In memoriam Prof. Univ. Dr. Gabriela Ştefănescu (17.03. 1968 – 14.09.2024)
Cu profundă tristețe, conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași își exprimă regretul pentru dispariția fulgerătoare a doamnei Prof. Univ. Dr. Gabriela Ștefănescu. O veste copleșitoare pentru întreaga comunitate academică a UMF Iași.
Medic extraordinar, profesor devotat și prodecan al Facultății de Medicină timp de opt ani, un adevărat model de excelență profesională și umană, doamna profesor lasă o amintire de neșters în comunitatea noastră academică și medicală.
Activitatea sa profesională a fost marcată de o pasiune profundă pentru știință și medicină, dar și de o dorință arzătoare de a aduce alinare și speranță pacienților săi.
Absolventă a Liceului „Ștefan cel Mare” din Suceava, Gabriela Ștefănescu și-a urmat chemarea către medicină la Iași. La finalizarea studiilor, și-a ales una dintre cele mai apreciate specialități – gastroenterologia. Pasiunea pentru medicină și pentru știință a dus-o la obținerea titlului de doctor în științe medicale și îmbrățișarea unei frumoase cariere didactice, pe lângă cea de medic, obținând titlul de profesor universitar în 2023. De-a lungul întregii sale cariere, a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea învățământului medical superior ieșean și la consolidarea unei echipe de excepție în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie.
Doamna prof. univ. dr. Gabriela Ștefănescu a avut o activitate științifică prolifică. A făcut parte din comitetul de organizare a numeroase evenimente științifice naționale și internaționale, este autor și coautor a unor manuale pentru studenți, a publicat în tratate de specialitate de referință, precum „Tratatul de psihiatrie” și „Gastroenterologie și Hepatologie Clinică”, a scris numeroase articole în reviste de specialitate cotate ISI sau BDI și a prezentat peste 200 de lucrări științifice la conferințe naționale și internaționale.
Întotdeauna preocupată de binele celor din jur, atât în cadrul Universității de Medicină și Farmacie, cât și în activitatea sa clinică, Gabriela Ștefănescu a fost un reper de profesionalism, integritate și altruism. Colegii, prietenii, studenții, rezidenții și pacienții săi o vor păstra în inimile lor ca pe un mentor de excepție, medic devotat și un om de o rară noblețe.
Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente dificile. Dumnezeu să o odihnească în pace!
Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
Trupul neînsuflețit al doamnei Prof. Univ. Dr. Gabriela Ștefănescu va fi depus la Biserica Pogorârea Sf. Duh, Bucium, începând cu ziua de marți, 17 septembrie. Slujba de înmormântare va avea loc la aceeași biserică, miercuri, 18 septembrie, ora 12.00.
…………..
Colectivul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului ,,Sf. Spiridon” din Iași, devastat de durere și încă sperând că așa ceva nu este real, anunță că draga noastră colegă Prof. Dr. Gabriela Ștefănescu a plecat în mod neașteptat mai aproape de alte dimensiuni în data de 14 septembrie 2024.
Doamna Prof. Dr. Gabriela Stefanescu a fost medic primar gastroenterolog, profesor universitar, Prodecan timp de opt ani, și mai mult decât atât, a fost o mamă, soție și o fiică exemplară, care putea oricând ,,muta munții din loc” pentru cei de lângă ea, dar și pentru un om străin aflat în nevoie.
Absolventă eminentă a Liceului „Ștefan cel Mare” din Suceava, venită la Iași pentru a-și urma visul de a deveni medic, reușește prin concurs de rezidențiat să obțină una dintre cele mai râvnite specialități – gastroenterologia. Îmbrățișează și cariera universitară. Devine doctor în științe medicale. Parcurge toate etapele unei cariere universitare de succes, ajunge profesor universitar în anul 2023.
Și-a iubit familia, a fost o mama si o soție dedicată. A iubit viața și a inspirat bucurie și pofta de a trăi tuturor celor din jur. Mereu zâmbitoare, cu gropițe în obraji pe fața ei frumoasă, aducea liniște și calm în situații dificile. Și-a iubit și colegii pe care i-a întâmpinat mereu cu dorința de a ajuta, perseverentă și o ținută profesională rar întâlnite. Și-a iubit pacienții pe care i-a îngrijit până în ultima zi a vieții sale.
Atât în Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie cât și în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Gabriela Ștefănescu a strâns în jurul ei oameni, colegi, prieteni, și echipe cu un spirit prietenos dar serios, iubitor dar responsabil, relaxat dar tenace reușind să creeze mereu un climat de eficiență și înaltă ținută profesională pe care ne bazăm cu toții moment de moment.
Gabriela Ștefănescu își lasă în urmă fiul, Dr. Bogdan Ștefănescu pe care tocmai ce l-am îmbrățișat drept coleg în comunitatea medicală ieșeană, soțul, Prof. Univ. Dr. Cristinel Ștefănescu – respectat membru al comunității academice medicale din Iași, și un grup numeros de colegi care sunt astăzi mai săraci emoțional, mai triști, și care, cu siguranță, au pierdut un reper de profesionalism, de încredere și de omenie.
Personalitatea Doamnei Prof. Univ. Dr. Gabriela Ștefănescu ne obligă ca moment de moment să o purtăm în amintire drept model profesional și modul de viață, iar toate momentele care ne leagă de Dumneaei ne obligă să îi celebrăm viața cu prietenie, respect și permanentă amintire.
Durerea a zguduit pe toți cei care am cunoscut-o, întreaga comunitate de gastroenterologie și hepatologie regretă profund ca nu a avut mai mult timp și poate nu și-a putut exprima suficient prețuirea pentru personalitatea specială a Doamnei Doctor Gabriela Ștefănescu.
Suntem alături de familie în aceste momente tragice.
„Gabi, te iubim!”,
Colectivul Institutului de Gastroenterologie din cadrul Spitalului ,,Sf. Spiridon” din Iași
……….
A fost un privilegiu să fiu conducătorul de doctorat, îndrumătorul în specialitate, mentorul dnai Prof Gabriela Ștefănescu. Mi-a adus bucurie, ca tuturor celor în preajma cărora se afla, prin zâmbetul ei, gentilețe, optimism. Am fost fericit și mândru când a ajuns profesor universitar. Am simțit-o aproape, a avut întotdeauna un comportament ireproșabil. Mi-a fost foarte dragă! Mă doare absența ei!
Prof. Univ. Dr. Carol Stanciu