UMF Iași, singura universitate de medicină din România care inaugurează o galerie de artă transdisciplinară
Marți, 20 iunie, de la ora 19.00, la sediul Centrul Cultural „I.I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”din Iași (clădirea din str. Gheorghe Săulescu, nr. 4), se va inaugura Salonul de artă „Dr. Ștefan Possa” / Galerie de Artă Transdisciplinară, unul dintre cele mai mari spații expoziționale din Moldova. Salonul „Dr. Ștefan Possa” este un proiect coordonat de dr. Richard Constantinescu – director al Centrul Cultural „I.I. Mironescu” și prof. univ. dr. Cristian Ungureanu – prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, care au editat și albumul „Flori-Autoportrete, Instalație Multimedia de Arte Vizuale”, publicat în colecția „Medicină narativă” a Editurii „Gr. T. Popa”.
„Invit colegii și studenții universității noastre la acest eveniment de excepție, celebrarea frumosului, a culorii și a vieții: inaugurarea unui salon de artă care poartă numele unuia dintre universitarii și practicienii de prestigiu ai Iașului, dr. Ștefan Possa. În viitorul apropiat ne-am propus, împreună cu Centrul Cultural «I.I. Mironescu» și Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași, un amplu demers artistic, despre care voi vorbi la momentul respectiv, dar pe care-l considerăm cel mai îndrăzneț ansamblu expozițional dintr-o universitate de medicină și farmacie din lume. Sunt convins că Salonul «Dr. Ștefan Possa» va aduce membrii comunității împreună, pentru că doar împreună putem să evoluăm, numai transdisciplinar putem înțelege și locui planeta și doar artistic e firesc să viețuim”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
O „Casă a Artelor”
„Centrul Cultural «I.I. Mironescu» funcționează într-o veche casă boierească, în centrul Iașului, și a fost firesc să ne gândim la un nume pentru salonul ce urma să-l proiectăm pe cele două etaje ale clădirii din strada Gheorghe Săulescu nr. 4. Dr. Ștefan Possa și-a imaginat o «Casă a Artelor» în mijlocul Capitalei Moldovei. Ștefan Possa a fost profesor de Patologie internă la Facultatea de Medicină din Iași și profesor de Anatomie artistică la Școala de Belle-Arte din Iași. Dr. Ștefan Possa nu era «doar» colecționar de artă, ca mulți dintre medici, ori finanțator al unor muzee și colecții de artă. El a intuit că Iașul poate deveni un centru important al artelor și a declanșat o «mișcare» cu un puternic impact local, zonal și național. Războiul și capriciile vieții au întunecat acest vis. Însă, prin parteneriatul cu Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași, am putut împlini, peste un secol, «visul ce-a fost visat». Activitățile desfășurate de Centrul Cultural «I.I. Mironescu», conlucrarea cu profesorii și studenții de la Arte și inaugurarea Salonului «Dr. Ștefan Possa» reaprind flacăra ilustrului înaintaș”, a subliniat și dr. Richard Constantinescu, director al Centrului Cultural „I.I. Mironescu”.
„La invitația dlui prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector al Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași, și a dlui dr. Richard Constantinescu, director a Centrului Cultural «I.I. Mironescu» al UMF Iași, precum și în virtutea tradiției impresionante, clădite în mai bine de un veac și jumătate, a dialogului creator dintre medicii și artiștii ieșeni, un grup de o sută douăzeci și cinci de studenți, absolvenți și profesori ai specializării Pictură din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design – Universitatea Națională de Arte «George Enescu» din Iași a realizat o monumentală instalație picturală ce reunește trei sute douăzeci de pânze/«autoportrete florale». Fiecare artist și-a proiectat propria personalitate și sensibilitate poetică în florile pe care le-a ales, în formula compozițională și tehnologiile picturale care-i definesc amprenta stilistică. Ansamblul acestei veritabile „grădini suspendate” inaugurează Salonul «Dr. Ștefan Possa», galerie de artă transdisciplinară, împlinind năzuința doctorului Ștefan Possa, acela de a întemeia la Iași o «Casă a Artelor»”, a explicat demersul cultural prof. univ. dr. Cristian Ungureanu, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.
Centrul Cultural I. I.Mironescu
În primăvara anului 2022 Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a inaugurat Centrul Cultural „I.I. Mironescu” – primul centru cultural al unei instituții medicale de învățământ superior din Europa. UMF Iași și Centrul Cultural „I.I. Mironescu” au dezvoltat parteneriate cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul” din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași și cu alte entități culturale din țară. S-au organizat expoziții de artă plastică, foto-documentare, lansări de carte și lecturi publice, emisiuni radio-tv, proiecții de film, dezbateri și ateliere de pictură și s-au pus în scenă piese de teatru.