitățile științifice de seamă născute la Iași, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, în semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale fundamentale în domeniul biologiei celulare. Cu această ocazie, am pregătit un program științific și cultural special, care va reuni personalități academice, cadre didactice, studenți și invitați internaționali de prestigiu,  precum laureatul premiului Nobel pentru Chimie în 2008, prof. Martin Chalfie”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Conferința „UNIVERSITATEA. Considerații privind provocările actuale din învățământul universitar românesc”

La Ceremonia de deschidere a Zilelor UMF Iași, care va avea loc duminică, 8 decembrie, de la ora 10.00,  sunt invitați atât membri ai comunității academice a Universității, cât și oficialități ale Iașului și reprezentanți ai celorlalte universități de stat ieșene. În cadrul festivității vor fi premiate cadrele didactice care au obținut în acest an titlul de profesor, precum și studenți cu rezultate academice remarcabile și câștigătorii unor competiții studențești recente, precum NephroHackaton sau Heart Hackathon.

Un moment central al primei zile îl reprezintă conferința susținută de prof. univ. dr. Gheorghe Popa, care va aborda provocările actuale ale învățământului superior românesc.

Prof. univ. dr. Gheorghe Popa este fizician, fost profesor de fizica plasmei în cadrul Facultății de Fizică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A ocupat funcțiile de rector (1992–2000) al Universității „Al. I. Cuza” și prorector cu activități de cercetare (1990-1992 și 2004–2012). Între 2003 și 2005, a fost secretar de stat cu probleme de cercetare în Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului (MECT).

În prelegerea propusă, prof. univ. dr. Gheorghe Popa își propune să analizeze cele două elemente principale ale vieții academice din universitate, pregătirea profesională și cercetarea științifică, în condițiile societății actuale și ale progresului tehnologic, precum și provocările ce stau în fața universităților românești, inclusiv cea a unui posibil conflict militar.

Programul va continua cu vernisajul expoziției „George Emil Palade și moștenirea unei vieți dedicate cercetării”, în Muzeul de Istorie a Medicinei.

SARS-CoV-2 în România după descoperirea vaccinului anti-COVID și Bucuriile datoriei

Prof. univ. dr. Cristian Apetrei, unul dintre specialiștii care au combătut cu luciditate, răbdare și umor teoriile conspirației legate de vaccinul anti-Covid, vine din nou la UMF Iași pentru a susține o conferință, dar și pentru a-și lansa o carte inedită „scrisă” pe Facebook, „Bucuriile datoriei”, apărută în acest an la Editura Junimea. Evenimentul va avea loc luni, 9 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”.

Titlul conferinței – „SARS-CoV-2 în România după descoperirea vaccinului anti-COVID” sau „Despre eroare ca orice altceva decât comedie” nu lasă loc de interpretări, mai ales că autorul, reputat specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, nu este la prima analiză de acest gen, fie ea pe Facebook sau în mediul academic. Conferința va fi urmată de prezentarea voumului „Bucuriile datoriei” – o colecție de postări scrise în perioada pandemică, în care autorul a încercat să demonteze, cu argumente științifice, într-un limbaj accesibil publicului larg, toate elucubrațiile „antivaxerilor”.

„Celebration session of the remarkable contributions of George Emil Palade to modern cell biology”

Tot luni, de la ora 13.00, în Aula Centrului de Simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”, se va desfășura simpozionul științific intitulat „Semicentenarul Nobelului românesc – 50 de ani de la conferirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină profesorului George Emil Palade”.

„Un moment unic și deosebit al acestei zile va fi prezența profesorului Martin Chalfie, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2008. Aceasta este o ocazie extraordinară pentru comunitatea noastră academică de a interacționa cu o personalitate de talie mondială, a cărei muncă reprezintă un exemplu de excelență și inspirație pentru viitoarele generații de cercetători.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

La această sesiune omagială va participa, online, doamna academician Maya Simionescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Biologice a Academiei Române, care va vorbi despre „moștenirea” marelui savant George Emil Palade.

Prof. univ. dr Ole Petersen va vorbi despre „Control of Pancreatic Secretion: My Interactions with George Palade”, iar dr. Peter Hegyi va ține o prelgere intitulată „From Science to Society”.

Evenimentul va fi completat de prezentările prof. univ. dr Dan Gabriel Duda – „Transforming Liver Cancer Treatment Through Translational Studies of the Tumor Microenvironment”, prof. univ. dr. Cristian Apetrei – „Histoire de la folie au temps des pandemies” și academician Irinel Popescu – „Prezervarea organelor pentru transplant”.

Programul Zilelor Universității continuă cu prezentări șiințifice și manifestări culturale până vineri, 13 decembrie, când va avea loc lansarea celor mai noi titluri apărute la Editura „Gr. T. Popa”. În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Cătălin Vasilescu își va lansa volumul „Dragul meu Wallace. Istoria zilei în care sir Charles Darwin și-a pierdut eleganța”, apărut la Editura Humanitas, în acest an.

Vezi programul complet al Zilelor UMF Iași 2024, AICI.