UMF Iași, prezență constantă în clasamentele internaționale

mai 8, 2020 | @ Academic | 0 comentarii

Scimago Institutions Rankings, clasament de prestigiu care include evaluarea globală a universităţilor, a publicat ierarhizarea acestora pentru anul 2020. Astfel, din cele 7026 de universitaţi analizate, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa din Iaşi se află pe poziţia 772, ca apreciere globală, bazată pe o serie de criterii strict cuantificate.

Această evaluare, complet independentă, bazată pe excelenţa ȋn cercetare şi publicare ştiinţifică, pe capacitatea de inovare, dar şi pe impactul social, demonstrează şi validează curba ascendentă pe care se află universitatea noastră, fiind, practic răspunsul eforturilor constante, a muncii şi a investiţiilor inteligente care definesc, la ora actuală, politica universitătii noastre”, a subliniat prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

În competiţie cu ea ȋnsăşi, universitatea şi-a ȋmbunătăţit poziţia ocupată ȋn 2019 (respectiv, locul 811), atȃt ȋn domeniul cercetării, al inovării, dar şi al impactului social, cele trei criterii analizate.  

Excelenţa ȋn cercetare, criteriu care contează 50% ȋn evaluarea globală, a condus Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi de pe locul 465 (ȋn 2019) pe locul 458 (ȋn 2020). Această categorie include numărul de articole publicate ȋn reviste cu impact ridicat, citările articolelor, ȋntreaga producţie ştiinţifică, dar, ȋn mod preponderent, publicaţiile cotate cu factor de impact ridicat.

Criteriul inovării a avut o pondere de 30%, universitatea urcȃnd de pe locul 505 (ȋn 2019), pe locul 489 (ȋn 2020). Capacitatea inovativă, numărul de brevete şi impactul tehnologic (reprezentat de citările articolelor ştiinţifice ȋn brevete) au definit acest criteriu.

Impactul social, definit ca prezenţă pe reţele de socializare şi accesibilitate, a adus universitatea de pe locul 242 (ȋn 2019), pe locul 232 (ȋn 2020), completȃnd astfel, cu 20%, evaluarea globală a clasamentului Scimago Institutions Rankings.

Poziţionarea Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa din Iaşi ȋntr-un nou clasament internaţional, confirmă, ȋncă o dată, valoarea corpului academic al Facultătilor de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie şi Bioinginerie Medicală. Mai mult, amplasarea ȋn poziţii mai bune decȃt ȋn anii precedenţi, pentru fiecare criteriu ȋn parte, nu face decȃt să confirme prestigiul universitătii noastre.”, a mai declarat prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

SCImago Institutions Rankings