UMF Iași și UNESS International au pus bazele unui „pod digital educațional între Franța și Iași”

oct. 14, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Marți, 13 octombrie 2020, de la ora 10.00, a avut loc ceremonia de semnare a contractului de parteneriat între Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa„ din Iași și UNESS International pentru accesul la platforma educațională digitală franceză, care permite pregătirea intensă a studenților francofoni pentru ECNi – testele computerizate naționale de clasificare (rezidențiatul francez). La eveniment, care s-a desfășurat în Aula N. Brătescu” a clădirii Nicolae Leon, au participat, fizic și online – prin intermediul platformei Zoom, conducerea UMF Iașir, eprezentanți ai Ambasadei Franței, Consulatului General al Franței la București, Ministerului Educației și Cercetării din România, Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), Institutului Francez, Universităților din Iași, UNESS International și Primăriei Iași. Moderatorul ceremoniei a fost prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector UMF Iași.

„Datorită colaborării fructuoase inițiate anul trecut cu UNESS International – filială a Universității Digitale Francofone a Sănătății și a Sportului din Franța, UMF Iași  devine astăzi prima universitate din Europa Centrală și de Est care semnează un contract de parteneriat pe baza căruia studenții noștri vor avea acces la un sistem digital global, gândit pentru a permite modalități de învățare  complete. După cum știți,  în Franța, examenul de intrare în internat se desfășoară, din  2016, online, iar studenții francezi  se pregătesc intensiv pentru acesta pe platforma digitală SIDES, în care sunt prezentate diverse exemple de cazuri clinice, dosare medicale și subiecte de examen. Studenții francofoni de la UMF Iași interesați să-și continue studiile medicale în Franța vor avea sansa, datorită acestui contract de parteneriat cu UNESS International, de a se antrena precum colegii lor din Franța și de a demonstra că bagajul de cunoștințe și abilități practice dobândite în Universitatea noastră este unul solid, care le va permite să exceleze la examenele de internat și să-și  urmeze visul cu profesionalism, empatie și corectitudine, oriunde în lume”, a declarat  prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, în discursul său de deschidere a ceremoniei. 

Președintele UNESS International, domnul Olivier Palombi, a explicat viziunea UNESS International, care „a atins acum un nivel de maturitate tehnologică care îi permite să se deschidă către lumea exterioară și să se angajeze astfel în stabilirea de noi parteneriate. Este capabil, prin intermediul platformelor sale digitale, să organizeze evenimente educaționale la scară continentală sau chiar globală și să inițieze astfel o nouă forță motrice pentru întreaga comunitate francofonă din domeniul sănătății”. De asemenea, președintele UNESS International a arătat importanța acestui prim contract de parteneriat cu o universitate din Europa Centrală și de Est – „un  pod digital educațional între Franța și Iași”, parteneriat care oferă posibilitatea membrilor comunității francofone de la UMF Iași să acceseze liber platforma digitală UNESS. „Le permitem astfel  cursanților internaționali să învețe, să se antreneze și să fie evaluați pe baza aceluiași conținut oferit studenților care învață la facultățile de medicină din Franța”.

Despre rolul UNESS International și importanța strategică a acestui parteneriat au vorbit și invitații speciali din Franța, care au fost prezenți la Iași prin intermediul platformei Zoom: prof. dr. Jean-Luc Dubois Rande, președinte al GIP UNESS fr., prof. univ. dr. Slim Khalbous – rectorul  Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) și prof. univ. dr. Patrice Diot, președintele Conferinței Decanilor Facultăților de Medicină din Franța.

„Obiectiv specific: de a face excelența academică în sănătate accesibilă tuturor regiunilor lumii cu un singur click”

Prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, a prezentat de asemenea avantajele acestui parteneriat „ în urma căruia studenţii noștri francofoni vor beneficia de accesul la platforma digitală SIDES dedicată diseminării și îmbunătăţirii cunoștinţelor educaţionale medicale”. „Achiziţionarea de licenţe pentru studenţii din anii IV, V și VI, precum și facilitatea oferită de această platformă, de monitorizare individuală a cunoștinţelor dobândite, este de un real folos pentru studenţii noștri în vederea îmbunătăţirii performanţelor pentru ECN”, a subliniat prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban.

Un discurs special de mulțumire a adresat Camile Bourhila, absolvent UMF Iași și secretar general al AMSFI (Association des étudiants francophones en médecine générale et dentaire à Iaşi), care a subliniat cât de important este accesul la SIDES pentru studenții francofoni, un instrument esential pentru pregătirea pentru ECNi. „Cu această nouă platformă digitală ne pregătim mai bune pentru ECNi. Astăzi, UMF Iași este prima universitate din Europa centrală și de est care le pune la dispoziția studenților o astfel de platformă. Este un important pas înainte pentru comunitatea studenților francezi care așteptau acest lucru de mai bine de zece ani. Este o mândrie, o onoare să o putem folosi acum. Niciun student nu va uita că această țară ne-a ajutat să ne realizăm visul de a deveni medici”.

Dr. Nathalie CHHUN, director general UNESS International, a prezentat organizația pe care o reprezintă și obiectivele sale principale: „Nașterea foarte recentă a UNESS International, în urmă cu puțin peste un an, își propune să răspundă la trei misiuni esențiale: în primul rând, diseminarea cunoștințelor de sănătate dezvoltate de universități, prin tehnologia digitală; apoi, promovarea cunoștințelor sale, dincolo de comunitatea universitară franceză; și în cele din urmă, valorificarea sa. Aceste trei misiuni converg către un obiectiv specific, acela de a face excelența academică în sănătate accesibilă tuturor regiunilor lumii cu un singur click, adică dintr-o simplă conexiune”.

Prof. univ. dr. Gigel Paraschiv, secretar general de stat învățământ superior, Miniserul Educației și Cercetării, a fost prezent online la eveniment. „Contextul actual ne-a demonstrat tuturor necesitatea promovării, dezvoltării și difuzării instrumentelor digitale în procesul educativ, iar parteneriatul pe care-l încheiați astăzi se înscrie în noua dinamică a digitalizării resurselor educaționale folosite în vederea pregătirii viitorilor medici și specialiști în domeniul medical”, a arătat prof. univ. dr. Gigel Paraschiv.

Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, președinte al Consiliului Național al Rectorilor și președinte al Agenţiei universitare a Francofoniei (AUF), a transmis, tot online, felicitări pentru acest parteneriat între UMF IAși și UNESS International. Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a vorbit despre importanța găsirii unor soluții inteligente în contextul epidemiologic actual și a subliniat interesul AUF pentru dezvoltarea mediului digital francofon, concretizat în IDNEUF (Initiative pour le Développement du Numérique dans l’Espace Universitaire Francophone.

Salutul ambasadorul României în Franța, domnul Luca Niculescu, a fost transmis de doamna Ruxandra-Maria Mangu, responsabil pentru francofonie în cadru Ambasadei României în Franța: „Acest parteneriat – o premieră în spațiul Europei Centrale și de Est, răspunde unei nevoi fundamentale și fundamentate a comunității studențești, aceea de a avea acces la instrumente de formare dintre cele mai modern și performante. Felicit conducerea UMF Iași pentru atenția pe care o acordă studenților săi și-i felicit de asemenea pe studenții ieșeni pentru interesul de a se pregăti după aceleași standarde ca și colegii lor din Franța”.